Verborgen verhalen: De waterput van Keinse

Seizoen 2, aflevering 3

Lourdes, Santiago de Compostela en … Keinse? Ja, dit buurtschap in Noord-Holland is net als die twee wereldberoemde plekken een heus bedevaartsoord. Waarom? Dat zoeken we uit in de podcastserie Verborgen Verhalen. We vertellen je meteen wat er nog meer te ontdekken valt in Noord-Holland.

Een soortgelijke waterput met dakje erboven staat in Keinse, foto: Getty Images
 

Een wonderlijke waterput

Grote kans dat je nog nooit van Keinse hebt gehoord, maar het Noord-Hollandse dorpje met maar een handvol huizen trekt iedere dag bezoekers van heinde en verre. Dat heeft alles te maken met de waterput aan de Westfriesedijk die heilig en geneeskrachtig water zou bevatten. Hoe zit dat precies?

Aangespoeld Mariabeeld

In de derde aflevering van het tweede seizoen van Verborgen Verhalen gaat Pascal van Hulst op onderzoek uit in Keinse, vlak boven Schagen. Met behulp van verschillende deskundigen ontrafelt hij het mystieke verhaal achter deze plek. Aan het begin van de 16de eeuw zou een Portugees handelsschip een Mariabeeld zijn verloren. Het spoelde aan in Keinse, dat toen nog dicht bij de Noordzee lag, en werd daar door enkele bewoners gewassen in de waterput. Sindsdien zouden er wonderen zijn gebeurd voor mensen die het water dronken of aanraakten. Nog altijd komen mensen hier op bedevaart om zich te besprenkelen met het water of om het mee te nemen.

Luister de podcast De waterput van Keinse

Langs de Zuiderdijk aan het IJsselmeer, op de Lekenroute, foto: Getty Images
 

Onzichtbare leylijnen

Behalve het verhaal over het geneeskrachtige water is er nóg iets bijzonder aan deze plek. Bij de waterput zouden namelijk talloze leylijnen samenkomen. Dat zijn onzichtbare energiebanen die volgens sommigen een krachtveld kunnen vormen als ze elkaar kruisen. Ook bedevaartsoorden als Stonehenge, Santiago de Compostela en Lourdes zouden zich op zo’n knooppunt van leylijnen bevinden. Je kunt de energielijnen weliswaar niet zien, maar wel voelen met een wichelroede. Pascal neemt de proef op de som, en verrek …

Luister ook naar de andere Verborgen Verhalen

Fietsen langs veenriviertjes

Eerlijk is eerlijk: in Keinse ben je, op de put na, snel uitgekeken. Maar in de omgeving is veel te ontdekken, dus het zou zonde zijn als je direct weer huiswaarts keert met je heilige water op zak. Een mooie fietsroute in de provincie is bijvoorbeeld de Lekenroute in Schellinkhout. Dit IJsselmeerdorp is een oude veenontginning, waar nog veel stolpboerderijen staan. Verder kom je langs uitgegraven sloten en plassen (zogeheten kleiputten), buitendijks ‘voorland’ en de karakteristieke lintbebouwing van dorpen als Oosterblokker, Westwoud en Midwoud. Een verkwikkende tocht!

Een greep uit de mooiste fietsroutes van Noord-Holland

Konikpaarden in Nationaal Park Zuid-Kennemerland, foto: Ruud Maaskant
 

Wandelen door de duinen

Een stukje zuidelijker ligt Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Hier loopt een wandelroute van zo’n 16 kilometer die misschien nog wel weldadiger is dan het water uit de Keinsese put. De route gaat grote stukken door mul zand, dus je moet er wel even voor werken, maar dan heb je ook wat. Beboste duinen, schitterende duinmeren en begroeide valleien, in duizend tinten groen. In de zeer kalkrijke grond groeien planten die nergens anders voorkomen. Sinds het uitgestrekte duingebied is uitgeroepen tot nationaal park, is de waterwinning hier gestopt en mag de natuur weer zijn gang gaan. Heel stille, vroege wandelaars of degenen die vlak voor zonsondergang het gebied in gaan, zien reeën, damherten, konijnen en vossen. Hoewel je in de duinen anders zou vermoeden, kun je de zee overigens níét zien tijdens deze wandeling. Maar wedden dat je die niet eens mist?

Bekijk en ontdek ook andere uitgestippelde wandelroutes in Noord-Holland.

Dorp De Woude bij Castricum is alleen bereikbaar per pont, foto: Getty Images
 

Noord-Holland vanuit je luie stoel

Uitwaaien aan het strand zonder daadwerkelijk de deur uit te gaan? Dat kan, in zekere zin. Sluit je ogen, zet de ANWB-podcast De Buitendienst op (aflevering Op de hoogste duintop van Nederland) en het is net alsof je echt door de branding loopt. Bij het Noord-Hollandse Schoorl rollen de golven over het strand, blaast de wind door het helmgras en krijsen de meeuwen. Dan begint het plots te regenen, steeds harder, tot er ook nog onweer losbarst.

Jij blij dat je in werkelijkheid lekker binnen zit.

Tip: reis in gedachten mee met Tim Knol en Twan Huys naar het Noord-Hollandse eiland De Woude in de podcast Wandellust.

Met het gezin op pad

Openluchtmuseum, pretpark, dierentuin, speelpark, indoorspringpark, klimbos, museum: je kunt in Noord-Holland bij wijze van spreken een jaar lang elke dag ergens anders naartoe. Voor een dagje weg met het gezin tippen we de leukste familie-uitjes in Noord-Holland.

Ik wil met ledenkorting op stap in Noord-Holland

 

Meer lezen over geheimen en mysteries in Nederland?

Over de omvangrijke schat in de Waddenzee: lees en luister
Over de onthoofding van Zwarte Kaat: lees en luister
Over kabouters die in Brabant hebben bestaan: lees en luister
Over de geheime tunnels onder Den Haag: lees en luister
Over het raadsel van de verdwaalde kreeften in de Oosterschelde: lees en luister

Speciaal voor jou geselecteerd