Eropuit of thuis met de leukste podcasts

Corona heeft een nieuwe impuls gegeven aan het luisteren van podcasts. Er is een enorm aanbod, zelfs zo veel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. De leukste podcasts voor tijdens het wandelen of gewoon voor thuis voor jou op een rijtje.

Ongeveer een op de zes Nederlanders luistert minimaal één keer per week naar een podcast. Begrijpelijk, want wat is er nou leuker dan een programma luisteren tijdens een wandeling of fietstocht? Sinds de lockdown in maart zijn podcasts over het nieuws ook veel populairder geworden en luisteren we ook steeds meer vanuit huis. Hieronder daarom niet alleen de leukste (inter)nationale podcasts over kunst en cultuur, actualiteiten en muziek voor tijdens het wandelen, maar ook voor thuis en onderweg.

Wandelpodcasts

Podcasts luisteren tijdens het wandelen is een gouden combinatie. Ontdek bijvoorbeeld de podcast Verborgen Verhalen waarin Nederlandse mysteries worden opgelost over bijzondere natuurverschijnselen en lokale mythes die vaak al eeuwen van mond-tot-mond gaan. Ga mee op stap met Puur Natuur de podcast van Natuurmonumenten, waarin natuurgebieden gekoppeld worden aan bekende persoonlijkheden en fascinerende onderwerpen zoals de Tweede Wereldoorlog. Of luister de podcast Wandellust met Twan Huys, waarin de presentator in vijf afleveringen door het prachtige Nederlandse landschap wandelt met een bekende Nederlander.

En Vroege Vogels natuurlijk. Al sinds jaar en dag een iconisch radioprogramma over natuur, milieu, klimaat en duurzaamheid, maar nu dus ook te beluisteren als podcast. Voor mensen die liever wat sneller lopen is er Hardlooppodcast De Pacer: deskundige kroegpraat over momenten die voor iedere loper op elk niveau herkenbaar zijn.

Podcasts voor thuis

Voor thuis zijn er ook prachtige podcasts, zoals De Buitendienst. Laat je tijdens deze audiotrip meevoeren naar de mooiste natuurgebieden van Nederland.

Een ander podcast-juweeltje is De Krokante Leesmap, met Marcel van Roosmalen, Noortje Veldhuizen en Roelof de Vries, die op geheel eigen wijze ontdekken op welke plek in Nederland je geweest moet je zijn en waar kun je beter met een grote boog omheen rijden.

Nooit Meer Slapen een heerlijk ‘slow radio’-programma dat nu ook ontsloten is voor de podcast-luisteraars. Lekker een uur lang luisteren naar je favoriete persoonlijkheid uit de wereld van kunst- en cultuur.

Of luister zelfs twee uur lang naar een persoonlijk gesprek met prominenten uit de kunst, cultuur en media. Het programma Kunststof is voor podcasts wat Zomergasten voor tv is.

De moeite waard zijn verder:
Woeste Meuk
Eindbazen
Yous & Yay
Zelfspodcast

Nieuws podcasts

Voor het keiharde nieuws heb je websites genoeg, maar podcasts zijn fantastisch als je geïnteresseerd bent in achtergronden achter het nieuws of andere geluiden, zoals bijvoorbeeld die van Jort Kelder in De Jortkast.

Gijs Groenteman gaat namens de Volkskrant iedere week een gesprek met iemand die hem is opgevallen of heeft verwonderd in Met Groenteman in de kast.

In NRC Vandaag praten presentator Thomas Rueb en NRC-redacteuren je binnen twintig minuten helemaal bij over één onderwerp.

Wil je een internationaal perspectief op het nieuws? Luister dan bijvoorbeeld naar The Daily, de podcast van de New York Times.

Internationale podcasts

Over de grens zijn podcasts al veel langer razend populair. Gimlet media heeft een uitgebreid aanbod, met bijvoorbeeld Reply All, een podcast die gaat over het internet en het dagelijks leven. En Heavyweight, waarbij cabaretier Jonathan Goldstein mensen helpt die worstelen met spoken uit hun verleden.

Bekende vrouwen

Interessante podcasts van internationaal bekende vrouwen zijn bijvoorbeeld die van voormalig first lady Michelle Obama, talkshow host Oprah, psychotherapeut Esther Perel en selfmade Miljonair Jade Hooper.

Muziek podcasts

Ze zeggen wel eens: 'muziek is hoe gevoel klinkt'. Maar muziek is nog zo veel meer. Luister bijvoorbeeld naar: Vrije geluiden, De Machine, Klap van de molen, Wind of ChanceBOBcast, Weird Hit WonderBakkie Bakkie en Broken Record Podcast.

Speciaal voor jou geselecteerd