Rare straatnamenroute Enkhuizen wint ANWB routewedstrijd

‘Hoerejacht’, ‘Drie groene eikels’, ‘ Tussen hel en vagevuur’. Hele gekke straatnamen vond Esther Keesman (53). De geboren Enkhuizense dook in de historie van straten en stegen, ontwierp een wandelroute en won daarmee overtuigend de ANWB Routewedstrijd.

Bekijk hier de winnende wandelroute

“Heb ik van mijn vader, die interesse”, vertelt Esther als we in een winterzonnetje langs de haven van Enkhuizen lopen“. Die verzamelde oude ansichtkaarten van dingen die verdwenen waren in de stad en hij vertelde mij verhalen. Hij kende de gekste details. Dat er één huis was waar de dakpannen niet van rechts naar links, maar andersom waren gelegd bijvoorbeeld. Onbelangrijk, maar je onthoudt het toch”. Esther is een geboren gids die overloopt over van de anekdotes en verhalen over ‘haar stad’. Het idee om een route te maken ontstond toen ze hoorde dat Radio 538 de straat ‘Hoerejacht’ had uitgeroepen tot de meest bijzondere straatnaam van Nederland. Esther: “Toen dacht ik: daarvan hebben we er wel meer”.

En zo ontstond de Straatnamenroute. Collega’s, familieleden en vrienden stonden in de rij om de stadswandeling uit te proberen. En elke keer werd het verhaal verrijkt met nieuwe historische details, grappige anekdotes en persoonlijke verwijzingen.

Aapjes kijken

We lopen een mooie Oud-Hollands grachtje op. “Hier aan de Zuiderhaven leerde ik fietsen. Van brug naar brug. Gelukkig ben ik nooit de gracht ingereden”. Of in het Snouck van Loosenpark, een groene wijk met jaloersmakende monumentale woonhuizen: “Weet je dat je hier vroeger aapjes kon kijken? Een lokale weldoenster, rijk geworden door de VOC, bouwde deze sociale woonwijk en liet als vermaak een menagerie aanleggen. Daar stond ik als klein meisje eindeloos door de tralies te turen”. Een foto op haar mobiel van kooien en toeschouwers met lange rokken en hoeden ondersteunt haar verhaal. Ze zwaait naar een voorbijfietsende buurtgenoot, maakt een praatje met een vroegere buurman en roept: “Alles goed?” naar een echtpaar aan de overkant. Esther kent iedereen.

Esther: “Toen ik er eenmaal indook, kreeg ik steeds meer lol in het uitzoeken waarom die straten zo heten. Vaak bleek de naam te verwijzen naar een gevelsteen of het uithangbord van een vroegere herberg”. Zoals de steeg ‘Tussen hel en vagevuur’. “Vroeger stonden hier twee herbergen. De ene heette Hel, de ander Vagevuur”. Maar de leukste naam van het stadje is natuurlijk ‘Hoerenjacht’. “Waarschijnlijk een verbastering van het woord hoornjacht, dat verwijst naar de drijfjacht met jachthoorns. Van die jacht stond vermoedelijk namelijk een afbeelding op een gevelsteen in de straat”, zegt Esther en ze giechelt: “Maar het is ook denkbaar dat de straat een zekere reputatie had. Verwijzend naar dames die zich liggen staande hielden”.

Kilimanjaro

Esther wandelt graag. In een natuurgebied of een stad. “Jaren geleden plantte ik de Enkhuizer vlag op de top van de Kilimanjaro, maar dat was eenmalig hoor. Een uit de hand gelopen grapje in de sportschool. Het liefst maak ik ’s avonds een rondje door Enkhuizen. Mijn stad”. Met de nieuwe Straatnamenroute van Esther kan iedereen vanaf nu zo’n rondje Enkhuizen doen!
Bekijk de Straatnamenroute