Historisch Westerborkpad wordt LAW

Wandelroute ter nagedachtenis aan Tweede Wereldoorlog

Ons land is sinds enige tijd een LAW (langeafstandswandelpad) rijker. De Nederlandse LAW-collectie is aangevuld met een heel bijzonder pad: het Westerborkpad. De historische route tussen Amsterdam en Kamp Westerbork werd vijf jaar geleden officieel geopend. Nu is het pad opnieuw gemarkeerd in de bekende wit-rode kleuren en opgenomen in het netwerk van landelijke LAW’s. Het pad volgt de spoorlijn die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt om Joden naar doorgangskamp Westerbork te vervoeren.

Nieuwe markering

Het Westerborkpad is geïnspireerd op een wandeling die Jan Dokter in 2005 maakte. Ter nagedachtenis aan de twaalf familieleden die hij in de Tweede Wereldoorlog verloor, liep Dokter de route van de Hollandse Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork in Hooghalen. Vijf jaar geleden werd het Westerborkpad geopend als officiële wandelroute. Om het pad toe te kunnen voegen aan het landelijke LAW-netwerk van Wandelnet, moest het opnieuw gemarkeerd worden. Johan Vellinga, padcoördinator Westerborkpad, zegt daarover: “We kozen voor de bekende wit-rode markering. Hier hebben we net als bij de oude markering het prikkeldraadje op afgebeeld, het kenmerk van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.”

Pad met geschiedenis

Het Westerborkpad is een pad met geschiedenis. Ruim 100.000 Joden werden hierlangs per trein vervoerd naar Kamp Westerbork. Slechts 5000 keerden er terug. Om respect te betuigen aan de nabestaanden is de route, in tegenstelling tot andere LAW's, maar in één richting gemarkeerd. Onderweg kunnen wandelaars meer leren over een aangrijpend stuk geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog. Het pad voert onder andere langs monumenten, onderduikadressen, struikelstenen [gedenktekens in het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn, red.]en synagogen.