Een schone wandeling

Elke stap is even belangrijk

Als wandelaar kom je op je route nog weleens wat zwerfafval tegen. Dirk Groot, alias de Zwerfinator, weet er wel raad mee.

Een wandeling gaat altijd stap voor stap. Met innerlijke rust en aandacht voor de omgeving. Stap voor stap. Nooit duizend tegelijk. Ik heb het wel eens geprobeerd, maar het was een fiasco. Je kunt ook duizend stappen heel snel achter elkaar doen, dan heet het rennen. Ook leuk, maar dat is gewoon iets anders.

Waar ik vroeger veel lange afstanden wandelde, maak ik nu korte wandelingen met de kinderen. Ik ben daardoor hun wereld gaan zien en die is prachtig. Op één ding na, het zwerfafval daar beneden. Ik ben het gaan oprapen, want ik vond het maar niks.

Opmerkelijk genoeg ben ik hierdoor dichter bij de natuur komen te staan. Ik weet nu waar de kikkers en de muizen zich verstoppen, waar de vogels nestelen en hoe groot de diversiteit aan paddenstoelen en bloemen in de stad is. En hoe alles voelt en ruikt. Ik werd er een blij mens van.

Er zijn meer mensen zoals ik. Een groeiend aantal vertelt erover en laat het zien. Op social media bijvoorbeeld door foto’s van het opgeraapte zwerfafval te plaatsen. Een #zwerfie heet dat. Niet om op te scheppen, maar om het goede gevoel te delen en anderen te motiveren mee te doen. En om mensen die bewust en onbewust zwerfafval veroorzaken, te beïnvloeden. Geloof me, het werkt.

Op mijn vaste rondjes hoef ik steeds minder op te rapen. Dat vind ik soms zelfs saai. Maar ik streef wat dat betreft naar saaiheid. Een schone wereld waarin niets wat je doet of laat te klein is om een verschil te maken. Bij een wandeling is elke stap even belangrijk. Elk stukje zwerfafval dat je opraapt ook. Al is het er maar één per dag. Moet je eens opletten hoe snel het schoon is als iedereen dat doet. Dan krijgen we binnen de kortste keren ruzie over wie het op mag rapen.

Ik doe wel eens mee aan opruimacties. Die zijn helaas nodig. Maar het is net zoiets als duizend stappen tegelijk nemen. Of als rennen. Ik ga liever wandelen. Waarom wachten tot de volgende opruimactie? Iedereen weet dat je beter elke dag een paar minuten lekker kunt poetsen dan eens per jaar de mondhygiëniste je gebit een uur lang te laten schoonbikken.

Een wandeling bestaat uit veel stappen. Eén stap tegelijk. Bijna ongemerkt. Op die manier kunnen we de wereld schoon maken. Stukje voor stukje. Bijna ongemerkt komen we waar we zijn willen. Net als met wandelen dus.

Eén stukje per dag oprapen. Je loopt er toch langs. Kleine moeite toch?

En wil je geen troep oprapen van een ander? Geen probleem. Dan doe je het gewoon vóór een ander.

Dirk Groot
(De Zwerfinator)

PS Ga je wandelen met kinderen en wil je ze onderweg wat leuks laten doen? Geef ze een #zwerfie-bingokaart en een handig tasje. Wie het eerst alle stukken zwerfafval van de kaart heeft opgeraapt, is de winnaar.