6x uitwaaien in Nederland

Ook bij jou in de omgeving

Een frisse neus halen? Dit zijn onze favoriete spots om uit te waaien. Vaak waait het hier net iets harder dan in de rest van ons land, maar zelfs bij windstilte zijn dit bijzondere plekken. Geniet van de zee, van kastelen, van werelderfgoed of van het eilandgevoel.

1. Brede stranden op Schier, Friesland 

De stranden van Schiermonnikoog behoren tot Europa's breedste. Op veel plaatsen zijn ze wel meer dan een kilometer breed en langs de waterlijn is – afhankelijk van de windrichting – van alles te vinden. Wat te denken van honderd schelpsoorten, goudkammetjes en zeesterren. Het meest oostelijke en ook verlaten stuk strand van het eiland heet De Balg. Het is mogelijk hier een excursie naartoe te maken met 'De Balgexpres', een tractor met huifkar van Natuurmonumenten. Hierna smaakt een borreltje extra lekker in de klassieke gelagkamer van Hotel van der Werff. Ook kun je terecht bij een ANWB Gastvrijpunt op het eiland voor een hapje en drankje.

2. Rondje Schokland, Flevoland

Schokland, midden in de Noordoostpolder, was ooit een eiland, omringd door de klotsende Zuiderzee. Het zilte water is verdwenen, de wind bleef. De nederzetting - vandaag Unesco-werelderfgoed met een museumdorp - leent zich leent bij uitstek voor frisse ommetjes, zowel rond de kerk als rond de zeeweringen. Er zijn overigens twee officiële ‘Rondjes Schokland’, eentje van 5,5 kilometer en eentje van 7,6 kilometer. TIP: welk rondje je ook wandelt, bestel na afloop huisgemaakt gebak bij restaurant Schokland

3. Grandeur in Domburg, Zeeland

Zeker sinds de restauratie van het monumentale badpaviljoen kan Domburg voortborduren op de grandeur van weleer. In de vorige eeuw was dit chique Zeeuwse kustplaatsje een broedplaats voor kunstenaars. En nu? Nu kun je uitwaaien op het strand, maar verken ook De Manteling, een bebost duingebied tussen Domburg en Oostkapelle. Onderweg ontdek je tal van buitenplaatsen. Vanuit Museum Terra Maris, naast Kasteel Westhove, beginnen hier twee goed gemarkeerde wandelroutes (1,5 en 4 kilometer). Iets lekkers voor onderweg? Bekijk de ANWB Gastvrijpunten in de regio.

4. Ontdek de Hondsbossche Zeewering, Noord-Holland

Sinds de ooit wat saaie Hondsbossche zeewering enkele jaren een make-over kreeg met een gloednieuw strand en nieuwe duinenrij, is het bij uitstek de plek in Noord-Holland om van de elementen te genieten. Als je vanaf de parkeerplaats bij het Camperduin richting strand loopt, zie je links de zee en rechts de vogelrijke Harger– en Pettemerpolder. Deze wandeling is ook bij slecht weer bijzonder. Uitblazen kan bij strandpaviljoen Struin, waar ze je ook kunnen helpen aan vier door hen uitgestippelde (korte) wandelroutes.

5. Polderen in Amerongen, Utrecht

Het eeuwenoude centrum van Amerongen, midden op de Utrechtse Heuvelrug, is een ideale slenterbestemming met haar gave geveltjes, oude boerderijen en zwart geteerde schuren. En vergeet ook Kasteel Amerongen niet, met haar tentoonstelling van adellijke parafernalia en de perfect gecoiffeerde kasteeltuin. Ietsje verderop, rond de Amerongse Bovenpolder, is een 6 kilometer lange wandelroute door dit natuurreservaat uitgestippeld, dat ook voert langs een uitkijkplatform met zicht op de Nederrijn en ja, Kasteel Amerongen. Terug in het dorpje vind je tussen de bomen het elegante Hotel-restaurant Buitenlust, dat een veranda koestert. Ook vind je in Amerongen diverse ANWB Gastvrijpunten waar je wat lekkers kunt (af)halen.
Bekijk de ANWB wandelroute Spotvogels bij Amerongen

6. Eilandgevoel in de Randstad

Omringd door snelwegen, Schiphol en stedelijke agglomeraties ligt het verstilde dorpje Kaag op het Kagereiland. De oversteek per pont duurt nog geen minuut, maar wandelend langs de oude pandjes krijg je – midden in de randstad – meteen het eilandgevoel. Er is een hotel, een camping en er zijn enkele restaurantjes, waarbij ’t Kompas prachtig uitzicht op de Kagerplas biedt. Ook vind je hier een ANWB Gastvrijpunt.
TIP: Bij landwinkel Pennings, pal naast de Kagerplas, kun je een picknickmand laten vullen en kano's en sup-boards huren.  

Zin in meer inspiratie? Bekijk ook eens: