Wandelen en musea bezoeken: 11 wandelroutes

Wandelen en een bezoek aan een museum: een gouden combinatie. Bij mooi weer of wanneer er een buitje over trekt. Met deze tips maak je er een cultureel en actief dagje uit van.

1.Dutch Design Eindhoven (4 km)

Eindhoven is zo helemaal van nú. De stoffige oude loodsen en fabriekspanden van Philips zijn honderd jaar later hipper dan hip. Na een make-over zijn het nu toverplaatsen waar jonge ontwerpers de toekomst vorm geven. Dutch Design in een industriële setting, een prachtig thema voor een inspirerende wandeling die eindigt in een gloeilampenfabriek, nu het Philips Museum.
Bekijk de route

2. Dordrecht stadswandeling (5 km)

Wat Dordrecht ooit groot maakte ligt centraal in de oude binnenstad: de weidse waterkant. Na een lange reis was dit vroeger de thuishaven voor schepen met kostbare handelswaar. Tijdens deze stadswandeling zie je het aan de voorname koopmanshuizen en de Grote Kerk: hier zat geld. Wijnstraat, Visstraat... in veel straatjes kun je raden wat hier vroeger werd verhandeld. Onderbreek de wandeling met een bezoek aan het Dordrechts Museum, een ode aan 6 eeuwen schilderkunst.
Bekijk de route

3. Assen - Stad der paleizen (4 km)

Van de villa's en herenhuizen in het centrum van Assen is het maar een paar honderd meter lopen naar het prachtige oude Asserbos en het voorname landgoed Overcingel. Een heerlijke herfstwandeling door deze kleine, fijne stad met het Drents Museum als toetje, met verhalen over archeologie, kunst en geschiedenis in Drenthe en daarbuiten.
Bekijk de route

4. Maassluis stadswandeling (4 km)

Een haven en een sluis midden tussen grachtenpandjes en oude huisjes in het hart(je) van de stad, hoe Hollands wil je het hebben? Deze wandeling door het waterrijke Maassluis trakteert je op een verrassend inkijkje in zeevarend Nederland in oude tijden, toen leven en werken op land en zee nog hand in hand gingen. In het Nationaal Sleepvaart Museum vertellen oud-zeelieden over het leven aan boord. In een scheepssimulator kun je zelf proberen een sleepboot op koers te houden.
Bekijk de route

5. Alkmaar stadswandeling (5 km)

De beroemde kaasmarkt van Alkmaar trekt veel aandacht, maar met deze stadswandeling zie je veel meer van deze historische stad met zijn hofjes, grachten, markten, koopmanshuizen en prachtige kerken. Om al dat moois meer diepgang te geven moet je echt het verhaal lezen van de dappere Alkmaarders en hun epische strijd tegen de Spanjaarden ‒ koude rillingen! Niet te missen tijdens deze wandeling: Stedelijk Museum Alkmaar, waar oude en nieuwe kunst, kunstnijverheid en geschiedenis met elkaar worden verbonden.
Bekijk de route

6. Utrecht stadswandeling (4 km)

Dwalen door smalle steegjes, shoppen op de grachten, een drankje op een terras langs de gracht, Utrecht is gewoonweg een supergezellige stad om te zíjn. Maak een stadswandeling om het oude Utrecht te ontdekken: de werfkelders, monumentale kerken, stadskloosters en -kastelen, natuurlijk de Domkerk, het aller oudste stukje Utrecht. Ooit een kerk maar nu een museum: de Speelklok, met vrolijke muziekdoosjes, draaiorgels en andere muzikale instrumenten.
Bekijk de route

7. Zwolle - Gebouwd op een moerasbult (6 km)

Het lijkt wel een eiland! De vestingwerken rondom het historische hart van Zwolle worden omringd door een ruime plons water ‒ dat moet een veilig gevoel hebben gegeven in lang vervlogen tijden. De oude pandjes, steegjes en  de Grote Kerk liggen dan ook op een bultje bij elkaar, letterlijk. Dankzij deze verhoging hielden de vroegere bewoners de voeten droog in dit moeras. De Hanzestad heeft wandelaars veel te bieden, zoals het beroemde kunstmuseum de Fundatie, zelf al een bezienswaardigheid met de grote bol op het dak.
Bekijk de route

8. Maastricht Krijtrotsen en wijn (11 km)

Vanaf hartje Maastricht is het nog geen twee kilometer naar de eerste Limburgse heuvel met een geweldig uitzicht: de Sint-Pietersberg. Een schitterend wandelgebied met bijzondere kalkrijke natuur, wijngaarden, mergelgrotten en -groeves en prachtige vergezichten. Vanaf het fenomenale uitzichtpunt boven de groeve kun je via een lange trap (215 treden) helemaal naar beneden, de afgraving in. Wat een mooi contrast met de collectie oude meesters en moderne kunst in het Bonnefantenmuseum op de andere oever van de Maas.
Bekijk de route

9. Leiden ‒ Rembrandts geboortegrond (4 km)

Wandel mee door Leiden met de beroemdste schilder van Nederland, Rembrandt van Rijn. Zijn geboortehuis is er niet meer, maar de oude straatjes, de grachten en de Pieterskerk zijn waarschijnlijk niet eens zo veel veranderd.  De Burcht in het midden van de stad was er toen zeker al. Ooit een toevluchtsoord bij overstromingen, daarna een verdedigingswerk en nu klimmetje naar een prachtig uitzicht over de oude stad. In Stedelijk museum De Lakenhal kun je vroeg werk van Rembrandt bewonderen en werk van stadsgenoten zoals Gerard Dou en Jan Steen.
Bekijk de route

10. Haarlem ‒ Symbiose van oud en nieuw (7 km)

Als monumentale stad schrikt Haarlem niet terug voor 'nieuw', dat brengt deze wandeling langs oud & nieuw mooi in beeld. De Markt, de St.-Bavokerk en de Gouden Straatjes daar omheen kunnen het prima vinden met bouwwerken van de Amsterdamse School en nog veel later. Dit levert spannende straatbeelden op, loop maar eens langs concertzaal De Philharmonie, de Toneelschuur en gerechtsgebouw De Appelaar. Het Frans Hals Museum, in het prachtige Oudemannenhuis uit de 17e eeuw, laat Haarlemse schilderkunst van toen en nu zien.
Bekijk de route

11. Delft, stad van Vermeer en Fabritius (4 km)

Het knusse Delft, met zijn kleine steegjes, grachtjes en huisjes heeft twee schilderszonen voortgebracht van wereldformaat: Johannes Vermeer en Carel Fabritius. Deze laatste stierf jong, maar was vast een groot schilder geworden als hij de tijd aan zijn zijde had gehad. Deze wandeling leidt je door het Delft van Fabritius en Vermeer. Over de Markt, langs het Raadhuis, de Nieuwe Kerk en de Paardenmarkt (speelt een trieste rol in deze wandeling). In Museum Prinsenhof staat Delft centraal, van Delfts blauw tot Delftse meesters.
Bekijk de route

Fotografie o.a. Lars van den Brink, M. Helwig, Mascha Joustra, Kim Zwarts.

Misschien vind je dit ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd