10 oer-Hollandse dorpen

Cabaretier Wim Sonneveld was bang dat het voorbij zou zijn voor het dorp, maar bezoek deze 10 dorpjes en je bent terug in de tijd van zoethout voor een cent.

Bourtange

Welkom in het jaar 1742

Stap binnen de vestingmuren van Bourtange en waan je in een andere wereld. De wereld van officierswoningen, soldatenbarakken, kanonnen en secreten (ofwel poephuisjes). Van levensecht nagespeelde veldslagen tot het sfeervolle marktplein, in en om deze Groningse vesting is ontzettend veel te zien. Om een compleet beeld van de geschiedenis te krijgen, kun je verschillende musea en exposities bekijken. Een indrukwekkend dagje uit. 

Orvelte

Het oerdorp van Drenthe

In dit levendige monumentendorp lijkt de tijd stil te hebben gestaan. De kinderkopjes en oude klinkers leiden je langs prachtige Saksische boerderijen met hun mooie tuinen en statige bomen. Loop onderweg eens binnen bij de smid en klompenmaker. Sta je liever oog in oog met een vogelspin of gordeldier? Ga dan op safari bij Zoo Bizar. Met een beetje geluk tref je ook nog de herder en haar (300) Schoonebeker heideschapen. Orvelte, één van de mooiste dorpen van Drenthe.

Fietsen in Orvelte? Bekijk de deze Sleenerzandroute.

Giethoorn

Het Venetië van het Noorden

De weerspiegeling van felgekleurde hortensia's in het water. Een boot die geruisloos door het water glijdt. Picknicken op een eiland en al varend een ijsje halen bij de ijsjesboot. Dát is Giethoorn, in Overijssel. Geniet van de prachtige natuurgebieden, de sfeervolle boerderijen met hun karakteristieke kameeldaken en de vele bruggetjes (vergeet niet af en toe te bukken). Wandelend of varend, een dorp dat je gezien moet hebben.

Volendam

Op de foto in klederdracht

De bijna 2 miljoen bezoekers die hier jaarlijks komen, zorgen voor een gezellige drukte, zowel op de kant als op het water. Lekker uitwaaien op de Zeedijk, met haar vele terrasjes, souvenirwinkels en prachtig uitzicht op het IJsselmeer. Achter de dijk is het wat rustiger en kun je heerlijk ronddwalen in Het Doolhof en de Oude Kom, het oude centrum van het vissersdorp. Eindig de dag in de fotostudio voor een foto in traditionele klederdracht en je Volendamse avontuur is compleet.

Broek in Waterland

Oase van rust

De in pastelkleuren geschilderde houten huizen geven het dorp een romantisch en sfeervol karakter. De smalle klinkerweggetjes, hoge bomen, kleurrijke tuinen en slootjes maken het plaatje helemaal af. Het dorp (20 kilometer boven Amsterdam) heeft verschillende monumenten die je kunt bezoeken en in een aantal huizen is nog altijd het originele, luxe interieur te bewonderen. Als je de tijd hebt, huur dan zeker een bootje en bekijk Broek in Waterland vanaf het water.

Een dagje fietsen bij Broek in Waterland? Bekijk dan de Waterlandroute.

Lisse

Naar de bollen!

Met haar prachtig gekleurde bloemenvelden, De Keukenhof en het unieke Bloemencorso Bollenstreek is Lisse met recht hét bloemendorp van Nederland te noemen. Voor een kleurrijk en vrolijk begin van het voorjaar moet je in Lisse en omgeving zijn. Fiets de Hollandse Bloemenroute of wandel de Bollenpoëzieroute en geniet van alle kleuren en geuren om je heen. Een genot voor ogen én neus.

Fietsen in Lisse? Bekijk dan de Bollenstreekroute.

Spaarndam

Cultureel dagje uit

In de polder, tussen de grazende koeien en schapen, vind je hier fort benoorden Spaarndam en fort bezuiden Spaarndam (vlak bij Haarlem). Beide forten behoren tot de Stelling van Amsterdam, die in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst staat. De vele kleine bunkertjes rondom de forten, het boezemgemaal, de karakteristieke Oudhollandse dijkhuisjes én het beeld van Hansje Brinker maken het absoluut de moeite waard Spaarndam eens te bezoeken.

Ondek het gebied op de fiets met de Spaarnwouderoute.

Kinderdijk

Molens, molens, molens!

De negentien authentieke molens van Kinderdijk geven het Zuid-Hollandse polderlandschap haar unieke aanblik. Het prachtige natuurgebied, waar je de meest uiteenlopende plant- en diersoorten kunt vinden, is zeer geschikt voor de fietsers en wandelaars onder ons. In de molenwerkplaats kun je zien hoe een molen gebouwd wordt en je kunt er leren hoe een windmolen werkt. Stap in de rondvaartboot of paardentram om deze bijzondere omgeving eens op een andere manier te ervaren.

De Lek en IJssel fietsroute voert je door Kinderdijk.

Born

Voormalig kasteel als dierenpark

In de 'taille' van Limburg vind je tussen de bossen en de heide het dorpje Born. Hier staan nog enkele muren overeind van een oude waterburcht. Vroeger een kasteel, vandaag de dag de sprookjesachtige setting voor Kasteelpark Born. Loop over de oude kasteelbrug, wandel door de kasteeltuinen en langs de grachten. Geniet van de rust, de natuur en de dieren. En terwijl de kinderen zich uitleven in de speeltuin, kun je in alle rust wat drinken op het naastgelegen terras.

Formerum

Scheepswrakken & cranberries

De enige molen van Terschelling, een korenmolen die tegenwoordig als koffiehuis dient, is het belangrijkste herkenningspunt van Formerum. Het dorp, dat bijna volledig opgebouwd is uit boerderijen, ligt bovenop een oude strandwal en staat bekend om de beroemde cranberries van het eiland. Ga naar een cranberryproeverij, wandel in het Formerumerbos of geniet van de vele broedvogels in de Formerumerpolder. Daarnaast mag een bezoek aan het Wrakkenmuseum zeker niet ontbreken: een spannend museum voor jong en oud. 

Een dagje fietsen of wandelen is ook heerlijk op Terschelling. Ontdek Terschelling op de fiets of ga lekker struinen en jutten.

Misschien vind je dit ook interssant:

10 verborgen hofjes en tuinen
Fietsroutes met overnachting