ANWB Lenterondjes in Groningen

Het landschap van Groningen is ruig en uitnodigend; de natuur heel gevarieerd. Stichting Het Groninger Landschap bezit tientallen monumentale gebouwen en ruim 8.000 hectare aan polders, kwelders, bossen en water. In deze natuurgebieden komt een enorme variëteit aan planten en dieren voor en mede dankzij de inspanningen van Het Groninger Landschap worden dit er steeds meer… Van het zeldzame ijsvogeltje tot de beschermde das. Zo mooi. Tijdens de ANWB Lenterondjes op 27 mei kun je dit alles van dichtbij aanschouwen.

Beleef de sfeer van toen

In het Westerkwartier lijkt het alsof de tijd een eeuw heeft stilgestaan. In de terreinen van Het Groninger Landschap oogt het landschap als rond 1900. De landgoederen ademen romantiek en weelde. Ze brengen de tijd van de jonkers en jonkvrouwen die lang geleden door de parkbossen dwaalden, tot leven. Ondertussen staken arbeiders de handen uit de mouwen. Turfstekers zwoegden voor het zwarte goud, boeren legden houtsingels aan en molenaars maalden het graan. Het landschap van toen valt in het Westerkwartier nog te beleven. Bij de historische Coendersborg met de statige oprijlaan, het Iwema Steenhuis met de houtsingels, het is een bijzonder stuk Groningen, bijna on-Gronings.

Wat je moet weten over de Lenterondjes in Groningen

  • Wat: Er zijn drie wandelingen waar je je voor aan kunt melden. Ze hebben een afstand van ongeveer 5, 10 en 15 kilometer.
  • Waar: Landgoed Coendersborg, Nuis
  • Wanneer: Zondag 27 mei 2018. Je bent welkom vanaf 10.00 uur. Na 17.00 uur worden de voorzieningen op de startlocatie gesloten.
    Let op: de laatste starttijden zijn 14:00 uur voor de 15 km, 15:00 uur voor de 10 km en 15:30 uur voor de 5 km.
  • Kosten: € 5,- per persoon. Kinderen t/m 17 jaar gratis.
  • Startpunt: Museum ’t Rieuw, Oudeweg 17a in Nuis.
    Tip: Plan je route in de Routeplanner en gebruik als adres Nieuweweg 85 in Nuis. Dit adres is van het dorpshuis De Vrijborg. Recht tegenover dit dorpshuis is de oprijlaan naar Landgoed Coendersborg.

Leuk voor de kinderen
Een team van vrijwilligers heeft hier een Natuur Beleving Pad uitgezet waarin je op zoek kunt gaan naar dagvlinders. Nachtvlinders vind je in een spannende tent en je kunt er wroeten in de grond op zoek naar de wondere wereld van de bodemdiertjes. Je kunt er met een schepnetje ontdekken wat er zoal leeft onder water en op zoek naar de sporen die mensen en dieren achter laten in de natuur.

Meld je hier aan!

Meer info over de ANWB Lenterondjes

Word beschermer van Het Groninger Landschap!

Doneren is een prachtige manier om het werk van Het Groninger Landschap structureel te ondersteunen en dat kan al voor 2 euro per maand. Zo’n 15.194 trouwe Beschermers, zo heten de donateurs, steunen het werk van Het Groninger Landschap. Allemaal mensen met hart voor het Groningse landschap. Je bent dus in goed gezelschap!

Word donateur!