Wandelen in Trentino: de 7 mooiste wandelvalleien

Trentino in Noord-Italië is een van de meest uitdagende provincies in Italië. Het heeft meer dan 5.000 kilometer aan keurig onderhouden en bewegwijzerde wandelpaden, verdeeld over prachtige streken en landschappen, waarvan de Dolomieten, sinds 2009 UNESCO-werelderfgoed, natuurlijk het paradepaardje zijn. We zoomen in op de zeven mooiste wandelvalleien in Trentino.

1. Wandelen in Val di Fassa

Het in het noordoosten gelegen Val di Fassa geniet vooral bekendheid vanwege de wintersport. Maar in de zomer is het een paradijs voor wandelaars. Het Fassadal wordt uitgesleten door de rivier de Avisio, ontstaan door het smeltende ijs op de gletsjers van een van de Marmolada bergketen, vanwege haar drie kilometer hoge toppen ook wel ‘de Koningin van de Dolomieten’ genoemd. Bijzonder is dat Val di Fassa het enige dal in Trentino is waar de Ladinische taal nog wordt gesproken. Een wandelvakantie in dit dal met haar karakteristieke dorpen en berghutten met voortreffelijke streekproducten is dan ook een duik in de Ladijnse cultuur. Favorieten zijn de door UNESCO gelauwerde bergketen van Torri del Vajolet, de Latemar en de Marmolada. Vergeet je expeditie vooral niet te laten samenvallen met de zonsondergang, wanneer de rotsachtige bergwanden onder invloed van de ondergaande zon van geel, naar oranje, naar rood, naar roze en paars veranderen. Enrosadira wordt dat in de lokale taal genoemd.

Wandelroutes Val di Fassa:

Dolomiti Trek King
Als je alles gezien wilt hebben in Val di Fassa, dan is deze 60 uur durende berghuttentocht, verdeeld over meerdere gebieden, het summum. Op het programma: de Rozentuin, de Marmoladagletsjer en natuurlijk elke dag de enrosadira. De etappes zijn ook afzonderlijk af te leggen.

Moena, Passo San Pellegrino – Fuciade
Mooie en gemoedelijke wandelroute over de San Pellegrinopas, met uitkijk op het gelijknamige meer en de pieken van de Pale di San Martino. Lokale gerechten in de berghut van Sergio en Manuela.

2. Wandelen in Val di Fiemme

In het verlengde van Val di Fassa ligt nog een dal waar gastvrijheid op handen en voeten wordt gedragen en waar waanzinnige berglandschappen goed onderhouden wandelpaden over kammen en door dichte bossen herbergen. Val di Fiemme wordt in het westen begrensd door het Natuurpark van Monte Corno, in het noorden door de bergketen van de Latemar, in het oosten door de Pale di San Martino en in het zuiden door de wilde bergketen van de Lagorai.

Wandelroutes Val di Fiemme:

Parco Naturale di Paneveggio
Niet al te inspannende wandeltocht door het wintersportgebied Bellamonte Lusia, langs berghutten en boerderijen. Vanaf Malga Bocche door het bos naar Val dei Buoi. Optioneel is een bezoek aan Forte Dossaccio.

Torre di Pisa
Wandeltocht over het Latemar-massief, op het grensgebied van Trentino en Sud-Tirol (Alto-Adige), waarvan de Diamantidi Tower het hoogste punt is (2.842m). Miljoenen jaren geleden lag dit landschap onder het wateroppervlak, waardoor het gesteente vaak fossielen herbergt. 

Cima Cece
Een zeven, acht uur durende wandeltocht over de Cima Cece met 360 graden uitzicht over de Dolomieten, waaronder de Sella, Marmolada, Cima d’Asta en de Rosengarten.

3. Wandelen in Val di Sole

In een uiterste hoek van Trentino vind je het Val Vermiglio, (Val di Sole). In het noordwesten wordt het gebied begrensd door het Ortlermassief, met het beschermde natuurgebied Parco Nazionale dello Stelvio, in het zuidwesten door het Adamellomassief, met Nationaal Park Parco Naturale Adamello Brenta. Wandelen is hier een haast meditatieve ervaring. Op de flanken van de majestueuze pieken liggen gletsjers, bossen, beekjes, rivieren en bergweiden met alpenboerderijen.

Wandelroutes Val di Sole:

Sentiero dei Fiori
In de sporen van soldaten door de Adamello-Presanella groep, tijdens de Eerste Wereldoorlog een strategische plek om de grenzen zeker te stellen. Prachtige landschappen worden hier afgewisseld met herinneringen (loopgraven, prikkeldraad, hangbruggen) aan een roerig verleden. Let op: technisch uitdagend.

Trekking Adamello-Presanella
Driedaagse trekking naar de granieten toppen van de Adamello-Presanella groep, met de Vedretta del Mandrone als eyecatcher. Deels door Val di Sole, deels door Val Rendena en natuurlijk het wonderschone Adamello-Brenta Nationaal Park.

4. Wandelen in Campiglio 

Vlak onder Val di Sole ligt het mondaine Madonna di Campiglio, ontstaan rondom een klooster en uitgegroeid tot een gebied dat de verblijfplaats vormde van de Oostenrijkse en Middel-Europese welgestelden. Campiglio is erin geslaagd haar charismatische en luxueuze uitstraling te conserveren en vormt momenteel een van de meest bekende plaatsen en skioorden van Trentino. Ze ligt op ongeveer 1.550 meter hoogte in de Val Rendena tussen de gletsjers van de Adamello en de Presanella aan de ene kant en de Brenta-Dolomieten aan de andere kant.

Dankzij een efficiënt netwerk van gondels en wandelbussen kun je uitdagende en afwisselende wandelingen maken in de omgeving van Campiglio. Blikvanger is de 3.173 meter hoge Cima Tosa, die deel uitmaakt van de fonkelende kalkkliffen van de Brenta-Dolomieten. Op een heldere dag heb je zicht op het Gardameer en in het noorden kijk je uit op de andere pieken van de Brentagroep.

Wandelroutes Campiglio: 

Giro dei rifugi
Circulaire wandelroute aan de voet van de Dolomieten, ideaal om de lokale berghuttencultuur beter te leren kennen. En een goed excuus om stevig te eten.

Dolomiti di Brenta Trek
Een klassieker. Deze sensationele wandeltocht door de Brenta Dolomieten bestaat uit 11 etappes en neemt ongeveer 43 uur in beslag. De route gaat over grote hoogte, door sneeuwvlaktes en langs rotsformaties, met ook Via Ferrata-onderdelen. Er zijn verschillende varianten, waaronder de Expert, kort maar lastig, en de Country, een stuk gemoedelijker. Overnachten in berghutten.

5. Wandelen in Valsugana

Valsugana is een gebied dat in de zomermaanden populair is bij Nederlandse kampeerders die een ontspannen vakantie aan een meer graag combineren met actieve (fiets- en) wandeltochten. Rondom de meren van Levico, bekend vanwege de thermale baden, en Caldonazzo, het grootste, volledig in Trentino gelegen meer, vind je een ruime keuze aan ontspannen wandelpaden, maar ook meer uitdagende trails en meerdaagse huttentochten.

Wandelroutes Valsugana: 

Al forte del Pizzo di Levico
Hoogtepunt is het hoogste punt: het fort uit de Eerste Wereldoorlog met uitzicht over de meren van Levico en Caldonazzo. Aardig is ook de route er naartoe, over geurende grasweiden en door bossen.

L’Alta via del Granito
Een driedaagse circulaire wandelroute over de granieten pieken van de Cima d’Asta en de Cime di Rava, met aan het eind van elke dag een heerlijke berghut om aan te sterken en te overnachten. Ook hier veel herinneringen aan de oorlogsperiode.

6. Wandelen in Val di Ledro

Het Ledrodal ligt in het zuiden van Trentino op een paar kilometer ten westen van het Gardameer en zuidwaarts van de Brenta-Dolomieten. Het dal, dat zijn naam ontleent aan het bergmeertje Lago di Ledro, herbergt plaatsjes als Pieve di Ledro, Molina di Ledro en Mezzolago en is een must voor wandelaars en fietsers. Het meer en de omliggende groene bergwanden vormen een van de parels van Trentino. Tevens geniet Ledro sinds 2011 vanwege de vondst van paalwoningen uit de Bronstijd de status van UNESCO Werelderfgoed. Een ander erkenning kreeg Ledro voor de UNESCO Biosfeer Reserver, vanwege de rijke biodiversiteit van het gebied.  En het mag gezegd worden: het Ledrodal is een waar paradijs voor wandelaars, niet alleen vanwege de adembenemende natuurschoon, maar ook vanwege de authentieke bergdorpjes, waar culinaire tradities met zorg bewaard worden.

Wandelroutes Val di Ledro:

Madonnina di Besta
Waar het deze milde wandeltocht allemaal om te doen is het uitzicht over het Ledromeer bezien vanuit de ogen van de Madonnina. Het beeld met aan haar voeten het diepblauwe water is een plaatje.

Passo Trat – Ciama Pari
Zonder twijfel een van de mooiste uitkijkpunten van de streek. Op een heldere dag vang je hier het Ledromeer, het Gardameer en de Dolomieten en Adamello in een oogopslag. Ook hier veel herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog.

7. Wandelen aan het Gardameer

Een deel van het Gardameer behoort tot Trentino. En vanwege de constante wind is het geliefd bij zeilers, windsurfers en kitesurfers. Maar de bergkammen, loodrechte wanden en flanken boven dit diepblauwe meer werken eveneens als een magneet op wandelaars. Paradepaardje zijn de drie Garda Treks. De Low Loop is een twee dagen durende tocht van 33,5 kilometer en 1.045 hoogtemeters, de Medium Loop een tocht van vier dagen van 73,20 kilometer en 3.275 hoogtemeters en de Top Loop is een klapper van 7 dagen en een totale lengte van 90 kilometer en 6.990 hoogtemeters over de flanken en naar de top van Mount Stivo en de Altissimo, alle drie met prachtige uitzichten op het Gardameer.

Lees ook: meer info over wandelen aan het Gardameer

Wandelroutes Gardameer:

Garda Trek
We noemden hem al even: de Top Loop van de Garda Trek. Een hemelse trip over de bergkammen boven het Gardameer, wilde gemzen en preekstoelen inbegrepen. Verdeeld over 7 stages, van berghut naar berghut.

Monte Altissimo
Hij maakt deel uit van de Top Loop, maar kan ook afzonderlijk bekommen worden. Een van de meest populaire wandelbestemmingen rondom het meer. Maakt deel uit van de Sentiero della Pace, een langeafstandsroute langs memorabilia uit de Eerste Wereldoorlog.

Op wandelvakantie naar Trentino?

Wil je de prachtige natuur graag met eigen ogen zien? Bekijk de aanbiedingen naar Trentino van onze reisdochters:

Zit er geen aanbieding voor je tussen? Zoek dan een hotel in het grote aanbod van Booking.com of bekijk andere reizen naar Italië met gratis extra's van ANWB Ledenreizen.

Tekst: Dirk Wijnand de Jong. Foto's: Frits Meyst
NB: De selectie van de wandelroutes is tot stand gekomen in samenwerking met de toeristische dienst van Trentino. De routes zijn puur bedoeld als inspiratietip. Wil je zelf een route gaan lopen, dan dien je je nog verder voor te bereiden. Veel van de routes gaan door bergachtig terrein en zijn niet zonder risico's. Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de aard van het terrein en dat je beschikt over de goede uitrusting en middelen om te kunnen navigeren.

Dit vind je misschien ook interessant:

Algemene vakantietips voor Trentino
Fietsen in Trentino