Test zestien powerbanks, 2017

Kampioen februari 2017

Altijd energie

Van smartphone tot smartwatch, we gebruiken steeds meer mobiele apparaten. En soms hebben ze een lege batterij. Dan komt een powerbank van pas: een accu op broekzakformaat. Welke is de beste?

Tekst & onderzoek Joris van Drooge, technisch onderzoek DEKRA

Je telefoon staat op 1% en er is geen stopcontact in de wijde omtrek… Dan blaas je het apparaat nieuw leven in met een powerbank. Hiermee kun je bijna elk draagbaar apparaat (actioncam, telefoon, tablet, bluetooth speaker, e-book etc.) van een energiestoot voorzien. Niet vreemd dus dat powerbanks vooral tijdens de Pokémon Go-rage van vorige zomer als warme broodjes over de toonbank gingen. Want dit tijdrovende spelletje slurpt telefoons leeg. Toch komt een powerbank veel vaker van pas. Of je nu gaat backpacken in de jungle, je telefoon gebruikt voor fietsnavigatie, naar een festival gaat of gewoon een dag door een stad dwaalt.

Lees ook: waar moet je op letten als je een powerbank wilt kopen?

Hoe getest?

Elke powerbank werd getest bij instituut DEKRA, onder meer op capaciteit en oplaadtijd. Ook keken de onderzoekers naar de constructie en deden ze een aantal technische tests: zoals overbelasting van in- en uitgang, kortsluiting en brandbestendigheid van de behuizing. Op overbelasting en kortsluiting bleken alle apparaten berekend, wel schiet de brandwerendheid van de behuizing van een aantal modellen flink tekort.

DEKRA

Naast het meten van de capaciteit en laadtijd van de powerbanks werd nog een aantal andere tests uitgevoerd door onderzoeksinstituut DEKRA: zoals overbelasting van in- en uitgang, kortsluiting en zelfs brandbestendigheid van de behuizing. Deze tests verliepen vrijwel allemaal goed. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je de powerbanks per ongeluk overbelast of kortsluit. Wel faalden de exemplaren van Fresh ‘n Rebel, Lab31/Action en Xqisit de test van overspanning op de ingang: na deze test werkten ze niet meer. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je een defecte lader gebruikt.

De vuurproef

De zwaarste test was een vuurproef. Hierbij werd de brandbestendigheid van de behuizing getest met een vlammetje. Let wel: bij normaal gebruik hebben deze powerbanks geen enkel ontbrandingsgevaar. Maar áls een powerbank onverhoopt vlam vat komt kan dat gevolgen hebben: de accu kan bijvoorbeeld een grote steekvlam zorgen. Daarom is een brandbestendige behuizing van belang. De geteste powerbanks van Action/Lab31, Hema, Intenso, ISY/Mediamarkt, Jupio, Voltcraft, Xqisit en Xtorm hebben dat niet en faalden de test. Deze behuizingen branden geheel of bijna geheel op. De behuizingen van Anker, Fresh ’n Rebel, GP, Mophie, Samsung, TP-Link, Trust Urban en Varta zijn wel brandbestendig.

Conclusie test powerbanks

Er zit veel verschil in kwaliteit, gebruiksgemak én capaciteit tussen de geteste powerbanks. Diep in de buidel tasten hoeft niet. Zo behoort testwinnaar Varta (€ 24,99) juist tot de middenmoot wat prijs betreft. Dit model heeft een goede capaciteit, degelijke constructie en snelle oplaadtijd (ca. 5 uur.) Ook de powerbanks van Mophie, Trust Urban, GP, Xqisit en Xtorm scoren goed. Minder tevreden zijn we over de Hema (lange laadtijd), Jupio (lange laadtijd), Lab31/Action (groot en log model) en Fresh ‘n Rebel (fors minder energie dan beloofd).

Dit zijn de powerbanks die we hebben getest

Klik op de naam van een powerbank voor de uitgebreide testresultaten

Anker PowerCore Slim 5000
Fresh ‘n Rebel Powerbank 6000 mAh
GP Powerbank Mobile Charger 5000 mAh
Hema Powerbank 5000 mAh
Intenso Powerbank S5000
IS Y (MediaMarkt) Mobile Powerbank IAP 2203 5200 mAh
Jupio Powervault 6000
LAB 31 (Action) 6000 mAh back up battery
Mophie Powerstation 6000 mAh
Samsung Battery Pack 5100 mah
TP -Link Power Bank 5200 mAh
Trust Urban 5200 maH Powerbank Portable Charger
Varta Powerpack 6000
Voltcraft PB-15 Powerbank 5200 mAh
Xqisit Power Bank 5200 mAh
Xtorm Power Bank Air 6000 mAh