Action camera test 2016

Kampioen december 2016

8 camera's van max. € 150,-

Moet je de hoofdprijs betalen voor een goede action cam? De Kampioen neemt de proef op de som en test acht action cams tot € 150,-. Op het land, in het water, onder water én in de sneeuw.

Tekst & onderzoek: Joris van Drooge/M.m.v. Bas Timmermans

Een action cam koop je – de naam verklapt het al – om actie te filmen. Bijvoorbeeld tijdens het snowboarden, wildwaterkajakken, diepzeeduiken of gewoon op de fiets. De camera’s hebben een lens met een grote beeldhoek. Daarom hoef je niet te zoomen en niet scherp te stellen. Daar heb je immers geen tijd voor tijdens het kitesurfen of parachutespringen. Wij testen acht action cams met een maximumprijs van € 150,- op accuduur, valbestendigheid, waterdichtheid, gebruiksgemak en natuurlijk beeldkwaliteit. Daarvoor gingen we fietsen, wandelen en kajakken met de cams, maar ook duiken in het diepste zwembad van de Benelux en skiën in de Brabantse (indoor) sneeuw.

Dit zijn de action cams die we hebben getest

Klik op de naam van een camera om het uitgenreide testresultaat te lezen

Activeon CX
Camlink 4K Action Camera
Capture 5 (testwinnaar)
Denver Act 8030W
Eken H9 (voordelige keus)
Nikkei Extreme X6
Rollei Action Cam 425
Salora PSC8635UWD

Beeldkwaliteit

Voor het beoordelen van de beeldkwaliteit schoten we tientallen filmpjes met elke cam onder verschillende omstandigheden. In de zon, met bewolking, onder water, boven water, binnen, buiten, vanaf bewegende objecten en vanaf vaste punten. Daarnaast maakten we ook nog honderden plaatjes, want elke action cam heeft een fotofunctie. Wat blijkt? Er zitten zeer grote verschillen tussen de cams. Zo stemmen de beelden van de Salora en Camlink nogal droevig: donker bij weinig licht, te weinig details en vooral de Salora was onscherp. Ook andere merken hadden problemen. Zo maakt de Denver op zich redelijke beelden, maar deze cam werd zó warm tijdens het filmen dat er damp ontstond in de behuizing. Het gevolg waren mistige, wazige en eigenlijk onbruikbare beelden. Wél dik tevreden zijn we over Rollei en Eken. Deze cams maken mooie, vloeiende filmpjes met goede belichting en voldoende details. De Capture maakt de beste foto’s.

Batterijduur & geluid

Een volle dag filmen lukt zeker niet. Gemiddeld gaan de accu’s ongeveer 90 minuten mee. Alleen de Activeon houdt het langer vol: die haalde gemiddeld 134 minuten bij kamertemperatuur. Reken er wel op dat je in de kou (bijv. op wintersport) nog korter kunt filmen. Eén of enkele reservebatterijen kopen is dan een optie. Overigens hebben ook veel duurdere action cams een vergelijkbare accuduur, wat dat betreft doen deze budgetcamera’s het dus niet slecht. Ook beoordeelden we het geluid van de filmpjes. Vooral de Activeon bleek last te hebben van een storende, constante ruistoon. De andere camera’s scoren redelijk tot goed op geluid: goed genoeg om een simpel ‘vlogje’ op te nemen. Tip: let dan wel op omgevingsgeluid van bijvoorbeeld wind of verkeer.

Onder water & robuustheid

Groot pluspunt van action cams is dat je makkelijk onder water kunt filmen en fotograferen: bij alle modellen is een waterdichte behuizing inclusief. Die zouden tot minimaal 30 meter diep waterdicht moeten zijn. Dat controleerden we in een speciaal duikzwembad in Brussel. Niet alle cams deden het goed tijdens deze duiktest. Zo stopten de Rollei, Eken en Capture met filmen op zo’n 15 meter diepte, mogelijk door de waterdruk op de knopjes. De Denver ontwikkelde ook nu veel condens en deed het na de duik tijdelijk zelfs helemaal niet meer. Ook bleek de behuizing van de Camlink niet waterdicht: daar zaten enkele druppels in. Een action cam moet ook tegen een stootje kunnen. Daarom deden we een aantal valproeven met de cams ín de behuizing. Dat liep slecht af voor de Camlink: deze cam weigerde dienst na de valproeven. De behuizingen van de Activeon en Eken liepen kleine breuken op. De overige vijf camera’s doorstonden de valproeven zonder schade.

Gebruiksgemak en extra’s

Al deze budgetcams hebben een kleurenschermpje op de achterkant (overigens in tegenstelling tot goedkopere GoPro-modellen). Handig, want daarmee kun je makkelijk de instellingen wijzigen én zien wat je filmt. Elke behuizing klik je in een paar seconden vast. Wat gebruiksgemak betreft ontlopen deze modellen elkaar dan ook nauwelijks. Wél zitten er grote verschillen in de geleverde extra’s. Bij elke cam krijg je niet alleen een (onderwater)behuizing, maar ook accessoires om de camera te monteren. Bijvoorbeeld op een helm, stuur, statief of kleding. De hoeveelheid bijgeleverde extra’s verschilt nogal. Meest compleet is de Capture. Daarbij krijg je veel extra’s voor de montage, maar ook een handige opbergtas, draadloze afstandsbediening én geheugenkaart van 32 GB. Daarnaast is elke cam te bedienen via een app op je telefoon. Handig, maar de accu van de camera gaat wel sneller leeg.

Filmen in 4K?

Zes van de acht camera’s (de Activeon en Denver niet) filmen in 4K. Deze zeer hoge resolutie heeft eigenlijk alleen zin als je de filmpjes op een 4K-televisie wilt kijken of later wilt bewerken, bijv. bijsnijden (‘croppen’) of stabiliseren. Voor andere doeleinden (kijken op tablet, gewoon scherm of telefoon) kun je beter kiezen voor de lagere Full HD-kwaliteit (1920x1080). Dan gaat je geheugenkaart een stuk langer mee, heb je vaak meer opname-opties en ook je accu houdt het langer vol.

Conclusie

De verschillen tussen deze goedkopere action cams zijn groot. Vooral wat beeldkwaliteit betreft. De beelden van de Salora en Camlink schieten echt te kort, deze modellen raden we af. Ook over de Denver (mistige beelden door warmteontwikkeling) zijn we niet te spreken. De beste bewegende beelden maken de camera’s van Rollei en de bijna de helft goedkopere Eken (€ 79,90; Voordelige Keus). De Capture schiet net iets minder goede filmpjes, maar maakt wel de beste foto’s van het stel. Ook biedt deze cam het beste totaalpakket van gebruiksgemak, mogelijkheden, accessoires en beeldkwaliteit. Capture eindigt daarom als nipte testwinnaar. Duidelijk werd ook: als je niet de hoogste eisen aan beeldkwaliteit stelt, heb je meer dan voldoende aan een budgetcam.

Vergeleken met topmodel

De beelden van de budgetcams vergeleken we met die van de Sony FDR-X1000V. Deze actiecamera won onlangs een test van de Stiftung Warentest (Duitse Consumentenbond) en behoort tot de beste action cams van dit moment. We maakten er dezelfde opnames mee als met de budget cams uit de test. Hoewel sommige budgetcams zeker goed presteerden, deed de Sony (ca. € 430,-) dat op vrijwel alle punten nog beter. Zie hier enkele beelden die we maakten met deze action cam. Let wel, o.m. door het inkorten en compressie is de kwaliteit lager dan de originele, onbewerkte beelden.

 

Toch een dure?

Het ANWB-tijdschrift Op Pad testte vorig jaar de duurdere action cams van merken als GoPro, Sony, TomTom en Garmin. Het merendeel van de geteste modellen is nog verkrijgbaar, zie de test op www.oppad.nl/actioncams

Met dank aan indoor skihal Skidôme Rucphen, duikzwembad Nemo33 in Brussel en Beeldkracht visuele professionals.

Vergelijk zelf!

Hieronder vind je drie filmpjes waarin je de beelden van de actions cams zelf kunt vergelijken.
In het eerste filmpje vind je beelden van alle camera's, inclusief de Sony action cam. In de onderste twee filmpjes vind je beelden van de 8 budgetcams.