Bezoek de Prinses Beatrixsluis tijdens de Open dag

Ontdek de sluis te land en te water op de open dag op zaterdag 14 september. Beleef dit rijksmonument en de gloednieuwe 3e sluiskolk vanaf plekken die anders niet toegankelijk zijn en maak een gratis rondvaart door de sluis. Op het sluiscomplex worden tevens rondleidingen gegeven. 

De Prinses Beatrixsluis is de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland en ligt in het Lekkanaal bij Nieuwegein. Dit kanaal is samen met het Amsterdam-Rijnkanaal de belangrijkste rechtstreekse verbinding tussen de havens van Rotterdam en Amsterdam. Het is een enorm drukke sluis. Jaarlijks passeren ongeveer 50.000 schepen. Op 23 maart 1938 is de Prinses Beatrixsluis geopend, vernoemd naar de toen pasgeboren prinses.

Omdat steeds meer en grotere schepen de sluis passeren en wachttijden daardoor oplopen, dreigde de sluis een knelpunt te worden. Daarom is een 3e sluiskolk aangelegd en het Lekkanaal verbreed. De 3e kolk is langer, breder en dieper dan de twee bestaande. Op 6 februari 2019 opende Prinses Beatrix de 3e kolk.

Exclusief voor ANWB-leden: kaarten voor de rondvaart door de sluis

De Prinses Beatrixsluis bewonderen vanaf het water? Op 14 september kun je als ANWB-lid gratis meevaren op de rondvaartboot Columbus. De Columbus biedt plek aan 220 personen en 15 fietsen. Hiervan zijn 70 plaatsen exclusief en op voorinschrijving beschikbaar voor ANWB-leden. U kunt tevens uw voorkeur tijdstip en locatie opstappunt doorgeven. Vrijwilligers van de ANWB staan die dag bij de opstappunten klaar om u hartelijk welkom te heten en de kaartjes te verstrekken op vertoon van uw reservering.
Reserveer hier je ticket

De route van de rondvaartboot

De boot vaart vanaf steunpunt Schipbrug door de Prinses Beatrixsluis heen naar de tweede opstapplaats, de aanmeervoorziening bij Schalkwijkse Wetering (ook in Nieuwegein), en weer terug. Bepaal zelf waar u wilt opstappen en hoe laat. De hoofdopstapplaats rondvaartboot is 
Rijkswaterstaat steunpunt Schipbrug. De boot vertrekt om 10.00, 12.00, 14.00 en 16.00 uur. Onderaan deze pagina vindt u meer praktische info over het sluiscomplex en de rondvaartboot. Aan boord vertelt een medewerker van Sas van Vreeswijk alles over wat er de afgelopen drie jaar allemaal is veranderd op en rond de sluis en hoe de werkzaamheden zijn gedaan.

Kinderen

Voor kinderen zijn er een mooie kleurplaat en een bouwplaat van een weginspecteurswagen (op is op). Ook kunnen ze zich laten schminken.

Rondleidingen op het sluiscomplex

Er zijn twee verschillende rondleidingen op het sluiscomplex: 

  • Een rondleiding aan de nieuwe bedienruimte in de voormalige dienstwoningen (witte huisjes). Mooi om de sluismeesters aan het werk te zien op hun nieuwe werkplek in de markante witte huisjes die behouden zijn gebleven.  Start laatste rondleiding: 16.45 uur.
  • Zoekt u het liever hogerop, beklim dan tijdens een rondleiding de noordelijke heftoren. Vanaf het balkon heeft u een prachtig uitzicht over het monumentale sluiscomplex met zijn bestaande kolken en de nieuwe 3e kolk en het verbrede Lekkanaal met de verplaatste kazematten van de Lek tot aan zeker de Schalkwijkse Wetering. Hopen op mooi weer voor een maximaal uitzicht! Kinderen vanaf 8 jaar mogen met deze rondleiding mee en onder begeleiding van een volwassene. Vertrek laatste rondleiding 16.30 uur.

Aanmelden is voor beide rondleidingen verplicht en kan op de dag zelf bij het inschrijfpunt bij de grote tent in het midden van het terrein. Bij beide rondleidingen moeten bezoekers trappen lopen. Er is geen lift aanwezig. Voor deze rondleidingen is altijd veel belangstelling, soms meer dan ze kunnen honoreren. De organisatie hoopt hiervoor op uw begrip.

Informatiepunten

Voor hen die graag van alles horen over de bouw van de 3e kolk, de werking van de sluisdeuren, hoe de renovatie van het sluiscomplex is aangepakt en hoe het onderhoud van dit rijksmonument verloopt, hebben Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk een looproute en diverse informatiepunten tussen de 2e en de 3e kolk ingericht. Medewerkers klaar staan om u van alles te vertellen en uw vragen te beantwoorden. Aanmelden is niet nodig.

Stadswandeling historisch Vreeswijk

De Prinses Beatrixsluis ligt pal naast de historische dorpskern van Vreeswijk, nu onderdeel van de gemeente Nieuwegein. Vreeswijk heeft van oudsher een sterke band met de sluis. Veel (gepensioneerde) schippers en sluismeesters wonen er en ook het schippersinternaat was er gevestigd. In samenwerking met de Museumwerf Vreeswijk en de Stichting Activiteiten Vreeswijk organiseren Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk wandelingen door historisch Vreeswijk. Vertrek ieder half uur op het hele en het halve uur. Bij de grote tent op het sluiscomplex én bij steunpunt Schipbrug worden kaartjes uitgedeeld met de looproute naar het startpunt van de wandeling. Vertrek laatste wandeling 16.30 uur.

Overigens zijn er op zaterdag 14 en zondag 15 september allerlei andere activiteiten op de Museumwerf, waaronder een theatervoorstelling al dan niet met dinerarrangement. Meer informatie op de site van de Museumwerf.

Praktische informatie

Kom bij voorkeur met de fiets of met openbaar vervoer, want bij de sluis is weinig parkeergelegenheid. Vanaf Utrecht CS neemt u bus 65 naar de halte Waterliniedok. Vanaf daar is het ongeveer 7 minuten lopen naar de sluis. De dichtstbijzijnde parkeergelegenheid is aan de zijstraten van het Defensiedok.

Contactinformatie

Prinses Beatrixsluis
Prinses Beatrixsluis 1
3433 NG Nieuwegein

Hoofdopstapplaats rondvaartboot

Rijkswaterstaat steunpunt Schipbrug
Veerweg 4
3434 GG Nieuwegein
Er is ruimte voor ongeveer 15 auto’s, andere parkeergelegenheid in de nabije omgeving.

Openingstijden

Het sluiscomplex is geopend op zaterdag 14 september van 10.00 uur tot 17.00 uur.

De eerste vaart vertrekt vanaf opstappunt Steunpunt Schipbrug om 10.00 uur. De laatste vaart vertrekt vanaf opstappunt Schalkwijkse Wetering om 17.00 uur.