De 9 leukste zomerfestivals

Kampioen juni 2017

Vier de zomer buiten!

Het festivalseizoen is geopend! Overal – in de stad, in het park en op het strand – vind je de leukste buitenfeestjes. 9 tips.

Tekst Margot Eggenhuizen, fotografie o.a. Gert -Jan Kusters, Kasper Vandermaesen, Peter Baas

Lichtshow op zee

De oooh’s en aaah’s vliegen om je oren tijdens het Vuurwerkfestival bij het strand van Scheveningen. Er wordt ook niet gewoon een gillende keukenmeid afgestoken: acht landen proberen elkaar op 11 & 12 en 18 & 19 augustus af te troeven met hun allermooiste siervuurwerk.
Gratis toegang.
www.vuurwerkfestivalscheveningen.com

Texels proeftheater

Verse kokkels, zilte oesters, lamspastrami, boerenfriet en ander Texels lekkers smaakt misschien wel het best tijdens het Beach Food Festival, van 28 t/m 30 juli. Culinaire pro’s laten op het Texelse Waddenstrand zien hoe je een visje fileert of een cocktail maakt. En daarna: proeven!
Gratis entree (excl. eten en drinken). www.beachfoodfestival.nl

Vlammende concerten

Ruim 20 Natuurkampeerterreinen vieren op 24 juni de Dag van de Kampvuurmuzikant. Door het hele land zijn er akoestische optredens – meezingers, golden oldies en nieuw repertoire – rond de vlammen. Je kunt overnachten op de deelnemende campings, maar ook alleen ’s avonds inhaken.
Vooraf aanmelden via  www.dagvandekampvuurmuzikant.nl

Zoeven in een zeepkist

Handige knutselaar? Meld je rollende uitvinding aan voor het Zeepkisten Festival Rotterdam, van 16 t/m 20 augustus, en sjees ’m bij de Kralingse Plas naar een medailleplek. Je kunt ook in een huurbolide naar beneden, luisteren naar livemuziek en een poging wagen op de patatschietbaan. Voor jong en oud.
Entree € 2,50 p.p., www.zeepkistenrace-rotterdam.nl

In de zitzak

De gevel van de Oude Suikerfabriek in Groningen is al indrukwekkend om naar te kijken, maar als er ook nog een film voor wordt geprojecteerd, is het dubbel feest. Plof tijdens het openluchtfilmfestival Zienemaan & Sterren op 1, 2 en 3 september in een bioscoopstoeltje of zitzak onder de sterrenhemel.
Kaarten vanaf € 8,50, www.zienemaan.nl

Nazomeren in Zeeland

Sommige acts van het Zeeland Nazomerfestival (22 aug. t/m 2 sept.) kunnen alvast in de agenda, zoals de concerten en theatervoorstellingen in festivalhart Middelburg. Het tijdstip van het landschapstheater bij de Oesterdam is nog variabel: de voorstelling kan alleen worden gespeeld tijdens eb, ergens tussen 6.45 en 17.00 uur!
Kaarten vanaf € 17,50, www.theaterzeelandia.nl

Picknick in het park

Een dag in het park is een bijzondere tijdens A Day at the Park. Rol in het Amsterdamse Bos je picknickkleed uit, terwijl Kraak & Smaak, Housequake, dj Dimitri en anderen voor een dansdeuntje zorgen. Het festival wordt op 15 juli voor de allerlaatste keer gehouden.
Ledenvoordeel: koop je kaartjes (zonder of met een gevulde picknickmand) met € 7,50 korting op anwb.nl/landvananwb

Werelds feestje

Met uiteenlopende muziekstijlen – van hip-hop, jazz, rockabilly tot elektronische beats – en eten uit alle windstreken is Festival Mundial (24 & 25 juni in Tilburg) zo’n beetje de wereld in het klein. Nieuw dit jaar: de Oase, met ‘groene’ thema’s als moestuinieren, imkeren en upcycling.
Ledenvoordeel: koop je kaartjes met 15% korting op anwb.nl/landvananwb

Ook voor rockers-in-spé

Bands als Kaiser Chiefs en Goose produceren aardig wat decibels, maar kinderen kunnen gewoon mee naar het Belgische Cactusfestival op 7, 8 en 9 juli. In het Minnewaterpark in hartje Brugge staan er voor kleine rockers klim- en klautertoestellen en een zwembad klaar.
Kaarten vanaf € 47,- (t/m 12 jaar gratis),
www.cactusfestival.be