Nieuw bord zet monumenten op de kaart

Minister Jet Bussemaker heeft vandaag bij de Ridderzaal in Den Haag het eerste, nieuwe Rijksmonumentenbord onthuld. Het nieuwe monumentenbord is ontwikkeld door de RCE (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) vanwege de groeiende vraag naar herkenning voor monumenten vanuit monumenteigenaren. Voor de introductie, levering en productie van de nieuwe monumentenborden werkt het RCE samen met de ANWB.

Nederland telt ongeveer 60.000 rijksmonumenten. Verreweg de meeste zijn niet als zodanig herkenbaar. Gemeenten en eigenaren van rijksmonumenten hebben de afgelopen jaren te kennen gegeven dat zij historische gebouwen beter zichtbaar willen maken voor het publiek.

Dit nieuwe monumentenbord, wat gemeenten en eigenaren van rijksmonumenten nu kunnen aanvragen, maakt monumenten zichtbaar, is verkrijgbaar in drie verschillende formaten, heeft 25 jaar kleurgarantie en is gemakkelijk te bevestigen.

Door monumentenbord einde aan verwarring

Het Rijksmonumentenbord maakt tegelijkertijd een einde aan de verwarring die soms ontstaat over het ‘blauw-witte’ schildje. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat dit schildje aangeeft dat een gebouw een rijksmonument is. Dit schildje is in 1954 in het leven geroepen door de Verenigde Naties en heeft als doel om cultureel erfgoed in tijden van oorlog en militaire bezetting te beschermen.

Meer informatie en een monumentenbord aanvragen