Lammetjes knuffelen op Texel in het voorjaar

Kampioen februari 2018

Mis ze niet in het voorjaar: de lammetjes op Texel! Hét teken dat de lente is begonnen, en dat we ook zelf de wei in kunnen voor een wandeling tussen de paardenbloemen.

Uren kunnen we kijken naar het onschuldige (en soms een tikje onhandige) gedartel van de opgewekte lammetjes. ‘Schapeneiland’ Texel is altijd een favoriete waddenbestemming geweest. In het voorjaar dartelen zo’n 11.000 vrolijke lammetjes in de wei. Ga snuffelen in een Texelse souvenirshop en je keert onverbiddelijk huiswaarts met een schapenknuffel, schapensneeuwbol of schapenkoelkastmagneet. Funfact: op Texel wonen meer schapen dan mensen.

Texelse tosti

Het Noord-Hollandse waddeneiland heeft zelfs zijn eigen schapenras. De Texelaar is een stevig beestje, met ronde, gevulde dijen en een vorstelijke vacht, die tot 5 kilo wol per jaar oplevert. Hoe onderscheiden stadslui zoals wij de Texelaar van, zeg maar, het huis-tuin-en-keuken schaap? Wij gaan daarvoor op bezoek bij kaasboerderij Wezenspyk, net buiten Den Burg, het grootste dorp op het eiland. In de boerderijwinkel legt verkoopster Karin op glasheldere wijze uit hoe we Texelaars kunnen identificeren. ‘Ik vind ze een beetje lijken op een badspons. Die brede kop is heel herkenbaar. Precies zoals een kind een schaap tekent.’ Dat weten we dan ook weer. Wezenspyk is populair bij toeristen. Je kunt op de boerderij (schapen) kaas kopen, het maakproces zien en een knakverse Texelse tosti eten in het kaascafé met terras. Waarom schapen zulke speciale eilandbewoners zijn, wordt ons duidelijk in het Schapenmuseum. Vanaf de kaasboerderij maken we een kort wandelingetje naar de schapenboet, waarin het museum is gevestigd. De Texelse ‘skéépeboet’ is een kleine maar fijne schuur waarin het hooi en ander voer voor de schapen werd opgeslagen. De robuuste houten bouwwerkjes dienen – behalve als museum – tegenwoordig als vergaderlocatie of als sfeervolle overnachtingsplek.

Is dat niet saai, een museum dat alleen om een schaap draait? Nou nee, het unieke van het Schapenmuseum is de verbondenheid met het prachtige Texelse landschap. Het wandelpad Skéép en Lantskap voert ons vanuit Den Hoorn via oude dijkjes naar onze educatieve eindbestemming. Grappig: het pad toont ons de Texelse schapenboerderijen van een heel andere kant – de achterkant. Vlak bij de kaasboerderij steken we ouderwets het water over met de trekpont.

Texels streetfood

De lammetjes in de wei laten we met rust, maar we willen toch heel graag even voelen hoe zacht ze zijn. Op Schapenboerderij Texel bij Den Burg gaan we op kraamvisite om de newborns te knuffelen. Je zou ze zó mee naar huis willen nemen… We krijgen net op tijd afleiding als de boer ons laat zien hoe het schapendrijven in z’n werk gaat. Een spannende demonstratie voor jong en oud. Wandelen maakt hongerig. Plek genoeg op Texel om je picknickkleedje uit te rollen. Wij hebben geen zin om zelf bammetjes te smeren en slaan onze slag bij Lokaal 16 in Den Burg. Makkelijk: alles op de menukaart van dit leuke ontbijt- en lunchcafé – van de lekkere koeken tot fruitshakes en belegde broodjes met Texelse ham of schapenkaas – is verkrijgbaar ‘to go’. Een inwoner adviseerde ons een kijkje te nemen bij een andere culinaire dorpsheld. Kroketten zijn de passie van Eric Pekel, eigenaar van Peek. Hij zette de lekkerste varianten op de kaart, zoals met lamsoor (een groente!). En Eric is nog lang niet klaar met smakelijke snacks bedenken: vegetarische hamburgers met zeewier, chips met kruiden van de Wadden… Texels streetfood klinkt niet alleen te gek; zo smaakt het ook!

Mooie stek

Den Burg is attractief genoeg om ’ns nader te verkennen. We lopen langs fraaie historische panden, uitnodigende terrassen, een imposante kerktoren (die beklommen kan worden) en – tot ons grote genoegen – een meer dan gezond winkelbestand. De meiden van de Stek Conceptstore hebben vorig jaar hun stekje gevonden in de Weverstraat. Marscha en Manon slepen de allermooiste planten en spullen hun winkel in, ook van lokale ontwerpers. De industriële trend is terug te zien in de bakkerstrolleys en stoere woonaccessoires. Onze souvenirtip: de handgemaakte houten (kaas)plankjes van Eilandbroeders. Borden en bekers voor onze picknick liggen te kust en te keur bij ’t Lant van Texsel. De cadeau- en woonwinkel in hartje Den Burg staat vol met kleurig servies van melamine. En kaarten, kandelaars, rugzakken en gehaakte poppetjes. Daartussen vinden we een mini-schaap, gemaakt van meer dan 120 bouwsteentjes waarmee je zelf aan de slag kunt. Zo eindigen we onze tocht zoals we zijn begonnen. Met de snoezigste ambassadeur van de Wadden: het Texels schaap!

Tip van onze expert Anouk Derwort:

‘Ook een hele leuke excursie op Texel is de zeehondentocht met Het Sop. Met een kleine groep vaar je naar de zeehonden op de zandbanken. De nieuwsgierige zeehonden komen echt dichtbij!’

Meer tips over Texel? Bekijk de 10 mooiste bezienswaardigheden in Texel of bestel de ANWB Extra Reisgids Texel.

Wat is er te doen in de lammetjestijd?

  • Mee met de kudde. Je kunt de lammetjes op eigen houtje spotten, maar ook mee met Wandelsportvereniging Het Gouden Boltje. Die organiseert de jaarlijkse Lammetjeswandeltocht, net buiten Den Burg.
  • Op afstand kun je de geboortegolf volgen via de webcam in de schuur van de Schapenboerderij.
  • Een goede lammetjesspotplek is de Hoge Berg, een 15 meter hoge heuvel vlak bij Den Burg.
  • Er is ook een Lammetjesfietsroute (35 km) op het eiland. De route vind je bij de VVV Texel, Emmalaan 66 in Den Burg, www.texel.net.

Zin gekregen in Texel, het 'Schapeneiland'?

Boek een leuke trip naar Texel bij ANWB Ledenreizen. Inclusief vele gratis extra's en hoe langer lid, hoe meer voordeel! Ga lekker genieten van schapenkaas, Skuumkoppe, dartelende lammetjes en ontdek de duinen en natuurgebieden.

Bekijk aanbieding Texel

Zoek je toch wat anders? Een vakantie naar Texel kun je ook boeken bij reisdochter SNP.

Misschien vind je dit ook interessant: