Wat te doen op Texel

Kampioen februari 2018

Een vakantie op Texel begint al op de veerboot. Onderweg naar het grootste Waddeneiland van Nederland adem je de frisse zeelucht in en schieten je schouders automatisch in relaxstand. Twintig minuten later ben je in een andere wereld. Onze tien tips bezienswaardigheden Texel.

Tip 1: Ecomare op Texel

Zeehonden kijken op aaiafstand? Kennismaken met bruinvissen – de vrolijke mini-walvisjes? Of ben je nieuwsgierig naar de geheimen van de Wadden en Noordzee? In natuurmuseum en zeehondenopvang Ecomare krijg je op een speelse manier een compleet beeld van de (onderwater)wereld van de Wadden. Vooral de leuke en leerzame voederpresentaties zijn populair. Houd er wel rekening mee dat je niet de enige bent: met 300.000 bezoekers per jaar is het veelzijdige Ecomare een drukbezochte attractie.

Tip 2: Vuurtoren van Texel 

Voor de gevaarlijke noordkust van Texel vergingen tot ver in de 19e eeuw veel schepen. Om te voorkomen dat het scheepskerkhof nog groter zou worden, bouwden de Texelaars in 1864 op het noordelijkste puntje een vuurtoren. Tegenwoordig is de felrode vuurtoren hét icoon van het eiland en een uitkijkplatform van jewelste. Zo heb je na 118 traptreden op 45 meter hoogte een prachtig uitzicht over Texel, Vlieland en de Waddenzee.

Tip 3: De Slufter

Duinen, bos, strand, polder, kwelder, heide en weide: Texel is Nederland in het klein. Een deel van deze landschappen vind je terug in De Slufter, het bekendste natuurgebied van het eiland. Deze grote kweldervlakte staat in open verbinding met de Noordzee en is een broedplaats voor vogels die je niet in je achtertuin ziet. Daarom wordt een groot gebied als vogelreservaat beheerd, maar gelukkig is het zuidelijke gedeelte vrij toegankelijk. Dus hup: laarzen aan, verrekijker mee en gaan!

Tip 4: Wadlopen op Texel

We blijven nog even aan de wandel. Locatie: de bodem van de Waddenzee. Zo bijzonder als dit klinkt, is het wadlopen ook. Droge voeten hou je niet tijdens de tocht door de modderige vlakte, maar wat zou het? Door de oneindige vergezichten, de zonnebadende zeehonden en de rondkrioelende bodemdiertjes lijkt het net alsof je in een levende natuurfilm zit. Bang om te verdwalen hoef je niet te zijn, want je mag alleen het wad op met een gids.

Tip 5: De Koog

Wil je een zon-, zee- en strandvakantie? Dan moet je naar De Koog. Ooit was dit een rustig vissersdorpje, maar tegenwoordig is het een bruisende badplaats. Met veel hotels, winkels, terrassen, restaurants en cafés vormt de Dorpsstraat het kloppende hart van De Koog.

Tip 6: Kaap Skil

Wie Kaap Skil in Oudeschild bezoekt, slaat drie vliegen in één klap. In dit levendige (openlucht)museum ontdek je de wereld van de jutterij en maak je kennis met het vissersleven en het roemrijke maritieme verleden van Texel. Van spannende verhalen van strandjutters tot demonstraties touwslaan en visroken en van een zoektocht naar oude VOC-schepen in een duiksimulator tot de interactieve maquette van de Reede van Texel: dit museum van jutters en zeelui is een garantie voor een interessant dagje uit.

Tip 7: Zeehondensafari op Texel

Ben je nog in Oudeschild? Combineer dan je bezoek aan Kaap Skil met een zeehondensafari. Vanuit de haven van dit vissersdorp kun je de Waddenzee op om zeehonden te spotten. Als je geluk hebt, zwemmen de nieuwsgierigste wadbewoners langs de boot. Anders is het bingo bij de zandbanken, waar ze graag luieren in de zon. Cuteness alert!

Tip 8: Schapenboerderij Texel

Met net zoveel schapen als mensen is Texel een echt schapeneiland. Sterker nog: de Texelaar is een wereldberoemd schapenras. Ja, vanwege zijn goede kwaliteit vlees, maar zeker ook om zijn kaas en wol. Benieuwd naar het geheim? Op Schapenboerderij Texel kom je alles te weten over het leven op een schapenhouderij. Als je in het voorjaar gaat maak je misschien de geboorte van een lammetje mee! In de zomer kun je kijken naar het schapendrijven, schaapscheren en mag je knuffelen met pasgeboren lammetjes.

Lees ook onze reportage: Lammetjestijd op Texel

Tip 9: Texelse Bierbrouwerij

Steeds meer cafés in het hele land hebben ‘m op de tap: de Texelse Skuumkoppe. Het paradepaardje van de Texelse Bierbrouwerij is echter een van de vele speciaalbieren dat wordt gebrouwen in de voormalige zuivelfabriek van Oudeschild. Wil je weten wat het bier zo bijzonder maakt? Tijdens een rondleiding zie je hoe het bier wordt gemaakt, maar uiteraard is een (uitgebreide) proeverij na afloop de beste methode om daar achter te komen. Proost!

Tip 10: Parachutespringen op Texel

Staat parachutespringen op jouw bucketlist? Stap dan boord in een vliegtuig van Paracentrum Texel en maak op drie kilometer hoogte de sprong je van je leven. Samen met je instructeur suis je met een snelheid van 200 kilometer per uur naar beneden…Geen zorgen, na een halve minuut opent de parachute en zweef je zo vrij als een vogel boven het eiland.

Meer tips over Texel? In de ANWB Extra Reisgids Texel en bij Land van ANWB vind je nog veel meer bezienswaardigheden en persoonlijke tips die de moeite waard zijn.

Zin gekregen in Texel, het 'Schapeneiland'?

Boek een leuke trip naar Texel bij ANWB Ledenreizen. Inclusief vele gratis extra's en hoe langer lid, hoe meer voordeel! Ga lekker genieten van schapenkaas, Skuumkoppe, dartelende lammetjes en ontdek de duinen en natuurgebieden.

Bekijk aanbieding Texel

Zoek je toch wat anders? Een vakantie naar Texel kun je ook boeken bij reisdochter SNP.

Misschien vind je dit ook interessant: