De Loosdrechtse Plassen

Kampioen april 2018

Vier de lente in het water, op het water of langs het water: de Loosdrechtse Plassen zijn van alle kanten de moeite waard.

In de achtertuin van Amsterdam en Utrecht is het goed toeven. Maar liefst zeven verschillende plassen telt het gebied van de Wijdemeren, met de Loosdrechtse Plassen als bekendste. ‘Op het water kom je tot rust’, zegt schipper Steven Voorn van The Barfly. Vanuit thuishaven Loosdrecht organiseert hij tochtjes op een luxueuze sloep (‘met eigen wifi-spot’). Door het trage vaartempo kun je de omgeving uitgebreid in je op nemen: waterlelies, ganzen, vogels, wuivende rietkragen en vrolijk groetende medevaarders. Zoals de opvallende ‘suppers’.

Sportief balanceren ze op een surfplank terwijl ze met een peddel proberen vooruit te komen. Lijkt moeilijk, maar bij supschool ikSup in Oud-Loosdrecht leer je alle geheimen van het ‘stand-up paddling’. Water maakt uiteraard hongerig. De imkerij van Hetty Kastelijn is een begrip in de streek. En eerlijk is eerlijk: de geitenkaas met huisbereide honing is op zich al een reden om naar het Loosdrechtse af te reizen. Probeer ook eens de high tea of boerenlandlunch met streekproducten. We laten ons graag verwennen bij de mooiste plassen van Nederland!

Top 3 tips voor op het water

  1. Mijndense Sluis: ‘Van sloepjes tot jachten’; volgens sluiswacht Leo Oor komt hier op het water werkelijk álles voorbij. De belangrijkste toegangspoort tot de Loosdrechtse Plassen is dé plek voor een bakkie.
  2. Plons...: in de Wastobbe. Vroeger kwamen vrouwen hier de was doen. Dit stuk van ‘de tweede plas’ is vrij ondiep en fijn om te plonsen en zwemmen. De Tweede Plas ligt ten zuiden van de Loenderveense Plas.
  3. Fietsboot: Op de fiets peddel je van kasteel Sypesteyn naar de ‘trekgaten’: plassen die zijn ontstaan door turfwinning. Bij Nieuwersluis kan de fiets op de Fietsboot voor een tocht over de Vecht. Meer info: defietsboot.nl

Top 3 tips voor op het land

  1. Shop brocante: Alles is te koop in ‘De winkel van herintredende artikelen’ van sluiswacht Leo en zijn vriendin Carolien. Snuffel rond tussen de enorme collectie antiek en kitsch vlak bij de Mijndense Sluis.
  2. Kasteel Sypesteyn: Het jongste kasteel van Nederland (1927) heeft een tuin om ‘u’ tegen te zeggen: hier vind je bijna honderd verschillende bomen en planten. Vergeet vooral niet om stil te staan bij de unieke verzameling Loosdrechts porselein. Meer info: sypesteyn.nl
  3. Terras met ‘plaszicht’: Op vaartocht? Bind je bootje aan de steiger en pak een terrasje! Dat kan in Loosdrecht bijvoorbeeld bij Ottenhome, Eetcafé De Eend en Fletcher Hotel-Restaurant Loosdrecht. Alledrie onderdeel van ANWB Gastvrij, de leukste adresjes voor onderweg. Meer info: anwb.nl/gastvrij

Tip van ANWB inkoper Femke de Jager:

‘Een fort dat ‘Spion’ heet, spannender kan toch niet? Het robuuste Fort Spion ligt in het Loosdrechtse Plassengebied en maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In de omgeving heb je prachtige wandel- en fietsroutes.’

Voor meer tips over de Loosdrechtse Plassen bekijk je de 10 leukste bezienswaardigheden of bestel je de ANWB Waterkaart voor de Vinkeveense en Loosdrechtse Plassen.

Zin gekregen in de Loosdrechtse Plassen?

Zin in een tripje naar de Loosdrechtse Plassen? ANWB Ledenreizen heeft een leuke aanbieding voor je, waarbij geldt: hoe langer lid, hoe meer gratis extra's!

Bekijk aanbieding Loosdrechtse Plassen