Leeuwarden tips

Kampioen mei 2018

Tussen Stiens en Sneek ligt Liwwadden, ook wel Ljouwert en Leeuwarden genoemd: de stad van Mata Hari én Culturele Hoofdstad 2018.

Leeuwarden wordt van oudsher ook wel Klein Amsterdam genoemd. Zit wat in. Net als Amsterdam heeft de Culturele Hoofdstad van Europa mooie grachten, terwijl de Liwwadder cafés minstens zo bruin zijn als die in de Jordaan. Musea als het Fries Museum en Het Princessehof (National Museum of Ceramics) hebben internationale allure. Vintagewinkels, terrasjes en kroegjes, je struikelt er bijna over. Fluister door de grachten met een elektrisch bootje en beklim daarna de Oldehove voor een prachtig uitzicht over de stad.

Bekijk voor meer tips over Leeuwarden onze top 10 bezienswaardigheden of bestel de stadskaart Leeuwarden in onze webwinkel.

Niemand minder dan Mata Hari is in de Friese stad geboren, net als de graficus Escher en Slauerhoff, de rusteloze scheepsarts en dichter. Ouderen onder ons herinneren zich ongetwijfeld Havank (1904), auteur van pocketboekjes met illustere titels als De Schaduw Grijpt in. De man is dus ook een Leeuwarder, net als Annemarie Nauta, de vrouw die model stond voor Olga in Wolkers Turks Fruit. Van zoveel cultuur krijg je dorst. Dat treft: Boomsma (die van de Beerenburger) is ook een Fries. Tsjoch! (Proost).

Eten in Leeuwarden: 3 tips

  1. Oud postkantoor: Hotel en Grand Café Post Plaza is gevestigd in een oud postkantoor. In de oude postkluizen bewaart het hotel haar koffiebonen voor de eigen branderij.
  2. Zonnig terras: Restaurant De Walrus op het Gouveneursplein heeft een goede en betaalbare kaart en een groot zonnig terras, naar het schijnt zelfs het zonnigste van de stad.
  3. In de bak: De Blokhuispoort deed vijf eeuwen dienst als gevangenis. In 2007 wandelde de laatste gevangene de poort uit. Nu zit er o.m. café De Bak, waar je kunt aanschuiven voor een Drie Cellen Menu. 

3x Doen in Leeuwarden

  1. Toren van Pisa: De Oldehove had een van de hoogste kerktorens van Nederland moeten worden, maar al tijdens de bouw in 1529 op de helling van een terp ging het mis (hij zakte scheef). Toch is de grootste mislukking van de stad de trots van elke inwoner. 
  2. Leeuwarder slokje: Behalve duizendguldenkruid gaan er 13 andere ingrediënten in Boomsma Beerenburger. Een klein museum vertelt het verhaal van het populaire Friese drankje en het familiebedrijf.
  3. Uren zoet: Priuw is Fries voor ‘proef’, en de naam van een winkeltje in de Oude Oosterstraat. Hielkje runt de winkel, en Hielkje is leuk. Het assortiment brengt je in een wonderlijk idioom van drabber- en pompeblêdsjeskoeken. Uren zoet.

Winkeltip van ANWB-winkel medewerker Rutger Heidbuurt

‘Op Ruiterskwartier 22a vind je de nieuwe ANWB-winkel! Hier kun je terecht voor tips, inspiratie, uitjes en reisgidsen.’

Zin gekregen in Leeuwarden?

Zin in een tripje naar Leeuwarden? ANWB Ledenreizen heeft een leuke aanbieding voor je, waarbij geldt: hoe langer lid, hoe meer gratis extra's!

Bekijk aanbieding Leeuwarden met ledenvoordeel

Liever een andere vakantie naar Leeuwarden? Een fietsvakantie kun je boeken bij onze reisdochter Pharos.

Misschien vind je dit ook interessant:

Top 10 bezienswaardigheden Leeuwarden
Alles voor een dagje Leeuwarden