Louwman Museum

Kampioen juni 2017

Museumstuk

Wat is dit voor ‘monster’? Nou, ooit was het de nieuwe auto van de welgestelde excentriekeling Robert Matthewson, die de boel in Brits-Indië een beetje wilde opschudden. Nu kun je het zien in het Louwman Museum te Den Haag.

Tekst Muriël van Bohemen fotografie Maarten Stolp

In 1910 verschijnt er in de straten van Calcutta een enorme zwaan, hij blaast stoom uit z’n snavel en heeft spookachtige, oplichtende ogen. Vrouwen gillen, koetsen rijden in paniek van de weg af, olifanten en geiten stuiven alle kanten op, er heerst totale paniek. Als mensen proberen het monster te lijf te gaan, grijpt de politie in. Dit ‘monster’ was de nieuwe auto van de welgestelde excentriekeling Robert Matthewson, die de boel in Brits-Indië een beetje wilde opschudden door een auto te ontwerpen in de vorm van een zwaan. Missie geslaagd dus. Maar daarmee was het ook meteen de zwanenzang van de auto, want die was niet meer welkom op de openbare weg. Matthewson verkocht de auto aan de maharadja van Nabha die er ook nog een elektrische(!) mini-versie van liet bouwen in 1920. De Brooke Swan car is een van de kostbaarste auto’s ooit gebouwd. De carrosserie is van bewerkt hout met lotussen van bladgoud. De auto heeft heel wat foefjes, zoals een achttonige hoorn en een scheepstelegraaf waarmee je de chauffeur kunt laten weten of je naar links, rechts of naar huis wilt. Maar de opmerkelijkste verrassing is toch wel dat via een klep achterin witkalk op de weg kan worden gestort, om het geheel nog levensechter te laten lijken. Een zwaan moet immers ook zijn behoefte doen. Dit laatste gaf waarschijnlijk de doorslag voor de grote paniek meer dan 100 jaar geleden.

Praktisch

Zowel de Swan car als de baby swan zijn te zien in het Louwman Museum, waar je ‘s werelds oudste privécollectie automobielen kunt bewonderen met ruim 250 klassieke exemplaren.

Entree: € 14,-. Koop je kaartjes met korting via anwb.nl/landvananwb.

Open: di. - zo. 10 - 17 uur. Adres: Leidsestraatweg 57, Den Haag.

Meer info: 070-304 73 73, www.louwmanmuseum.nl

Lees ook

Een truitje van hondenhaar
De eerste stofzuiger
Een poppenhuis met echte kunstwerken