De broche van Mata Hari

Kampioen oktober/november 2017

Fries Museum

Op 5 december 1903 verzucht Mata Hari in een brief: ‘Ik ben moe van dat vechten tegen het leven en ik wil een van tweeën: óf Nonnie bij me en een fatsoendelijke moeder zijn óf ik ga leven zooals me hier zoo schitterend wordt aangeboden. Ik weet wel dat dat leven eindigt met een ongeluk – maar daar ben ik overheen.’

Tekst Muriël van Bohemen, fotografie Fries Museum

‘Dat’ leven bracht haar wereldroem en een mythische status als stijlicoon, sekssymbool en femme fatale én inderdaad een dramatisch einde voor een vuurpeloton op 15 oktober 1917. Niet iedereen weet dat achter de wereldberoemde danseres en vermeende spionne een meisje uit Friesland schuilging: Margaretha Geertruida Zelle. In 1916 overhandigde ze deze kroontjesbroche aan de Duitse majoor Justin Herre. Ze vroeg hem het sieraad aan haar dochter Louise (bijnaam Nonnie) te sturen, die in Velp bij haar ex-man woonde. Herre wist pas in 1923 het adres van Nonnie te achterhalen, maar het meisje was inmiddels overleden. De broche werd bewaard door de ex-man van Margaretha en is nu te zien in het Fries Museum op de grootste tentoonstelling over Mata Hari ooit.

Praktisch

De tentoonstelling Mata Hari: de mythe en het meisje is van 14 oktober 2017 t/m 2 april 2018 te zien in het Fries Museum. Open: dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur. Toegang: € 12,-, met Museumkaart gratis. Adres: Wilhelminaplein 92, Leeuwarden.
Info: www.friesmuseum.nl, tel. 058-255 55 00.

Lees ook

De duurste auto ooit
Een poppenhuis met échte kunst aan de muur
De eerste stofzuiger
Schildpaddentas
Een bijzonder brilletje