Tips voor schaatsen

Het schaatsseizoen is weer begonnen!

Schaatsen is volgens velen dé nationale sport van Nederland. Hier vind je tips voor schaatsen.

Schaatsen op natuurijs

Ieder jaar is het weer spannend. Waar kan je het eerst op natuurijs schaatsen? En hoe dik moet het ijs eigenlijk zijn voordat je erop kunt schaatsen?

Schaatsen op natuurijs

Schaatsen op kunstijsbanen

Helaas is het elk jaar weer afwachten of het natuurijs dik genoeg is om te betreden. Kunstijsbanen zijn altijd een goede uitkomst. Wij hebben een aantal Nederlandse ijsbanen uitgelicht waar je uren zoet kunt zijn.

De mooiste kunstijsbanen

Tips voor het kopen van schaatsen

Wat we in de volksmond een schaats noemen, valt in fabrikanten-taal uiteen in een schaatsijzer en een schaatsschoen. Er is veel keuze. Die schaatsschoenen zijn er in verschillende hoogtes, breedtes, materialen, stugheden, pasvormen en sluitingen. En wat betreft de schaatsijzers wordt de keuze er niet eenvoudiger op. Ze zijn er hoog, laag, vastgeklonken, met klapsysteem of los te klikken. Bijna elke schoen is met meerdere ijzers te combineren. Het kopen van schaatsen lijkt dus een ingewikkelde bezigheid.

Welke schaats kopen? (OpPad)
Schaatstests (OpPad)

Hoe wordt een schaats gemaakt?

Benieuwd hoe een schaats nu precies gemaakt wordt? In het Doe- en Kijk-centrum in Elfstedenstad IJlst kan je daar mee over te weten komen.

Leer hoe een schaats gemaakt wordt

Heb je nog leuke schaatstips? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel.