De leukste carnaval optochten

Zondag 11 februari is het weer zover, tijd voor carnaval. Het hele jaar door werken talloze mensen aan hun carnavalswagen om tijdens de grote optochten op te vallen. Welke carnavalsoptochten mag je zeker niet missen? Wij zetten de leukste voor je op rij.

Maastricht

In Maastricht of Mestreech zoals deze stad ook wel heet tijdens carnaval, wordt het feest misschien wel het grootst gevierd. Sommige inwoners zijn maandenlang bezig met het maken van de perfecte outfit. Niet alleen kun je in Maastricht bijzondere praalwagens bewonderen, je kunt ook genieten van de muzikale kunsten van de verschillende dweilorkesten die een essentieel onderdeel uitmaken van het Maastrichtse carnaval.

Wanneer: 11 februari om 13:33 uur

Den Bosch

Tijdens het carnavalsweekend heeft niemand het meer over Den Bosch maar over Oeteldonk. Alle winkels zijn gesloten, restaurants worden omgebouwd tot balzalen, kortom Den Bosch staat vier dagen lang helemaal in het teken van het grootste verkleedfeest van Nederland. Eén traditie die elk jaar terugkomt, is het 'begraven' van Boer Knillis, de oprichter van Oeteldonk. Maar ook de optocht van Den Bosch is er een die je niet mag missen.

Wanneer: 11 februari om 11:55 uur

Bergen op Zoom

In Krabbegat, de rest van het jaar bekend als Bergen op Zoom, wordt de hele stad omgetoverd tot een feestterrein. Zelfs de Sint-Gertrudiskerk wordt aangekleed en krijgt een gezicht. Neem een kijkje tijdens de optocht en ervaar het ware Noord-Brabantse carnaval.

Wanneer: 13 februari om 13:00 uur

Helmond

In Helmond wordt elk jaar de grootste carnavalsoptocht van het zuiden georganiseerd, althans vinden de Helmonders. Ook al is het misschien niet écht de grootste optocht, het is wel een van de mooiste. De deelnemers aan de parade hebben allemaal veel zorg en aandacht aan hun carnavalskarren besteed en dit zie je dan ook terug in de kleurrijke en fleurige versieringen.

Wanneer: 11 februari om 13:30 uur

Tilburg

Wie vroegtijdig carnaval wil vieren is in Tilburg aan het goede adres. Zij beginnen namelijk altijd een paar dagen eerder met het feest. Op vrijdag begint het met een kroegendwéeltocht, met als doel om zo veel mogelijk kroegen op één avond te bezoeken. Je hoeft je in de Kruikenstad geen moment te vervelen. Zo zijn er polonaises, een optocht en een carnavalsmis.

Wanneer: 11 februari om 12:30 tot 17.00 uur

Weekendje weg

Tijdens carnaval is er natuurlijk veel meer te beleven dan alleen carnavalsoptochten. Maak van je dagje weg in een van de carnavalssteden een weekendje weg en geniet een paar dagen van het échte carnaval.

Op zoek naar een uniek, originieel carnavalspak?

Nieuw van de ANWB: het Praatpaalpak! Maak de blits in je vriendengroep!

Bekijk het Praatpaalpak

Misschien vind je dit ook leuk

De leukste uitjes met pasen
Eropuit in de voorjaarsvakantie