De beste fietsterrassen van Nederland

Kampioen mei 2017

‘Wat is jouw favoriete fietsterras?’ Onze Facebook-oproep leverde meer dan honderd reacties op. Wij maakten een top 10 van jullie beste terrastips.

Fotografie Harmen de Jong

Niets fijner dan tijdens of na een lange fietstocht even uit te blazen op een mooi terras. Maar waar vind je die terrassen op je route? Met de nieuwe ANWB Fietsknooppuntenplanner kun je heel eenvoudig zien waar je terecht kunt voor een kopje koffie, een lekkere appelpunt of een voedzame lunch. Bij fietsers zijn de volgende tien terrassen in ieder geval favoriet!

1.    Theehuis Mon-Chouette, Leusden

Met de Gelderse Vallei en de Utrechtse Heuvelrug als achtertuin, ligt Theehuis Mon-Chouette in een droomgebied voor de fietser. Vanaf het terras kijk je uit op het Valleikanaal. Net een pittige fietstocht achter de rug? Dan vul je de brandstof aan met een lekkere lunch of, voor de zoetekauwen onder ons, met een high-tea! Mon-Chouette beschikt over een theesommelier die je alles kan vertellen over de verschillende theesoorten. 
ANWB fietsroute: circa 6 km van Leusderheideroute
Koffie: € 2,10
Adres: Leesbroekerweg 25 B, Leusden 

2.    AA-zicht, Zoetermeer

Zou de uitbater zijn restaurant vernoemd hebben naar het geluid dat je maakt als je na flink wat fietskilometers neerstrijkt op zijn terras? Het zou ons niet verbazen, want het uitzicht op de Zoetermeerse Plas is indrukwekkend. Bestel daar een ijskoud witbiertje bij, een smakelijke AA-burger of pannenkoek en het geluksgevoel is compleet: ‘Aaaa’. 
ANWB fietsroute: Meer- en Woudroute
Koffie/thee: € 2,20 
Adres: Strand 1, Zoetermeer

3.    Brasserie Diggels, Westerbork

Onder de locals van Westerbork is Diggels al jaren een begrip en dat is niet voor niets: je zit er hartstikke leuk, zo pal naast de monumentale kerk. Stamgasten tippen de spareribs, maar wie dat te zware kost vindt: de vloerbroodjes met zalm, pulled pork of geitenkaas mogen er ook zeker zijn. 
ANWB fietsroute: Sleenerzandroute.
Koffie/thee: € 2,20 
Adres: Hoofdstraat 8, Westerbork

4.    Restaurant Tijsterman, Nieuwkoop

Al drie generaties lang is restaurant Tijsterman in handen van de Nieuwkoopse familie Tijsterman: een voormalige hooischuur met uitzicht over de Nieuwkoopse plassen. Terwijl bootjes af en aan  varen geniet je op het terras van eerlijke gerechten die bereid zijn met biologische producten uit eigen streek. Geen wonder dat fietsers hier maar wat graag afstappen. 
ANWB fietsroute: circa 7 km van de Kanis-Oukooproute
Koffie/thee: € 2, 35
Adres: Dorpsstraat 116, Nieuwkoop

5.    Koffie- en Theeschenkerij Wolkom, Easterwierrum

Je neus brengt je vanzelf naar deze gezellige Koffie- en Theeschenkerij: er worden hier namelijk de lekkerste taarten gebakken! Het bloemrijke terras is gelegen aan de Elfstedenroute, vlakbij de Zwette, tussen Leeuwarden en Sneek. Een prachtig fietsgebied waar je eindeloos kunt toeren, maar nu eerst een stukje taart… 
ANWB fietsroute: plan zelf een route in de buurt van Easterwierrum
Koffie/thee: € 1,80
Adres: Doarpsstrjitte 6, Easterwierrum

6.    Camping Zonnekamp, Zorgvlied

Huh, een camping in deze top tien? Ja, hoewel… eigenlijk gaat het bijbehorende terras ’t Boskefé Kobus er met de eer vandoor. Op het royale terras genieten de benen van hun welverdiende rust, terwijl een parade van fietsers, wandelaars, ruiters en huifkarren aan je voorbij trekt. Het terras ligt namelijk direct aan een mooie fiets-, wandel- en ruiterroute door Nationaal Park het Drents Friese Wold. 
ANWB fietsroute: circa 1 km van de Friese Woudenroute
Koffie/thee: € 1,75
Adres: De Ruyter De Wildtlaan 7, Zorgvlied

7.    De Menmoerhoeve, Etten-Leur 

Zie eerste foto. Een hele leuke plek voor fietsers die hun kroost meenemen: de Menmerhoeve is namelijk een recreatieboerderij waar van alles te doen is. Boerengolf spelen, een kijkje nemen bij de ijsboerderij of fietsen in een fietstrein; de kinderen vermaken zich opperbest terwijl jullie op het terras genieten van een - hoe kan het ook anders - boerenlunch. 
ANWB fietsroute: circa 6 km van de Beemdenroute
Koffie/thee: € 1,90
Adres: Zundertseweg 66, Etten-Leur

8.    De Vergulde Vos, Rijpwetering

Aan de Vergulde Vos kleeft een bijzondere geschiedenis: zo werd  ‘De Roode Vos’ in 1615 nog gebruikt als herberg en later als rechtshuis waar gevangenen in bewaring werden gesteld. Gelukkig wordt er inmiddels meer dan water en brood geserveerd; salades, soepen, belegde broodjes, snacks en ook een high wijn of high beer staan op de kaart. Leuk gelegen vlakbij de jachthaven! 
ANWB fietsroute: Spaarnwouderoute
Koffie/thee: € 2,-
Adres: Koppoellaan 22, Rijpwetering

9.    Non Plus Ultra, Woensdrecht

Wist je dat Non Plus Ultra ‘Tot hier en niet verder’ betekent? Al moet je die uitspraak misschien niet  te letterlijk nemen als je pas halverwege je fietstocht bent. Een lastige opgave want eenmaal nippend van een lekker drankje, vergezeld van een vleesplankje, bitterbal of vlaaipunt, wil je toch eigenlijk niet meer het zadel op? Het leven is goed in het Brabantse land! 
ANWB fietsroute: Zoomroute
Koffie/thee: € 1,85
Adres: Grindweg 2, Woensdrecht

10.    Theetuin Eemnes

Er zijn van die plekjes die je eigenlijk met niemand wilt delen. Lastig, want Theetuin Eemnes wordt omringd door het prachtige polderlandschap van de Eemvallei en ligt op een knooppunt van verschillende fiets- en wandelroutes. Hoe fijn is het om tijdens of na het fietsen neer te ploffen onder de Chinese mammoetboom, pootje te baden bij het water of je tanden te zetten in een huisgemaakte cheesecake bij het prieel. Als je ons zoekt… 
ANWB fietsroute: Lebuinusroute
Koffie/thee: € 2,25
Adres: Meentweg 131, Eemnes

ANWB Gastvrij

Wist je dat bijna al deze fietsterrassen ANWB Gastvrij punten zijn? Dat betekent dat je er als fietser meer dan welkom bent en van speciale diensten gebruik kunt maken. Zoals je waterflesje vullen, naar het toilet of je e-bikeaccu opladen. En er ligt altijd een bandenplaksetje en EHBO-kit klaar. Bij sommige terrassen krijg je als ANWB Fietspas-houder zelfs speciale korting!

Meer over de ANWB Fietspas

Misschien ook interessant

Fietsroutes in een nieuw jasje
Fietsarrangementen
Ontdek Nederland

Heb je ook een tip voor een fijna fietsterras? Laat het voor 29 mei weten aan gastvrij@anwb.nl. De leukste inzenders maken kans op een ANWB Fietspas of de gids Ontdek Nederland. Geef van jouw tip de naam en adresgegevens en zet in de onderwerpsregel "Leukste terras".