Halloween

Griezelen, pompoenen en spookhuizen: het is alweer bijna Halloween!

Eind oktober kun je zomaar een zombie op straat zien lopen, of een skelet. Deze verklede mensen zijn dan waarschijnlijk onderweg naar een Halloween-feestje of ze zijn aan het ‘trick or treaten’ met hun kinderen. Halloween wordt steeds populairder in Nederland en niet alleen bij kinderen die langs de deuren gaan om zoveel mogelijk snoep te krijgen. Wij geven je graag tips wat je zelf óf met je gezin kunt doen in de tijd rond het griezelige Halloween.

Geschiedenis van Halloween

Eerst even een stuk terug in de tijd, want waarom vieren we nu eigenlijk Halloween op 31 oktober? Wat is de oorsprong van al die pompoenen en Halloween-kostuums?

Heel lang geleden was 31 oktober de oudejaarsavond van de Kelten. Op 1 november vierden zij ‘Samhain’. De Kelten geloofden dat met Samhein de geesten van de mensen die het jaar daarvoor gestorven waren, terugkwamen om bezit te nemen van een levend lichaam voor het komende jaar. Om de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers.

Later is dit keltische feest vermengd met het christelijke Allerzielen dat wordt gevierd op 2 november. In de 9e eeuw gingen christenen langs de deuren om te bedelen om brood. Als dank voor het brood baden ze voor dode familieleden van de schenker, zodat deze doden sneller in de hemel zouden komen. Hier komt het Trick or Treating uit voort waarbij kinderen van nu langs de deuren gaan om gratis snoep op te halen.

Rond diezelfde periode vierden de katholieken Allerheiligen (op 1 november) en Allerzielen (op 2 november). Uit deze vieringen is de naam Halloween ontstaan. Halloween is namelijk een afgeleide van All Hallows Eve (Allerheiligenavond). Dit is de avond voor Allerheiligen op 1 november.

In Nederland gingen kinderen vroeger met Sint-Maarten (op 11 november) langs de deuren om snoep op te halen. Zij zongen dan Sint-Maartensliedjes en droegen lampionnen. Met het populairder worden van Halloween gaat deze Sint-Maartentraditie steeds meer naar de achtergrond.

Halloween fright night

Denk je aan fright night, dan denk je aan lekker griezelen in een pretpark. Verschillende pretparken organiseren rond Halloween fright nights om bezoekers de stuipen op het lijf te jagen. De pretparken krijgen dan een speciale Halloween-decoratie, acteurs lopen rond in scare zones om bezoekers bang te maken, horrorshows worden opgevoerd en natuurlijk kan er gewandeld worden door een spookhuis.

Klaar voor een echte fright night? Bij het Land van ANWB kun je tickets met korting kopen voor de fright nights in:

Fright night beleven, maar geen zin om naar een pretpark te gaan? Bekijk dan de horrorfilm Fright Night uit 1985. Lekker languit op de bank, dekentje erbij en griezelen maar. 

Let op! Zowel de film als de fright nights in de pretparken zijn geschikt voor personen van 16 jaar en ouder.

Halloween-uitjes voor het gezin

Ook voor kinderen jonger dan 16 jaar zijn er veel leuke uitjes rond Halloween. In Attractiepark Toverland kunnen kinderen heksen, spinnen en spoken ontmoeten, hun weg vinden door een betoverde doolhof vol griezels en het mysterie van het spookhuis ontrafelen met toverbroertjes Bertus en Jaapie. Bij Pannenkoekenhuis Hans en Grietje in Zeewolde strijkt Circus Grimm & Gruwel neer. Zij nemen kinderen mee naar een wereld van onder andere waarzeggers en klunzige clowns. Wolvenkind Kai zit verstopt in Welp, het nieuwe megagrote spookhuis van Bobbejaanland in België. Kaartjes voor deze en andere Halloween-uitjes voor het gezin koop je bij het Land van ANWB.

Koop een kaartje voor jouw favoriete Halloween-uitje voor het gezin

Eropuit met Halloween

Veel organisaties organiseren (gratis) evenementen voor kinderen en volwassenen om er een echt familiefeest van te maken. Wij geven je graag een paar ideeën.

Staatsbosbeheer organiseert een Halloween-griezeltocht in de Schoorlse Duinen. Meer informatie hierover lezen en aanmelden doe je door op deze link te klikken

Is dit niks voor jou? Neem dan contact op met je buurt- of wijkverening. In veel wijken wordt tegenwoordig onderling veel georganiseerd, zoals bijvoorbeeld Trick or Treating. Hierbij gaan kinderen die verkleed zijn langs de deuren in de wijk om gratis snoep op te halen.

Creatief met Halloween

Halloween is een feest waarbij je bij uitstek creatief bezig kunt zijn en leuke spelletjes kunt spelen. Ken je het nog? Appelhappen? Handen op je rug en proberen de appel uit de bak met water te happen. Natuurlijk kun je ook je eigen pompoen knutselen. Op internet zijn veel howto’s te vinden over hoe je je eigen pompoen maakt, bijvoorbeeld hier op YouTube.

Speciaal voor jou geselecteerd