Naar de Wadden, juist in de herfst

Wandelen, fietsen, heksen, kunst, films & de blues

Texel, Vlieland, Ameland, Terschelling en Schiermonnikoog. Vijf prachtige eilanden die 's zomers druk worden bezocht. Maar in oktober en november is het prettig rustig op de Wadden, terwijl er juist dan verrassend leuke dingen gebeuren.

1. Texel

De duinen, de wind & de blues

Op elk Waddeneiland is het fijn wandelen en fietsen, dus ook op Texel. Oké, in het najaar worden de dagen korter en is de kans op een bui iets groter, maar het is dan ook aangenaam rustig. Bij de vuurtoren, bij de zeehondjes en in de haven van Oudeschild, waar de viskotters aanleggen. Wat niet wegneemt dat er toch van alles gebeurt.

Zoals op 11, 12 & 13 oktober, dan barst Texelblues los. Een 3-daags festival met tal van bluesbands en solo-artiesten (van Dede Priest tot Tony Dowlers Hellhounds) die optreden in de kroegen en zaaltjes van Den Burg (van Taveerne de 12 Balcken tot Café De Zwaan). En dan de dag hierna heerlijk uitwaaien. Te voet of per fiets, door de duinen of langs het strand. Waarbij je kilometers ver over zee kijkt. 
Bekijk de fietsroute Dijken en Duinen van Texel
Bekijk de wandelroute Struinen door Texels Duinen
Bekijk het 3-daags Texel arrangement met ANWB-ledenvoordeel

2. Vlieland

Rillen, reizen & uitwaaien 

Ook op Vlieland is het stil in de herfst en toch gebeurt er van alles. Zoals? Vijf (!) weekenden op rij (van begin oktober t/m 8 t/m 10 november: Het Spannende Noorden. In de dieprode zaal van Podium Vlieland (Dorpsstraat 84), worden dan de beste spannende films uit Scandinavië vertoond. Thrillers en drama’s, goed voor urenlang nagelbijten. En hierna, tijdens de laatste drie weekenden van november, worden de mooiste reisfilms vertoond. Aangrijpende reisverslagen, roadmovies en exotische thrillers.

Waarna je de volgende ochtend lekker kunt uitwaaien. Fietsend naar de vuurtoren, door ruig duinlandschap. Of wandelend naar een (verwarmd) terras, over vrijwel lege paden en schier oneindig strand.   
Bekijk hier de fietsroute Vlielandroute
Bekijk hier de Vlieland wandelkaart

3. Terschelling

Heksen, juttersbitter & topfilms

Jong en oud kan zich in Midsland vermaken met een hapje, sapje, muziek, lampionnen, pompoenen en… heksen! Waar en wanneer? In Midsland tijdens de Heksenmarkt, op woensdag 23 oktober van 16.00 tot 19.00 uur. En van 14 t/m 17 november worden er 75 spannende, ontroerende en aangrijpende films vertoond op 10 intieme pop-up-locaties tijdens de tiende editie van Filmfestival Terschelling. Zoals in de kerk, het dorpshuis, een hotel en een restaurant (inclusief diner). De online kaartverkoop start op 2 november.

En voor na de film tippen wij, om alle indrukken te verwerken, een wandeling of fietstocht. Fris en fraai langs Noorzeestrand of Waddenkust. En door kweldergebied en duinvallei naar vuurtoren en strandtent. Voor kokkels, schapenkaas en een glaasje Schylger Jutters-Bitter.  
Bekijk de fietsroute
Bekijk de wandelroute
Bekijk het 3-daags Terschelling arrangement met ANWB-leden voordeel

4. Ameland

Een feest voor oog én oor

Dan zijn we nu op Ameland aanbeland, waar de hele maand november is uitgeroepen tot Kunstmaand. Kunst in de brede zin van het woord. Wat betekent dat je op vele plaatsen op het eiland kunst kunt zien, in de vorm van beelden, schilderijen en projecties. Maar ook kunt horen, in de vorm van poëzie en muziek (o.a. Jazz aan Zee en Remy van Kesteren).

Overdag fietsen of wandelen, kijkend naar kunst, en dan ’s avonds een poëzieavond of concert bijwonen: het kan allemaal tijdens de Kunstmaand. En dwalen over Ameland, dat is bijna altijd mogelijk. Tussen duindoorn, lamsoor, walvisbot en strandtent, met daarna een glaasje bij de open haard. Voor zo’n concert of poëzieavond is het slim om vooraf tickets te reserveren.
Bekijk de fietsroute
Bekijk de wandelroute

5. Schiermonnikoog

November = Wandelmaand

Met de slogan 'Met warme jas en stevige wandelschoenen aan begint het uitwaaien pas echt!' presenteert Nationaal Park Schiermonnikoog zichzelf als wandeleiland. Het eiland heeft november uitgeroepen tot wandelmaand.

Een maand tjokvol wandelingen en excursies, met of zonder gids. Door bos, duin & kwelder en over het strand, met zicht op zee. Naar de Noordertoren, het Bunkermuseum, de Schiere Monnik, strandpaviljoen De Marlijn en 1001 vogels.  
Bekijk hier het Schiermonnikoog arrangement met ANWB-ledenkorting

Andere leden bekeken ook