15 Tips voor een gratis dagje weg

Kampioen juli/aug 2015

Laat je knip maar thuis!

De Kampioen verzamelde vijftien tips voor een dagje weg in Nederland. Gratis en voor nop!

Tekst Joris van Drooge

1. Kanonnen en een kasteel

‘Waar Maas en Waal tezamen spoelt, ligt een slot van eeuwen her.’ Aldus rijmde de 19de-eeuwse dichter Hendrik Tollens over Slot Loevestein. Op die plek ligt het middeleeuwse slot nog altijd, te midden van uiterwaarden waar wilde paarden en koeien vrij ronddwalen en je kunt neerstrijken op zandstrandjes langs de rivier. Het kasteel zelf kun je alleen bezoeken tegen betaling, maar rondlopen door de vesting (o.m. langs kanonnen, een wachthuisje, soldatenwoningen, kruittoren en zelfs een soldatentoilet) is gratis. Doen! Info: www.slotloevestein.nl. Parkeren gratis.

2. Vliegtuigen spotten

Een échte Fokker 100 van binnen bekijken en reusachtige vliegtuigen af en aan zien rijden. Dat kan helemaal gratis op het Panoramaterras van Schiphol. De luchtreuzen vervolgens ook nog met bulderend geraas de lucht in zien gaan? Ga dan naar een van de officiële twee ‘spottersplekken’, pal naast de start- en landingsbanen. Info: www.schiphol.nl. Parkeren Schiphol € 5 per uur, bij de spottersplekken gratis.

3. Gratis rondvaart én film
Een rondvaart door Amsterdam: ook dat kan gratis. Weliswaar niet over de grachten, maar wel over het IJ. Daar varen de Amsterdamse stadsveerponten gratis en voor niks. Neem van Centraal Station bijvoorbeeld Buiksloterwegveer en bewonder de skyline vanaf het water. Aan de overkant beland je dan bij het filmmuseum EYE. Dat schitterende gebouw kun je (deels) gratis betreden, inclusief ‘Het Panorama’: daar kun je meespelen in een filmscène en meedoen aan een quiz. Info: www.eyefilm.nl. Parkeren € 1 per half uur

4. Land van de toekomst
Voor een ruig dagje strand en zee rijd je naar de Maasvlakte bij Rotterdam. Daar worden in hoog tempo nieuwe havens aangelegd en letterlijk gevochten tegen het water. In het gratis informatiecentrum FutureLand leer je daar alles over, en op zondagmiddag kun je mee met een gratis rondleiding. Maak daarna zeker nog een wandeling over de reusachtige opgespoten zandvlakte, waar regelmatig fossielen van mammoeten en reuzenherten worden gevonden. Info: www.futureland.nl. Parkeren gratis.

5. Sterrenwandeling
Door de bossen van Westerbork kronkelt het Melkwegpad: een schaalmodel van 1 op 3.700.000.000 van ons sterrenstelsel. Elke stap is hier gelijk aan 2,5 miljoen kilometer! Onderweg leer je op speelse wijze over zon en planeten. (Hoeveel keer groter is Jupiter dan de Aarde?) Dan heb je het hoogtepunt nog eens niet gezien: de veertien reusachtige telescopen van de Westerbork Radio Synthese Telescoop. Genoeg van de sterren? In het bos vind je ook de Zandspeelplaats Hooghalen, een van de grootste ‘zandbakken’ van Drenthe. Info: www.staatsbosbeheer.nl. Parkeren gratis.

6. Apenstreken!
Voor apenstreken ga je naar Almere. Want daar vind je Stichting AAP, een opvangcentrum voor exotische dieren als chimpansees, berberapen, bavianen en wasberen. Je kunt er een Rondje AAP lopen en dan door een verrekijker turen naar de chimpansees. Nog leuker wordt het óp de Apeneilanden. Daar luister je naar een ‘Apenpraatje’ van een van de verzorgers en zie je de dieren van dichtbij stoeien, spelen, eten, slingeren en klimmen. Voor zo’n rondleiding moet je wel vooraf aanmelden en ouder dan 12 jaar zijn. Info: www.aap.nl. Parkeren gratis.

7. Drie landen op één dag
Het Drielandenpunt in het Limburgse Vaals moet je gezien hebben. Zo simpel is het. Wie wil er geen foto van zichzelf met één been in België, één been in Duitsland en je handen op Nederlands grondgebied? Dan is dit ook nog een schitterende omgeving, waar je je door de hoogste heuvels van ons land ver over de grens waant. Er zijn mooie wandelpaden door de bossen en er is een grote gratis speeltuin. Info: www.drielandenpunt.nl. Parkeren € 2 per dag.

8: Van Gogh was here
De Genneper Parken liggen aan de rand van Eindhoven. Je vindt er bossen, weilanden en twee stromende beken. En er is dan ook genoeg te zien om je minstens een halve dag zoet te houden. Liefst tijdens een wandeling: langs de Genneper Watermolen (die nog werd geschilderd door Van Gogh!), biologische boerderij Genneper Hoeve (inclusief kaaswinkel), stroomversnellingen in de beken en het heempark Frater Simon Deltour. Info: www.genneperparken.nl. Parkeren gratis.

9: Spelen in het bos
Dwalen door de natuur is leuk, maar spelen is nóg leuker. Dus waarom niet combineren? Dat hebben ze gedaan in het Overijsselse Nijverdal. Resultaat is het 2 km lange Speelbospad op de Sallandse Heuvelrug. Daar kun je kruipen door tunnels, klimmen in bomen, slingeren aan takken en een dassenburcht betreden. Je kunt ook zelf een hut bouwen van boomstammen en takken. Info: www.vvvhellendoorn.nl. Parkeren gratis.

Dit is er ook nog!

Schokland: voormalig eiland, nu UNESCO Werelderfgoed. www.schokland.nl
Veluwetransferium Nunspeet: 30 meter hoge uitkijktoren, kabouterroute, tentoonstelling en speeltuin aan rand van het bos www.nunspeet.nl
Universiteitsmuseum Groningen: gratis museum vol leerzame collecties www.rug.nl
De Koperen Ezel in Epe: Ezelboerderij met o.m. binnen- en buitenspeeltuin, springkussen en kinderenboerderij www.dekoperenezel.nl
Steengroeve Winterswijk: gratis rondleiding door woeste steengroeve op elke eerste zaterdag van de maand. www.steengroevewinterswijk.nl
Hollandsche Hoeve, Goes: recreatiepark met o.m. heemtuin, kinderboerderij en speeltuin. 

Nog meer gratis

Honderden tips voor gratis attracties en bezienswaardigheden door heel Nederland, evenals kortingen op talloze attractieparken, dierentuinen en musea? Kijk op anwb.nl/landvananwb