Winkelen in Utrecht

Top-tips in Utrecht

Aan de gracht, in de gracht, rondom de gracht… de leukste adresjes van de Domstad bevinden zich nooit ver van het water. Onze favoriete plekken in Utrecht. 

Café Stan & co

Op de Ganzenmarkt, net achter de Neude, opende Stan & co een aantal jaar geleden haar deuren.  Een hotspot voor ontbijt, lunch en borrel. Industrieel interieur, dat niet zou misstaan in het New Yorkse Meatpacking District.

Gurus

GURUS, een afkorting voor Gracious Unique Rebel United.  In de volksmond: unieke mode van aanstormende en gevestigde ontwerpers uit binnen- en buitenland.  Met merken als Bruuns Bazaar, Alchemist, DAY en Kookaï. Twijnstraat 69.

Drieharingstraat

De Drieharingstraat is de culinaire hoofdstraat van Utrecht bevindt zich tussen de Oudegracht en Vredenburg. Lekker centraal dus. Pak een burger bij Firma Pickles, loop voor Italiaanse heerlijkheden binnen bij De Markt of ga voor Oosters bij restaurant Moto.

Emma B

In deze woonwinkel is het Scandinavisch design wat de klok slaat. Je kunt er terecht voor bijzondere meubels, accessoires, verlichting en cadeauartikelen.  Kortom bij Emma B. is er voor ieder wat wils. Oudegracht 218 en Zadelstraat 38.

Carla’s Conditorie

Eigenaresse Carla Visch begon als oprichter van Broodnodig (nog zo’n topadresje in Utrecht). Achter de Dom opende zij in 2012 haar eigen zaak: Carla's Conditorie. Samengevat: een huiskamer vol ovenverse koekjes, taart en brood. Smullen! Achter de Dom 6. 

Beadies

Kettingen, oorbellen en armbanden: bij Beadies vind je altijd wel een exemplaar dat bij je outfit past. Je kunt hier trouwens ook je eigen ontwerp in elkaar zetten aan de werkbank achter in de zaak. Of laat op verzoek een bijzondere creatie maken. Oudegracht 193.

Sector 3

Vroeger een metaalfabriek, nu is Sector3 dé lunchstek van de (toch al erg leuke) Twijnstraat. Wie er neerstrijkt voor een broodje verlaat de winkel gegarandeerd met een zoete ‘uitsmijter’: ga voor de huisgemaakte cheesecake of caramel shortbread. Goddelijk! Beneden, in de werfkelder, zit je pal aan de Oudegracht. Twijnstraat 9.

Bigoli Deli

Kazen, wijnen, verse groenten en pasta’s: dit is Italië op 30m2.  Je vindt er alles voor een mediterrane maaltijd.  En heb je weinig vertrouwen in je eigen kookkunsten, dan neem je toch een kant-en-klare lasagne mee?  Succes verzekerd! Tegenover de delicatessenwinkel zit Bigoli’s broodjeszaak. Schoutenstraat 7 & 12.

Wijncafé Lefebvre

In Wijncafé Lefebvre aan het Neude is het contact zó gelegd: gasten delen de hoge bartafels met ander borrelpubliek. Op de kaart: wijnen, porten en speciaalbieren in alle prijsklassen én een royale keuze aan tapas  voor de lekkere trek. Neude 2.

Flying Tiger

Het Deense antwoord op de Xenos heet: Flying Tiger.  Een vrolijke verzameling kaarsen, koekblikken, theepotten, bijzettafels, klokken, theepotten, tandenborstels en etenswaren voor een al even ‘vrolijk’ prijsje. Oudegracht 118.

Designercafé

Wie dertien-in-een-dozijn aankopen wil vermijden, bezoekt het Designercafé. Alleen topstukken van veelbelovende Nederlandse ontwerpers vullen hier de rekken. Een deel van de collectie wordt in de studio erboven gemaakt en op verzoek van de klant ‘gecustomized’.  Oudkerkhof 30.

Second Sas

Je zult niet de eerste zijn die deze tweedehandswinkel straal voorbij loopt. Second Sas zit namelijk ‘verstopt’ in één van de werfkelders van de Oudegracht.  Het trappetje naar beneden aflopen loont: je vindt er merkkleding, schoenen en accessoires voor weinig.  Oudegracht 193.

Rachmaninoff

Ontbreekt een kartonnen bijzettafel nog aan je inboedel? Reden voor een bezoek aan Rachmaninoff. De woonwinkel die hertengeweien moeiteloos combineert met superstrakke sofa’s. Vismarkt 20.

Oudaen

Al in de middeleeuwen was er in de gewelven van Oudaen een bierbrouwerij gevestigd. En die traditie wordt nog altijd in ere gehouden. Probeer de Ouwe Daen (zoet), de Jonge Daen (kruidig) of de Linteloo Gold (fruitig) en oordeel zelf. Het monumentale stadskasteel herbergt ook een restaurant en theater. Oudegracht 99.

Winkel van Sinkel

De Winkel van Sinkel is een van de bekendste horecazaken van Utrecht.  Hoe ‘de winkel’ aan zijn naam komt? In de 19e eeuw vestigde de Duitse Anton Sinkel hier zijn warenhuis. Nu: cultureel podium/restaurant/grandcafé.  Topterras aan de Oudegracht! Oudegracht 158.

’t Hoogt

Een typisch geval van ‘je moet het maar net weten’, dit knusse filmtheater verscholen in een doodlopend straatje vol monumentaal onroerend goed . Fijn is dat je je bioscoopbezoek in ´t Hoogt kunt combineren met een borrel of diner. Hoogt 4.

Pandhof  van de Dom

Ben je het stadsrumoer even zat? Zoek je toevlucht in deze 14e-eeuwse kloostertuin verborgen achter de lange muur tussen de Domkerk en het Academiegebouw. Een gotisch meesterwerkje waar je temidden van alle bloemenpracht vanzelf weer ‘zen’ wordt… pandhofvandedom.nl

Spoorwegmuseum

Niet alleen verstokte verzamelaars van modeltreinen komen hier aan hun trekken. Naast oude stoomlocomotieven vind in het Spoorwegmuseum bijvoorbeeld ook een replica van de Oriënt Express.  En in de Vuurproef worden je kwaliteiten als machinist getest. Erg leuk! Maliebaanstation.

Bekijk alle tips voor een dagje Utrecht

Speciaal voor jou geselecteerd