Tips Zwolle

Van leden, voor leden

Met insider kennis een stad verkennen, dat kan nu met de van leden voor leden arrangementen die we samen met ANWB-leden hebben ontwikkeld. We vroegen de inwoners van Zwolle wat een bezoeker aan hun stad nou echt moet zien tijdens een weekendje weg. Met de tips maakten we een arrangement waarmee je weekendje Zwolle gegarandeerd succesvol is. 

Een weekendje Zwolle volgens Zwollenaren

Het kan heel fijn zijn om zelf niet meer veel te hoeven uitzoeken voor een snelle stedentrip. Zelfs als dat eentje in eigen land is. Daarom geven we op deze pagina’s de beste tips om Zwolle te leren kennen. Zwolle volgens Zwollenaren. Een compact overzicht voor een ontspannen weekend weg.

Assendorperstraat

Wie met zijn inkopen wil slagen kan misschien wel het beste terecht in de Assendorperstraat. Dit is de grote winkelstraat van Zwolle, met de grote ketens uiteraard. Maar ook een hoop kleine gezellige winkeltjes. Hier vind je een overzicht van de winkels en hun openingstijden in de Assendorperstraat.

Museum De fundatie

Ontdek dit steeds populairder wordende museum voor beeldende kunst. Naast de vaste omvangrijke collectie kunst, van de late Middeleeuwen tot nu, zijn er om de drie maanden nieuwe uiteenlopende tentoonstellingen. Het gebouw, met een opvallende bolvorm op het dak, is al een kunstwerk op zich. Openingstijden: Dinsdag tot en met zondag 11.00 – 17.00. Adres: Blijmarkt 20. Ga naar Museum de Fundatie voor meer informatie.

Waalsekerk

Deze 14e eeuwse kerk is al eeuwen een vast onderdeel van het leven van vele Walen in en om Zwolle. In het pas gerestaureerde kerkgebouw worden nog steeds Franstalige diensten gehouden (mét de preek ook altijd op schrift).  Ook worden hier vanwege de goede akoestiek vaak concerten gehouden. Adres: Schoutenstraat 4. Ga naar Waalsekerk voor meer informatie. 

Synagoge

Naast de Waalsekerk staat dit bijzondere gebouw van de Joodse gemeenschap. Leer alles over het Joodse leven in en om Zwolle tijdens een van de interessante rondleidingen. Adres: Schoutenstraat. Ga naar Synagoge Zwolle voor meer informatie.

IJsselhallen

Wie op zoek is naar koopjes of bijzondere spulletjes, kan eens per maand terecht in de IJsselhallen. Het imponerende congresgebouw van Zwolle. Met een beetje geluk is er tijdens je weekendje Zwolle ook een ludieke publieksbeurs of gaaf concert in de IJsselhallen.  Adres: Rieteweg 4. Ga naar IJsselhallen voor meer informatie.

Fietstaxi

Als je toch volop van Zwolle wil genieten, maar moe, slecht ter been of met kleine kinderen op pad bent, is de fietstaxi met open cabine een uitkomst. De fietstaxi’s zijn te bestellen of gewoon aan te houden op straat. Niet alleen om snel op plek van bestemming te komen, maar ook voor een tour van een uur langs de pareltjes van Zwolle. Adres: Enkstraat 37. Ga naar Fietstaxi Zwolle voor meer informatie.

De steproute van Herman Brood

Huur een step en bekijk Zwolle door de ogen van kunstenaar en rock-legende Herman Brood. Een boekje met de route en de step zijn te krijgen via de VVV. Adres: Grote Markt 20 Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10:00 - 18:00 uur, zaterdag van 10.00 – 17.00. Kosten: € 19,75. Ga naar Herman Brood steptocht voor meer informatie.

Engel Winkelcafé

Drink een lekker bakkie koffie bij deze bijzondere café. Hier bakken jongvolwassenen met een arbeidsbeperking elke dag vers brood en lekkers voor je. Adres: Grote Markt 3. Ga naar Engel Winkelcafé voor meer informatie.

Tuinen van Harry Pierik

Droom lekker weg en je laat je verrassen door deze prachtige verborgen stadstuin met fijne zithoeken en schommels en een zandbak voor de kinderen. Tijdens specifieke weekenden opengesteld of op afspraak te bekijken. Adres: Assendorperstraat 178. Ga naar Harry Pierik tuinontwerp voor meer informatie.

De Sassenpoort

Dit markante gebouw steekt met kop en schouders boven de rest van Zwolle uit. Voorheen onderdeel van de stadsverdedigingswerken, nu een prachtige plek om te bezoeken. Openingstijden: woensdag van 13.00 – 16.00 (1 april – 1 nov.), zaterdag van 13.00 – 16.00 (1 nov. – 1 april) of tot 17.00 (1 april – 1 nov.). Prijzen: vanaf € 2,50. Adres: Sassenstraat 53. Ga naar Sassenpoort Zwolle voor meer informatie.

Rondvaren

Prachtig oud Zwolle is misschien wel op zijn best te zien vanaf het water. Maak een korte rondvaart of zelfs een meerdaagse tocht om de omgeving te ontdekken en doe ook Dalfsen, Ommen en Hasselt aan.  Ga naar Rondvaart Zwolle en Varen in Zwolle voor meer informatie.   

Boekenwinkel Waanders in de Broeren

Een ware boekenhemel in een prachtige kerk. Hier kan je ook lekker eten en drinken in de brasserie of genieten van een lezing, concert of tentoonstelling. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10:00 – 18:00, maandag vanaf 12:00 uur en donderdag tot 21:00 uur. Adres: Achter de Broeren 1-3. Ga naar Waanders in de Broeren voor meer informatie.

Eetcafé De Kleine

Veruit het oudste familiecafé van Zwolle en al tachtig jaar een onuitwisbaar begrip voor vele Zwollenaren. In de open keuken werkt de kok met dagverse streekproducten. Adres: Luttekestraat 22. Ga naar Eetcafé de Kleine voor meer informatie.

Culinaire stadswandelingen

Zonder zelf te hoeven zoeken maak je een stadswandeling langs de winkels met het lekkerste eten in Zwolle. Tijdens de smaakroute proef je op elke plek iets en neem je iets lekker mee in je goodiebag. Kies de route die het beste bij jou past: hartig, zoet, op de fiets, voor elk wat wils voor een wel heel smaakvol weekendje Zwolle. Ga naar Smaakroutes voor meer informatie.

Zwollenaartjes bij Lindeboom

Smul van de echte Zwolse specialiteit bij Patisserie Lindeboom: Zwollenaartjes. Dit heerlijke hazelnootschuimgebak met mokkacrème is bestrooit met poedersuiker. Openingstijden: verschillend. Adres: Kerkstraat 39. Ga naar Patisserie Lindeboom voor meer informatie.

Bonbonnerie Borrel

Lekkere bonbons en truffels op ambachtelijke wijze bereid. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10:00 – 18:00 uur, donderdag tot 21:00 uur. Adres: Diezerpoortenplas 7. Ga naar Bonbonnerie Borrel voor meer informatie.

Zwolse Balletjeshuis

De enige bakker die nog zelf Zwolse Balletjes maakt, het iconische Zwolse snoepje. Een Zwols balletje stak je achter je kiezen als je je koffie zoeter wilde maken. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10:00 – 17:00 uur. Adres: Grote Kerkplein 13. Ga naar Zwolse Balletjeshuis voor meer informatie.

Slijterij & Wijnhandel Bartels

Koop hier unieke Zwolse whiskey. Openingstijden: verschillend. Adres: Diezerstraat 124. Ga naar Slijterij Bartels voor meer informatie.

IJssalon Salute

Hier sta je even in de rij, met Zwollenaren. Want iedereen weet dat jij hier het lekkerste Italiaanse schepijs haalt. Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 12:00 – 22:00 uur en op zondag van 13:00 – 22:00 uur. Adres: Diezerstraat 121. Ga naar IJssalon Salute voor meer informatie.

Bilderberg Grand Hotel Wientjes

Moe na een lange dag winkelen of een fikse stadswandeling, plof je bij Bilderberg Grand Hotel Wientjes op het terras neer. Geniet van het mooie uitzicht en laat je lekker verwennen. Adres: Stationsweg 7. Ga naar Bilderberg voor meer informatie.

Villa Suikerberg

Een sprookjesachtig pand naast Museum de Fundatie om lekker te lunchen. Hier is ook uitsparing te bekijken waar vroeger de suikerbieten ingeleverd werden. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag vanaf 09:00 uur en zondag vanaf 10:30 uur. Adres: Potgietersingel 1A. Ga naar Villa Suikerberg voor meer informatie.

Brasserie De Hofvlietvilla

Gezellig genieten van een high tea, een high wine of een fijne lunch langs de gracht kan bij Brasserie De Hofvlietvilla. Openingstijden: Dagelijks van 10:00 – 22:00 uur, buiten het seizoen op woensdag gesloten. Reserveren is aan te raden. Adres: Pannekoekendijk 6. Ga naar De Hofvlietvilla voor meer informatie.

Espresso&wijnbar Hier en Daar

De lekkerste koffie vind je bij Hier en Daar dat in 2015 werd uitgeroepen tot beste koffietent van Nederland. In dit hipsterwalhalla met vintage meubels vind je niet alleen koffie, maar ook een sommelier die de lekkerste wijnen aanprijst. Ook aan het bier en de biologische frisdranken is gedacht. Openingstijden: verschillend. Adres: Oude Vismarkt 10. Ga naar Hier en Daar voor meer informatie.

Brasserie Het Vliegerhuys

Hier kom je op z’n Nederlands tot rust met een lekkere kop koffie en huisgemaakt gebak, terwijl je een tijdschriftje of de krant leest aan de grote leestafel. Ook voor lunch en diner kan je hier terecht. Openingstijden: maandag van 11:30 – 20:00 uur, dinsdag en woensdag 9:30 – 20:00 uur, donderdag t/m zaterdag tot 22:00 uur. Adres: Nieuwstraat 55. Ga naar Het Vliegerhuys voor meer informatie.

Rondje Zwolle met ANWB fietsroute

Zwolle is meer dan alleen haar grachten, die bestaan bij gratie van de rivieren de IJssel en Vecht waar de stad tussen ligt. Met deze fietsroute kom je langs prachtige veen- en weidelandschappen maar verken je ook de stad. Ga naar onze website voor meer informatie.

Stadswandeling

Maak er een leerzaam dagje van door een flinke stadswandeling door Zwolle te maken. Verschillende aanbieders van wandelingen geven je nieuw beeld van Zwolle. Prijzen: vanaf €6,00.  Ga naar Zwolle tourist info voor meer informatie.

Park Eekhout

Slenter lekker door dit stadspark, voorheen de privétuin van Villa Eekhout. Kinderen kunnen zich vermaken in de dierenweide, of je kan met het hele gezin ontspannen in de theeschenkerij. Adres: Park Eekhout. Ga naar Park Eekhout voor meer informatie.

De Vreugdehoeve

Kijk mee hoe ze kaas en ijs maken op biologische schapenmelkerij De Vreugdehoeve. Je fietst makkelijk vanuit Zwolle naar dit pareltje in de Vreguderijker Waard. Hier kan je ook genieten van een hapje en een drankje terwijl je uitkijkt over de IJssel en de speelweide die bij de boerderij hoort. Adres: Zalkerveerweg 20. Woensdag t/m zondag van 10.00 – 18.00 in de vakanties afhankelijk van het weer ook op maandag en dinsdag. Ga naar De Vreugdehoeve voor meer informatie.

De Huppe

Ga op de fiets naar deze leuke kaasboerderij waar je onder andere kunt boerengolven en klootschieten. Openingstijden: dinsdag t-m zaterdag van 10:00 – 16:30 uur. Adres: Kleine Veerweg 9. Ga naar De Huppe voor meer informatie.

Landstede Doepark Nooterhof

Een prachtige groene oase gerund door scholieren die bestaat uit verschillende tuinen, een waterspeeltuin een Keltische bomencirkel. Hier kunnen kinderen spelen en ouders uitrusten in Theehuis Earthship. Adres: Goertjesweg 1. Openingstijden: dagelijks van 11.00 – 17.00. Ga naar Doepark Nooterhof voor meer informatie.  

Ontdekhoek Windesheim Hogeschool

In de Ontdekhoek maken kinderen van 4 tot 14 jaar kennis met techniek. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10:00 – 17:00 uur, op dinsdag en donderdag alleen op afspraak. Adres: Campus 2-6. Ga naar Windesheim voor meer informatie.

Sinterklaasmuseum

Alles wat je moet weten over het Sinterklaasfeest, vind je in het Sinterklaasmuseum. Bijzonder, want alles staat op maar twaalf vierkante meter in de kelder van feest- en cadeauwinkel Meinesz en Bennesz. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 09:30 uur – 17:30 uur en zaterdag van 09:30 – 17:00 uur. Prijzen: vanaf € 0,50. Adres: Assendorperstraat 82. Ga naar Sinterklaasmuseum voor meer informatie.

Theater Gnaffel  

Bekijk hier leuke voorstellingen voor alle leeftijden. In de voorstellingen van het Zwolse gezelschap Gnaffel staan levensgrote poppen als gelijkwaardige personages naast de acteurs.  Adres: Mimosastraat 1. Ga naar Theater Gnaffel voor meer informatie.

‘t Pannenkoekschip

Naast pannenkoeken serveert dit schip ook heerlijke hamburgers. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 16:30 - 21:00 uur, zaterdag van 12:00 - 21:00 uur en zondag van 16:00 - 21:00 uur. Adres: Pletterstraat 6. Ga naar Pannenkoekschip Zwolle voor meer informatie.

Van leden voor leden: met inside kennis de leukste weekendjes weg in Nederland

Elke maand lanceert Land van ANWB een arrangement in een andere Nederlandse stad. De arrangementen stellen we samen met de kennis van onze leden. Hiervoor zijn we in elke stad met leden gaan zitten, zodat zij als echte ambassadeurs van hun stad ons konden vertellen wat andere leden echt niet mogen missen. Inside tips van echte kenners dus, voor een uniek weekendje weg.

De tips variëren van interessante musea, goede restaurants en leuke activiteiten voor gezinnen tot bijzondere winkeltjes, verborgen plekjes en wandelroutes. Het arrangement bevat in ieder geval 1 of 2 overnachtingen, koffie met gebak en een (optionele) stadswandeling onder leiding van een gids, inclusief een lunch. Ook heb je de mogelijkheid om extra uitjes, met korting, bij te boeken.

Boek ons bijzondere arrangement in Zwolle

De leukste uitjes in Zwolle op een rij

We hebben de leukste uitjes voor je weekendje weg naar Zwolle op een rij gezet. Sommige zijn gratis, op andere krijg je ledenvoordeel.

Boek hier de leukste uitjes in Zwolle

Speciaal voor jou geselecteerd