Tips Maastricht

Van leden, voor leden

Limburgse vlaai, lange wandelingen en het Bourgondische leven, dat kenmerkt Maastricht. Laat tijdens je weekendje weg in Maastricht bier en wijn (van eigen wijngaarden!) rijkelijk vloeien, geniet in een van de vele uitstekend restaurants of maak een reis terug in de tijd met alle prachtige Rijksmonumenten die de stad rijk is.

Maastricht volgens onze leden

Wij bezochten voor onze speciale van leden voor leden arrangementen ook onze enthousiaste leden in Maastricht. Zij onthullen de mooiste plekken van hun stad, zodat we die hier kunnen delen. Van bekende hoogtepunten tot kleine pareltjes die nog weinig toeristen ontdekt hebben. Hieronder hebben we ze allemaal overzichtelijk verzameld voor het perfecte weekend weg in Maastricht.

Grand Café Soiron

Natuurlijk kan je het mooiste plein van Nederland, de Vrijthof niet overslaan. Als je dan gelijk ook  die andere klassieker, vlaai, wil meepakken, is Grand Café Soiron dé plek om neer te strijken. Met uitzicht op het beroemde plein geniet je van de, naar eigen zeggen, beste vlaai van Maastricht. Adres: Vrijthof 18. Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10.00 – 18.00 uur. Meer informatie over Grand Café Maastricht Soiron.

Boekhandel Dominicanen

Een ware boekenhemel in de ruim zevenhonderd jaar oude Dominicaner Kerk midden in het centrum van de stad. Bij Coffeelovers achterin de kerk kan je ook heerlijk koffie drinken terwijl je de uitgebreide collectie boeken kan bewonderen. Adres: Dominicanerkerkstraat 1. Openingstijden: ma. 10.00 – 18.00, di, wo, vr en za 09.00 – 18.00, do 09.00 – 21.00, zo. 12.00 – 18.00. Meer informatie over Boekhandel Dominicanen.

Maastricht Underground

Wie weinig tijd heeft en snel het iconische Fort Sint Pieter of de verschillende bijzondere grottenstelsels om Maastricht heen wil bezoeken, kan het beste via Maastricht Underground een rondleiding regelen. Zo kan je ook een rondleiding in de Kazematten regelen, het netwerk van mijngalerijen dat is ontstaan aan de westkant van de stad. Hier schuilden Maastrichtenaren ook tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. Meer informatie over Maastricht Underground.

Helpoort

De enige overgebleven stadspoort van Maastricht, onderdeel van de eerste stadsmuur die stamt uit de dertiende eeuw. Met een klein museum binnenin. Leuk om te combineren met een wandeling langs de oude stadsmuren. Adres: Sint Bernardusstraat 24b. Openingstijden: elke dag 13.00 – 16.30. Prijs: vrijwilige bijdrage. Meer informatie over de Helpoort.

Rechtstraat en Brugstraat

Wie lekker wil winkelen zit goed in de historische Rechtstraat, waar het sowieso fijn vertoeven is met meer dan tachtig prachtige rijksmonumenten die het straatbeeld opsieren. Veel authentieke winkeltjes vind je ook in de Stokstraat, Heggestraat en Brugstraat.
Meer informatie over de Brugstraat en Rechtstraat, Stokstraat en Heggestraat.

Museum Sjoen Limburg

In de kapel van het voormalige klooster van de Zusters Ursulinen. Ruim zeventig miniaturen van Limburgse vakwerkhuizen, boerderijen en monumentale bekende bouwwerken van ‘sjoen,’ oftewel mooi Limburg. Adres: Grote Gracht 74. Openingstijden: maandag t/m zaterdag 12.00 – 20.00. Prijzen: vanaf € 5,00. Meer informatie over Museum Sjoen Limburg.

Stadswijk Wolder

Tot 1970 een boerendorp, maar nu als stadswijk onderdeel van Maastricht. Weliswaar wel aan de Zuidwestelijke rand, waardoor het grenst aan België. En dat is te zien tijdens de jaarlijkse carnavalsoptocht die gezamenlijk met Belgische gemeenten wordt georganiseerd. In het dorp zelf kan je oversteken naar België en bijvoorbeeld verder fietsen naar de wijngebieden achter het dorp. Meer informatie over Wolder.

Festivals

Van het bourgondische leven kan je op en top genieten tijdens de vele festivals die Maastricht rijk is. Eengreep uit de festiviteiten: In Kannen Kruiken, een speciaalbier en wijnfestival midden in het Stadspark, gehouden in het najaar, ook met veel entertainment voor kinderen. Of Bruis een muziek en foodfestival dat begin september plaatsvindt. Alternatiever is zomers festival Scenes Connected dat gehouden wordt op een industrieterrein. Hier bouwen kunstenaars allemaal bouwstellages, er is veel (dance) muziek, overdag is het ook leuk voor kinderen, niet op zijn Maastrichts sjiek en sjoen maar wel heel leuk. Meer informatie over Kannen en Kruiken, Bruis en Scenes Connected.

Alley Cat Bikes & Coffee

Voel je even een hipster als je in deze creatieve en zeer sfeervolle werkplaats neerstrijkt voor een goede kop koffie, precies gebrouwen volgens jouw wensen. En mocht je nog op zoek zijn naar een (hippe) fiets, dan kan je de hier ook kopen. Adres: Hoenderstraat 15-17. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 9.00 – 18.00, zaterdag en zondag 10.00 – 17.30. Meer informatie over Alley Cat Bikes and Coffee.

Ruïne Lichtenberg

Bijzondere bestemming in de zomer. Op de oostelijke helling van de St. Pietersberg, de zijde van de Maas. Oude, heel goed bewaard gebleven, ruïne met  een klein museum en uitkijkpunt over het Maasdal. In de zomer ook horecagelegenheid waar streekproducten worden verkocht. Adres: Lichtenbergweg 2. Openingstijden: van 29 april t/m 4 november 12.00 – 16.30 uur. Prijs: vrijwillige bijdrage. Meer informatie over Ruïne Lichtenberg.

Adriaan de Smaakmaker

Koop hier heerlijk ter plekke geproduceerde producten, zoals Maastrichtse kruidenmosterd en rode wiemelkesjam. Allemaal gemaakt van natuurlijke ingrediënten die uit de omgeving komen. Lekkere dingen om zelf in de keuken te gebruiken, of om cadeau te geven. Adres: Sint Pieterstraat 36. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10.00 – 18.00 uur, zaterdag 10.00 – 18.00 uur. Meer informatie over Adriaan de Smaakmaker.

Jekerkwartier

Midden in het historische centrum, ligt deze hippe wijk. Door onze leden ook wel het Quartier Latin van Maastricht genoemd. Naast de prachtige historische kerken, klooster, woonhuizen en een stukje stadsmuur, vind je hier hippe winkeltjes en goede restaurants. Meer informatie over het Jekerkwartier.

Wijngaard Apostelhoeve

Grote bekende wijngaard aan de rand van de stad. Kom naar de wijnhoeve voor een rondleiding. Je bezoekt de wijngaard, het pershuis, de wijnkelders en hebt een proeverij in het proeflokaal. Kan alleen met groepen. Adres: Susserweg 201. Openingstijden: maandag t/m zaterdag 09.00 – 17.00 uur. Meer informatie over de Apostelhoeve.

Patisserie Royale

Voor streekspecialiteiten moet je hier zijn. Natuurlijk vind je hier Limburgse vlaaien, maar ook het Maastrichter Koekje, een krokant roomboterkoekje, of chocolade Maastrichter sterretjes in puur, melk of witte chocolade. Adres: Wycker Brugstraat 13. Openingstijden: maandag 10.00 – 18.00 uur, dinsdag t/m vrijdag 8.30 – 18.00 uur, zaterdag 7.30 – 17.00 uur, zondag 10.00 – 14.00 uur. Meer informatie over Patisserie Royale.

De Bisschopsmolen

Hier geniet je voor ontbijt, lunch, of gewoon voor een lekker tussendoortje van de heerlijkste vlaaien en broden. Allemaal gemaakt van het graan dat ter plekke in de molen gemalen wordt. In de gelagkamer kan je de heerlijke vlaai of belegde broodjes eten, of je neemt ze gewoon mee uit de bakkerij. Adres: Stenenbrug 3. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 09.00 – 18.00, zondag 10.00 – 18.00. Meer informatie over De Bisschopsmolen.

Brasserie Tapijn

Voor een gezellig avondje neem je plaats in deze sfeervolle brasserie met een verrassend veelzijdige kaart. De eetzaal van de voormalige Tapijnkazerne is omgetoverd tot een gastvrije en gemoedelijke ruimte waar je lekker kan ontspannen. Ook leuk voor kinderen en erg mooi gelegen in het stadspark van Maastricht. Adres: Tapijnkazerne 20. Openingstijden: maandag t/m zondag 10.00 – 23.00.
Meer informatie over Tapijn.

Restaurant Ut Lieuwke

In een ontspannen sfeer lekker genieten van heerlijke verwarmende en volle gerechten. Eén van onze leden raadt de bloedworst met foie gras aan. Hier kom je gegarandeerd met een heel tevreden gevulde maag vandaan. Niet voor vegetariërs. Adres: Grote Gracht 62. Openingstijden: donderdag t/m maandag 17.30 – 22.00 uur. Meer informatie over Restaurant Ut Lieuwke.

Wijnrestaurant Mes Amis

Combineer de heerlijke Nederlandse, Limburgse en Belgische wijnen die hier worden geschoken met een 3, 4, 5 of 6 gangen menu. Ze werken hier met regionale en pure producten en houden ervan om je lekker de hele avond te laten tafelen. Adres: Tongersestraat 5. Openingstijden: woendag t/m maandag 17.00 – 22.00 uur. Meer informatie over Mes Amis.

Pieke Potloed

Voor echt goed zoervleis ga je naar Pieke Potloed, dit oer-Maastrichtse café bezorgt je een heerlijk avondje uit. Van Maastrichtse gerechten als Mestreechse Staoverij, tot bekendere gerechten als lamsstoof of gebakken zalmfilet. Allen in ieder geval heerlijk verwarmend. Adres: Sporenstraat 5. Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11.00 – 22.00 uur. Meer informatie over Pieke Potloed.

Kruisherenrestaurant

Voor een luxe avond uit eten in Maastricht. Je zit in dit restaurant in het schip van de kerk. Hier kan je heerlijk uitpakken met lunch of diner. Verwacht hier niks exotisch maar wel heel goed bereide, pure en prachtig opgemaakte gerechten uit de regionale keuken. Adres: Kruisherengang 19-23. Openingstijden: 12.00 – 15.00 uur voor lunch, 18.00 – 21.30 uur voor diner. Meer informatie over het Kruisherenrestaurant.

Boottocht naar grotten van Slavante

Voor je actief gaat wandelen in het gangenstelsel van de grotten op Buitengoed Slavante, kan je relaxen tijdens de boottocht over de Maas. Je kan er een simpele tocht van twintig minuten van maken, of een uitgebreidere vaart inclusief een uitgebreide Limburgse koffietafel, oftewel lunch. Meer informatie over de rondvaart met grottenbezoek.

Brouwerij Bosch

Deze stoombierbrouwerij is de enige overgebleven stadsbrouwerij van Maastricht. Hier kan je tijdens een rondleiding alles leren over het brouwproces van vroeger. Hier zijn namelijk bijna alle installaties uit de negentiende eeuw bewaard gebleven. In de gelagkamer worden na de rondleiding natuurlijk ambachtelijk gebrouwen bieren geschonken. Adres: Wycker Grachtstraat 26. Openingstijden: als groep op afspraak of op zaterdag om 14.00 uur (wel van tevoren kaartjes kopen). Prijs: vanaf € 11,00. Meer informatie over Brouwerij Bosch.

Chalet Bergrust

Geniet van het bourgondische leven tijdens een pauze bij Chalet Bergrust aan de voet van de Sint Pieter met uitzicht over Maastricht. Hier doe je je te goed aan een goede entrecote, of gewoon een lekkere Mestreechse koffie en ‘e stökske vlaoj.’ Adres: Luikerweg 71. Openingstijden: elke dag 10.00 – 21.00. Meer informatie over Chalet Bergrust.

Piece of cake

De echte zoetekauw kan het beste hier pauzeren. Onder het genot van een lekker cupcake, bijzondere taart of fijne cake, kun je hier even lekker tot rust komen. Ook speciale arrangementen als een sweet tea of theekransje zijn beschikbaar met verschillende bijzondere theeën en koffies. Adres: Bredestraat 28. Openingstijden: dinsdag t/m zondag 09.00 – 18.00 uur. Meer informatie over Piece of Cake.

Drankenshop Bams

Mooie kleine slijterij die al meer dan honderd jaar bestaat. Laat je hier verrassen door de eigen gemaakte likeurtjes of doe een kleine whiskeyproeverij. Adressen: Markt 9 en Kasteel Kessenichstraat 61. Openingstijden: maandag 13.00 – 18.00 uur, dinsdag t/m zaterdag: 09.00 – 18.00 (donderdag tot 21.00), elke eerste zondag van de maand 12.00 – 17.00 uur. Meer informatie over Drankenshop Bams.

Lumiere Cinema

Het filmhuis van Maastricht met een breed aanbod van filmhuisfilms. Hier kan je voor of na de film ook lekker een bakkie doen, of in het restaurant lekker lunchen of dineren. Op zondag kan je hier voor 19 euro zelfs filmontbijten, dit is inclusief je filmkaartje. Meer informatie over Lumiere.

Natuurspeeltuin De Mergelhoof

Aan de voet van de Sint Pietersberg, ingesloten tussen mergelwanden, bomen en struiken vind je Maastricht’s mooiste speeltuin. Hier vind je speeltoestellen voor alle leeftijden en genoeg ruimte om ook zelf lekker tot rust te komen. In de zomer ook met verkoelend zwembad. In de Kantine kan je eten en drinken kopen, maar je mag het ook gewoon zelf meenemen. Adres: Heiweg 1. Openingstijden in de zomer: di, wo, vr, za en zo: 10.00 – 18.00; ma en do: 13.00 – 18.00. Meer informatie en actuele openingstijden van De Mergelhoof.

Talentino Mestreech

Bevindt zich in het prachtige Ursulinenklooster (waar je ook Museum Sjoen Limburg vindt). In dit oergezellige café, zit je tussen Maastrichtenaaren en krijg je de heerlijkste (Limburgse) gerechten voorgeschoteld. In de zomer ook met fijne binnenplaats en terras. Heel kindvriendelijk. Adres: Grote Gracht 74. Openingstijden: maandag t/m zaterdag 10.00 – 22.00 uur. Meer informatie over Talentino Mestreech.

Natuurhistorisch Museum

In een prachtig oud stukje Maastricht, tref je dit veelzijdige museum. Vooral voor kinderen is er veel te zien en te ontdekken. Door een microscoop bijvoorbeeld om mini-fossielen te ontdekken. Of in de insectenkamer waar je alles over insecten te weten komt. Adres: De Bosquetplein 7. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 11.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag 13.00 – 17.00 uur. Prijs: vanaf € 4,-. Meer informatie over het Natuurhistorisch Museum Maastricht.

Van leden voor leden: met inside kennis de leukste weekendjes weg in Nederland

Elke maand lanceert Land van ANWB een arrangement in een andere Nederlandse stad. De arrangementen stellen we samen met de kennis van onze leden. Hiervoor zijn we in elke stad met leden gaan zitten, zodat zij als echte ambassadeurs van hun stad ons konden vertellen wat andere leden echt niet mogen missen. Inside tips van echte kenners dus, voor een uniek weekendje weg.

De tips variëren van interessante musea, goede restaurants en leuke activiteiten voor gezinnen tot bijzondere winkeltjes, verborgen plekjes en wandelroutes. Het arrangement bevat in ieder geval 1 of 2 overnachtingen, koffie met gebak en een (optionele) stadswandeling onder leiding van een gids, inclusief een lunch. Ook heb je de mogelijkheid om extra uitjes, met korting, bij te boeken.

Boek ons bijzondere arrangement in Maastricht

De leukste uitjes in Maastricht op een rij

We hebben de leukste uitjes voor je weekendje weg naar Maastricht op een rij gezet. Sommige zijn gratis, op andere krijg je ledenvoordeel.

Boek de leukste uitjes in Maastricht

Speciaal voor jou geselecteerd