Leiden met kinderen

Kampioen september

mummies en flensjes

Een leuke dag hebben en nog slimmer thuiskomen ook. In Leiden wandel je van een mummiemuseum naar het pannenkoekenhuis waar de dalai lama ooit heeft gesmikkeld. Bijzonder!

Leids Ontzet

Waar is dat feestje? Op 3 oktober wordt er flink huisgehouden in de Rembrandt-stad tijdens het wereldberoemde Leidens Ontzet. Kermis, braderie, vuurwerk en natuurlijk gratis haring en wittebrood voor elke inwoner. Leidens Ontzet heeft alles met het Beleg van Leiden te maken. Watskebeurt? Op 3 oktober 1574 kwam er een einde aan de maandenlange Spaanse belegering van de stad. Een mooie aanleiding voor een feestje.

Nattigheid…

Toeristen zijn er dol op: een rondvaart door de Amsterdamse grachten. Maar ook Leiden kan er wat van, qua grachtenaanbod. De teller staat hier op 28 kilometer aan grachten en singels. Struin langs de kades en hop naar de overkant via de vele bruggetjes. Of verken de stad aan boord van een good old rondvaartboot.

Klimpartijtje

’t Is even klimmen, maar dan heb je ook wat. Vanaf de historische Burcht (uit het jaar 1000) heb je het allerbeste uitzicht op de historische binnenstad. Het grappige is dat de beroemde vesting op een heuvel staat, dus krijg je twee panorama’s voor de prijs van één.

Hé pannenkoek!

Op de Beestenmarkt vind je de pannenkoekenrestaurants De Schaapsbel en Oudt Leyden, waar de dalai lama wonderlijk genoeg ooit aanwipte. Omdat we een dagje uit zijn, doen we ook nog een ijsje bij Soetenso op de hoek van de Beestenmarkt en de Morsstraat.

3x slimmer worden

1. Klap van de molen

Je moet wel een beetje gek zijn om zeven verdiepingen te beklimmen in een windmolen. Maar het is de moeite waard! Bekijk het geheime plekje waar de molenaar van De Valk precies kan zien hoe het weer verandert.

2. Yummie mummie

Mummies zijn helemaal niet eng! Er valt juist veel spannends te ontdekken aan de eeuwenoude gebalsemde lichamen. De collectie van het Rijksmuseum van Oudheden behoort tot de tien belangrijkste Egyptische verzamelingen ter wereld. Ontdek alle 1400(!) voorwerpen met een spannende speurtocht.

3. Wereldreis van 80 minuten

Ben je een globetrotter en fan van andere culturen? Museum Volkenkunde is lekker ongewoon. Vergaap je aan een Russische vissenhuidjas, of een Tibetaanse dansgordel van mensenbeenderen.
Brrrr...
 

Praat je Leids dan?

Altijd handig als je een mondje Leids kunt praten:

Avvekaatje met een kuiffie = advocaatje met slagroom
Ballenjatter = politieagent
Broodluier = servet
Kouwe Speklappenbuurt = professorenwijk
Schijffie drijfijs = ijsblokje

Even bijkomen

Strijk neer bij een van de oudste cafés van Leiden, l’Esperence in de Kaiserstraat. Of peuzel wat handgemaakte krabkoekjes bij Visbrasserie De Poort aan de haven. Liever bootjes kijken met een tosti in de hand? Dat kan bij Dende aan de Nieuwe Rijn. Nog meer lekkere adresjes voor onderweg vind je op anwb.nl/gastvrij.

Ledenaanbieding

Leuk! Leiden

Vanaf € 99,- p.p.

Je verblijft 2 nachten in viersterren Golden Tulip Leiden City Centre Hotel inclusief ontbijt.

Meer informatie en boeken