Buitenactiviteiten met kinderen

Kampioen september 2017

9 tips

De beste manier om het vakantiegevoel vast te houden: met de kinderen naar buiten. September is bij uitstek de maand voor buitenuitjes. We hebben er 9 geselecteerd – vies worden mag!

Tekst Pauline Bijster, illustraties Marloes de Vries

Tip 1: hutten bouwen

Als je aan een kind vraagt wat hij het leukste vindt om te doen in het bos, is de kans groot dat hij zegt: een hut bouwen! Google ‘hutten bouwen’ en je vindt tientallen bouwspeeltuinen in Nederland. Zelf een plek zoeken kan natuurlijk ook. Via de website van Natuurmonumenten zijn locaties te vinden waar het goed bouwen is en ook hoe je de hut camoufleert of waterdicht kunt maken. Bij Maakland.nl in het Flevopark in Amsterdam-Oost krijg je bij aankomst een handje spijkers en een hamer (gratis) en kun je je droomhut timmeren.

Tip 2: klimbossen

Klimmen als een orang-oetan of een slingeraap: dat kan in de meer dan twintig klimbossen verspreid over het land. Tussen de bomen zijn plateaus gebouwd op grote hoogte. Goed vastgemaakt aan een touw en met een helm op kunnen kinderen die groter zijn dan 120 centimeter (en volwassen) hierop van boom naar boom klauteren. Op de Veluwe vind je het hoogste klimbos van Nederland. Maar ze zijn ook in minder bosrijke omgevingen te vinden, van het Rotterdamse Kralingse bos tot aan Venlo.
Ledenvoordeel: op anwb.nl/klimparken vind je een overzicht van klimparken waar ANWB-leden korting krijgen

Tip 3: fluisterbootjes

Op veel plassen in Nederland kun je fluisterbootjes huren, je weet wel, van die stille bootjes die niet hard gaan maar ook het milieu niet belasten. Ze zijn te huur vanaf € 15,- en een vaarbewijs is niet nodig. De kinderen kunnen zelf sturen, een kaart met waterroutes krijg je er vaak bij. Bij Theetuin Overleek in Monnickendam kun je ook een goedgevulde picknickmand bestellen voor onderweg. Even leuk: thuis een mand vullen voor een picknick voor op het water. Google: ‘fluisterboot’ en de locatie waar je wilt varen.

Tip 4: natuurspeeltuinen

Gewoon de modder in, wat is er leuker dan dat? In een natuurspeeltuin kunnen kinderen naar hartenlust ravotten, vlotten bouwen, soms (onder begeleiding) een vuurtje stoken of met een kabelbaan over het water roetsjen. Aan het einde van de dag is iedereen vies en ten minste één kind per ongeluk in het water gevallen, maar dat hoort erbij. Droge kleding meenemen is verstandig. Google: ‘natuurspeeltuin’, meestal gratis.

Tip 5: kamelen en alpaca’s

In Berlicum (Noord-Brabant) bevindt zich Kamelenmelkerij Smits, de enige kamelenmelkerij van Europa. Op afspraak kun je kamelen komen aaien, voeren en hun melk proeven. En volgens de krant Metro zijn alpaca’s een trend dit jaar. De wollige neefjes van lama’s wonen op verschillende plekken in Nederland, je mag ze aaien, voeren, hun wol kopen en zelfs met ze wandelen (in Drenthe en in Vught). Bij Alpaca Flevoland is de alpaca rondleiding € 5,-, bij de Alpacaboerderij in Kaulille, België (net onder Valkenswaard) € 2,-.

Tip 6: wildplukken

Wildplukken is razend populair en leuk, maar op sommige plekken verboden. Pas op met verkeerde paddenstoelen, pluk nooit op gevaarlijke plekken zoals langs een spoorlijn of snelweg. ‘Een handje vol’ mag, van Staatsbosbeheer. Op internet vind je planten en kruiden die eetbaar zijn. Op Terschelling kun je met de boswachter samen plukken (vanaf € 12,50 p.p.), de eilandkok kookt er later een maaltijd van. Via wildplukwijzer.nl vind je locaties waar veel bramen of pruimen groeien. Ook leuk: gewoon simpele brandnetelthee of brandnetelsoep maken

Tip 7: fruitplukdag

In het najaar mag je bij verschillende boomgaarden zelf appels en peren plukken. De fruitplukdag vindt plaats rond de derde zaterdag van september, fruit dat over is mag gratis of voor een symbolisch bedrag van een euro per krat geplukt en meegenomen worden. Ga voor een zelfplukdag onder andere naar De Olmenhorst in Lisserbroek, Boomkwekerij Frijns in Margraten (Limburg) of de Fruittuin van Amsterdam West. In Berlaar (vlak bij Antwerpen) is zelfs een hoogstamboomgaard, waar, de naam zegt het al: de appeltjes hoog groeien. Ladder meenemen dus.

Tip 8: actief stranduitje

Nederland heeft in totaal 523 kilometer strand met duinen, verreweg ons grootste natuurgebied. Als de herfst inzet, worden de golven hoger en kan er weer gesurft worden op de Noordzee. Een introductiesurfles voor kinderen bij Surfana in Bloemendaal bijvoorbeeld kost € 22,50, inclusief verhuur van wetsuit en surfboard. Ook leuk: vanaf € 25,- per uur kun je op sommige plekken op het strand blokarten of strandzeilen. Gratis: voetballen, zwemmen, picknicken, door de duinen struinen, konijnen en vogels spotten, zandkastelen bouwen.

Tip 9: hoog in de lucht

Vanaf de uitkijktoren op De Kaap heb je een prachtig uitzicht over bijna de hele Utrechtse Heuvelrug. Op de website van Natuurmonumenten vind je allerlei van dat soort hoge uitkijkpunten.