De Straat Rotterdam

Kampioen juli/augustus 2017

Iedere maand de trots van een stad

De Witte de With. Dit is de straat waar Rotterdammers van houden. Omdat er gewoond, gewerkt en gedronken wordt. Omdat je er 1001-gaten-flensjes kunt eten bij Hotel Bazar, lingerie van Marlies Dekkers kunt kopen en zo doorloopt naar Boijmans.

Tekst Stephanie Pander illustratie Shamrock.Amsterdam; Jeroen Klaver

We parkeren in de nieuwe parkeergarage onder het Museumpark; die ene waar zoveel om te doen is geweest. Het duurde langer en het kostte meer. Maar het moet gezegd: het is een heerlijke garage geworden! Ruim en lekker Rotterdams functioneel. En dat op een steenworp afstand van de musea en van de leukste straat van Rotterdam. We lopen een klein stukje door het park en we staan op de kop van ‘De Witte de With’.

De straat is genoemd naar zeeheld Witte Cornelisz de With (1599-1658) en werd in 1871 officieel vastgelegd. Bijna 145 jaar geleden dus. Ook toen al was het een bruisende straat waar gewoond en gewerkt werd. Een heerlijke mix van cultuur en vertier. En daar is met de jaren (en ondanks het grote bombardement van mei 1940), eigenlijk niet zoveel verandering in gekomen. Er zitten originele winkels, kunstgaleries en cafés en behalve een filiaal van Spar is er geen grote winkelketen te bekennen. Aan de ene kant ligt het Museumpark, aan de andere de haven met het Maritiem Museum.

Vroeger zat de redactie van het NRC Handelsblad in het statige pand op nummer 63 (waar tegenwoordig het Nieuw Rotterdams Café zit). De journalisten waren na werktijd te vinden aan de toog van het legendarische Café De Schouw waar op de pof gedronken werd en sterke verhalen werden verteld. Tegenwoordig is de straat hip, maar in de jaren tachtig was dat anders. Toen zaten er vooral casino’s en bordelen en kwam je er alleen na het uitgaan voor een patatje, of voor de shoarma van Eilat (winnaar AD Shoarmatest 1985). Tegenwoordig is zelfs dat patatje hip, want op nummer 68a zit Frietboutique waar je bio-frieten eet uit mooie puntzakjes. Daarnaast, op nummer 70 bij Ter Marsch&Co eet je de lekkerste hamburger van Nederland. Serieus, ze hebben de verkiezing gewonnen!

We bewaren de burgers en friet voor de lunch en starten die ochtend met koffie bij Hopper Coffee. De perfecte latte met een zelfgebakken stuk Bretonse boterkoek. Wow, het terras zit hier niet voor niets vol. Je schijnt er ook geweldig te kunnen lunchen. Aan de overkant, op het terras van Hotel Bazar (nr. 16) is het al vroeg druk. Je hoeft er niet te slapen in een van de Noord-Afrikaanse themakamers om aan te schuiven voor een ontbijt van 1001-gaten-flensjes (Algerijns pannenkoekje met boter en honing). Op hetzelfde stuk zit de pronkwinkel van Marlies Dekkers, een mooie grote zaak in een ruim hoekpand. Haar komst naar de straat heeft er mede voor gezorgd dat ook andere modezaken de stap gewaagd hebben. Vooral in de zijstraten zitten tegenwoordig bijzondere, kleine ateliers van jonge ontwerpers. Een ander fenomeen in de straat is de danswinkel Paraddy (nummer 11a), waar ze de mooiste balletschoentjes verkopen.

Na de Schiedamse Vest heet de straat officieel geen Witte de With meer, maar gaat het over in de Schilderstraat. Loop ’m vooral toch nog even door, want anders mis je het leuke zaakje van Danny de Cactus, een multi-culti cadeauwinkeltje met cactussen in alle soorten en maten. Sluit de dag af met een biertje op het terras van Café de Witte Aap (nr. 78) en als je er echt geen genoeg van kunt krijgen... boek een kamer bij King Kong (nr. 74). Dit hostel is zonder twijfel de meest hippe plek van dit moment om te slapen in Rotterdam. Geen zin in een bed op de slaapzaal? Ze hebben ook tweepersoons deluxe-kamers.

Ledenaanbieding

3-daagse stedentrip Rotterdam

Naast culturele stad met musea en theaters is Rotterdam ook een winkelstad bij uitstek. In de Koopgoot en aan de Coolsingel vind je een keur aan winkels en in de nieuwe Markthal kun je elke dag terecht bij de vele marktkramen. Daarnaast is het volop smikkelen bij een van de foodstores en restaurants.

Meer informatie en boeken

Bekijk ook

De straat Middelburg
De straat Utrecht
De straat Den Haag
De straat Groningen