De straat: Langeviele, Middelburg

Kampioen juni 2017

Iedere maand de trots van een stad

Het leukste straatje van Middelburg? Dat wordt moeilijk! Al die smalle zijstraatjes met hun prachtige gevelteksten zijn mooi. We kiezen voor de Langeviele omdat je er zo heerlijk kunt winkelen en er de beste bolussen eet.

Tekst Stephanie Pander, illustratie Marleen Dambrink

De Langeviele is niet eens zo lang als de naam doet vermoeden.Toch telt de straat maar liefst 46(!) rijksmonumenten. Dat zit ’m vooral in de mooie gevels dus als het lukt de ogen van de leuke winkeletalages af te houden, kijk dan vooral af en toe even omhoog.

De straat begint bij de Kloveniersdoelen, gebouwd in 1607 in Vlaamse renaissance-stijl. Ooit de oefenruimte van de Vlaamse kloveniers, tegenwoordig een bioscoop en grand café waar je zomers heerlijk in de tuin kunt zitten. Een perfecte plek om je dagje Middelburg te beginnen met koffie en appeltaart. Daarna loop je de brug over de Langeviele in. Wat de straat zo leuk maakt is dat er behalve een paar grotere winkelketens, opvallend veel onafhankelijke boetieks en leuke woonwinkels zitten. Bij BMK  op nummer 66 kun je inspiratie opdoen voor je huis. Ze hebben er mooie kussens, kleden en aardewerk.

Een origineel Zeeuws souvenir vind je aan de overkant bij Stichting Zeeuwse Winkel (nr. 65). Behalve dropjes in de vorm van de beroemde Zeeuwse schippers-knoop, verkopen ze hier ook aardewerk met de knoop erop en prachtige blikjes met boterbabbelaars. Alhoewel de eerlijkheid ons gebiedt te zeggen dat je voor de originele boterbabbelaars naar Diesch moet in de Lange Noordstraat 48. Hier zijn de beroemde Zeeuwse snoepjes in 1892 uitgevonden. Vroeger werden ze ‘spekjes’ genoemd en geserveerd bij de koffie. En daar, aan de koffietafel, werd door de dames flink wat gebabbeld...

Terug naar de Langeviele. Bij De Smaak van Toen (nr. 67) vergrijpen we ons aan de lekkerste bolus van de stad. Deze spiraalvormige zoete broodjes met suiker en kaneel hebben hun oorsprong in Spanje en de naam is afgeleid van het Spaanse ‘bollo’ dat ‘fijn broodje’ betekent. Nergens in Nederland zijn de bolussen zo vers als in Zeeland, dus neem een doos mee naar huis! Op warme dagen staat er een rij voor de deur bij IJssalon Fresco (nr.39). Wat dacht je van amandelijs met koek en kersen of yoghurtijs met vijgen en port? Bij Lieve Hemel (nr. 40), kun je snuffelen tussen het antiek en de curiosa. Bij modeboetiek Wit&Zo (nr. 11) staat een bordje bij de kassa met de tekst ‘Your husband just called. You can buy everything you like.’

Sla halverwege even af de Lange Geere in waar behalve de Kitsch Company (nr. 2) en woonwinkel De Groote Catte (nr. 16) ook Indistrieel zit (nr. 26). Deze woonwinkel verkoopt een bijzondere mix van Indiase en industriële meubels en accessoires en werd recent nog uitgeroepen tot de leukste winkel van Nederland. Terug naar de Langeviele die uitkomt op de gezellige Pottenmarkt. Hier zit het vol met cafés en terrassen. De Zaak zit meteen op de eerste hoek (nr. 24) en is een gezellig bruin café met een uitgebreide bierkaart.

Middelburg is niet groot en vanaf de Pottenmarkt loop je zo de Lange Delft in (de hoofdwinkelstraat van Middelburg) waar in de kleine zijstraatjes als de Sint Janstraat nog veel meer te ontdekken is. Wij blijven voorlopig even op de Pottenmarkt, waar we neerstrijken op het terras van De Herberg (nr. 2) voor een heerlijke no-nonsens lunch van zuurdesembrood met pastrami en zuur. Het terras valt meteen op door de leuke vintage tafeltjes die allemaal net even anders zijn. Zouden ze nog zo’n heerlijke bolus bij de koffie serveren? Want dan blijven we nog even zitten in de zon.

Lees ook

De straat Haarlem
De straat Groningen
De straat Den Haag
De straat Utrecht