De Kleine Kerkstraat

Kampioen september 2017

De straat, Leeuwarden

Het best bewaarde winkelgeheim van de stad, volgens Leeuwarders. Niet helemaal waar, want de Kleine Kerkstraat won maar liefst twee keer de titel ‘Leukste Winkelstraat van Nederland’. Geen geheim dus, maar daarom niet minder leuk.

Tekst Stephanie Pander, illustratie Julia Henze

Kijk voordat je vanaf de Nieuwstad de Kleine Kerkstraat inloopt, even naar beneden. ‘Geprezen zij de mens, die niemand krenkt. En mij aandacht, en een biertje schenkt’, staat er op een tegel in de straat, geschonken door Bierproefvereniging Lads of The Village. Deze tekst is typerend voor de gemoedelijke sfeer die je voelt in de hele binnenstad van Leeuwarden, maar zeker in dit gezellige straatje. We zijn dus in de gezelligste, leukste maar vooral ook lekkerste straat van Leeuwarden. Meteen al worden we bij Broadsje (nr. 3) naar binnen gelokt door de geur van versgebakken suikerbrood. Je vindt er ook zakjes met Friese Dúmkes (duimgrote anijskoekjes) en Keallepoaten (een soort kruidkoek in de vorm van een kalverpoot). Moet gezegd worden dat aan het einde van de straat bakkerij Salverda (nr. 34) zit, die dezelfde heerlijkheden verkoopt. Proef zelf maar welke bakker favoriet is. Nog meer verleiding bij Puur ijs & chocolade (nr. 7) waar ze bonbons en het lekkerste hoorntje met ambachtelijke ijs verkopen van heel Leeuwarden.

Bij de Zuivelhoeve (nr. 23) liggen de ‘Fryske buorkerij tsiis’ met kruidnagel hoog opgestapeld en bij House of Taste (nr. 36) verkopen ze truffelchips en worst van Brandt&Levie. Je kunt er broodjes laten belegen en een gekoelde fles wijn meenemen voor een picknick op de Noorderplantage of bij de vijver in het Westerpark. Daar loop je vanaf de Kleine Kerkstraat in 10 minuten naartoe. We maken een korte stop bij De Stadskapper (nr. 22) omdat het er zo gezellig is. Nu eens geen hipsterbarbier die alleen baarden trimt, maar gewoon een gezellige kapsalon waar kapper Jaap Boonstra zowel dames als heren knipt. De muur hangt vol lijstjes, op tafel staat een gezellige oude radio en het ruikt er naar koffie en scheerschuim.

Uitstapje naar de Nieuwesteeg

We lunchen bij Barrevoets (nr. 41) met warme panini en een ‘Fries en fruitige smoothie’ (ananas, appel en munt). Ze bakken hier zelf hun appeltaart, serveren droge Friese worst bij de borrel en tussen alle internationale koffies staat ook de Friese ‘Liwwadder kofje’ (koffie met Beerenburg, basterdsuiker en slagroom).

De Kleine Kerkstraat komt uit op het Oldehoofsterkerkhof, waar van de kerk alleen de scheve toren nog overeind staat. Daar begint ook de Grote Kerkstraat die met maar liefst dertig rijksmonumenten zeker de moeite waard is om door te lopen. De prachtige woonhuizen met hun brede vensters en rijk gedecoreerde gevelstenen verraden dat hier vroeger vooral gegoede burgerij woonde. Vrijwel aan het begin van de straat zit Keramiekmuseum Princessehof (nr. 11) die dit jaar haar 100-jarig bestaan viert. In de museumwinkel worden onder meer de beschilderde vogel-tegels van de Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek verkocht. Maak een klein uitstapje vanuit de Kerkstraat naar de Nieuwesteeg (nr. 5) waar De Grutterswinkel zit. Als je hier binnenstapt waan je je in grootmoederstijd. Op de balie staan glazen potten met polkabrokken, ulevellen en duim-drop die je meekrijgt in bruin papieren puntzakken. De winkel is als een museum met allerlei nostalgische verpakkingen van levensmiddelen en huishoudelijke producten. Vim en Silvo: wie kent ze nog? In de gezellige huiskamer achter de winkel kun je koffie drinken met een ‘dúmke’ en in het piepkleine achterhuis met bedstede en ’t húske’ (zoals het toilet genoemd werd) zie je hoe de familie vroeger woonde.

Bekijk wat er tijdens een dagje Leeuwarden nog meer te beleven is