De Straat: Warmoestraat in Haarlem

Kampioen februari 2017

Iedere maand de trots van een stad

Amsterdam heeft de ‘9 straatjes’, maar Haarlem is trots op haar ‘Gouden Straatjes’. De naam verwijst naar de Gouden Eeuw waarin Haarlem een belangrijke handelsstad was. Veel ambachtslieden hadden hun winkels in de smalle straten rondom de Grote Kerk. Een van de mooiste en oudste is de Warmoesstraat met in het verlengde de Schagchelstraat.

Tekst Stephanie Pander Illustratie Stefan de Groot

Komende vanaf de Grote Markt passeer je eerst de Sint-Bavokerk, de grootste kerk van Haarlem. Een blikvanger zijn de winkeltjes gevestigd in de huisjes die tegen de kerk aangebouwd zijn. Een van die winkeltjes is CinQ, waar je prachtig Japans aardewerk kunt kopen. Vanuit de Lepelstraat loop je zo de Warmoesstraat in. Als je de straat inloopt, vergeet dan niet om ook naar de grond te kijken. De Warmoesstraat heeft een prachtige bestrating van klinkers en kinderkopjes. In de stoepen bij de entree van de winkels zijn afbeeldingen in de bestrating te zien die verwijzen naar de winkels die er vroeger zaten. Zo duidt een schaar op een kleermaker, de weegschaal staat symbool voor een kruidenier en het anker halverwege de straat verwijst naar de touwslagerij die hier ooit zat. Meteen op nummer 3 zit Friethuis Vlaminck waar grote zakken aardappels aan de gevel hangen en de friet dagelijks vers gesneden wordt. En jazeker, ook dubbel gebakken! Voor een zittende lunch vind je schuin aan de overkant op nummer 18 eetlokaal Jacobus Pieck, een begrip in Haarlem en beroemd om de clubsandwich.

Wie wil snuffelen tussen de boeken kan terecht bij buurman A. Vernout (nummer 10). De winkel voelt een beetje als een boekenantiquariaat, maar er staan ook veel nieuwe boeken op de planken waaronder een grote selectie over de historie van Haarlem. De Warmoesstraat wordt ook wel het modestraatje genoemd vanwege de mooie boetieks die er zijn gevestigd. Op nummer 12 zit Noise, waar je mode van bekende internationale ontwerpers en merken in de rekken vindt. Mannen kunnen terecht bij The Wardrobe op nummer 14 en vlak voor je de Anegang inloopt, zit een boetiek van het exclusieve kousenmerk Wolford. Voor keukenspullen en culinaire cadeaus is er De Huismus op nummer 17. Vergeet niet langs te gaan bij Ottomania (nummer 22). Een heerlijke winkel waarvoor men ook van buiten de stad naar Haarlem komt. Ze verkopen er prachtige hamam-doeken, sieraden, handgemaakt aardewerk uit Turkije en kussens gemaakt van Syrische zijde en damast.

Voor je de Schagchelstraat inloopt, kun je nog even een bezoekje brengen aan Voetiek Stemm, een ouderwetse kousen- en sokkenwinkel. De vriendelijke eigenaresse kent als geen ander ‘het mysterie van de verdwenen sok’ en verkoopt een handige knijper waarmee je sokken samen in de wasmachine gaan en er dus ook weer samen uitkomen. Wat de Schagchelstraat zo leuk maakt is dat de ambachtelijke, ouderwetse winkels zoals lijstenmaker Mark Keppel (nummer 5), Edelsmid Mens (nummer 36) en prentenwinkel La Coquille (nummer 10) afgewisseld worden door eigentijdse conceptstores als MD Store, waar je allerlei designspulletjes en hippe hangplanten kunt kopen om je interieur mee op te pimpen. Ook leuk: sieradenatelier Ma Perla (nummer 11) waar je bijzondere armbandjes, oorbellen en kettingen naar eigen ontwerp kunt laten maken. Sluit je middag shoppen af met koffie en home made taart bij Brownies & Downies, een bijzonder lunchcafé waar je wordt bediend door medewerkers met een verstandelijke beperking.

Meer over Haarlem

Misschien vind je dit ook leuk

De straat Maastricht
De straat Groningen