De straat: Piet Heinstraat, Den Haag

Kampioen april 2017

Iedere maand de trots van een stad

Koffiedrinken met de poes op schoot, een hele nieuwe huisraad uitzoeken voor minder dan € 25,- en daarna taartjes eten die zo mooi zijn dat je er bijna niet in durft te prikken. Het Haagse Zeeheldenkwartier wordt steeds leuker en dat voel je meteen als je door de gezellige Piet Heinstraat loopt.

Tekst Stephanie Pander, illustratie Jeroen van Kesteren

De winkelstraat is genoemd naar de zeeheld Pieter Pietersen Heyn; meestal afgekort tot Piet Hein. Hij is vooral beroemd door de verovering van de Spaanse zilvervloot in 1628. De Piet Heinstraat loopt vanaf het gelijknamige plein, vlak bij de Koninklijke Stallen, tot aan de Zoutmanstraat. Nog voor je de straat inloopt, op de Kortenaerkade, opende recent het indrukwekkende café-restaurant Cortenaer. Een prachtige, lichte ruimte waar je kunt ontbijten met de beste boekweitpannenkoeken en french toast. Een aanwinst voor Den Haag en de perfecte startplek voor onze ontdekkingstocht door de Piet Heinstraat.

Wat de straat zo leuk maakt is de grote diversiteit aan winkels. Meteen op de hoek zit de Haagse Kinderboekhandel. Vlak daarnaast zit delicatessenwinkel Italy waar je je favoriete Italiaanse koekjes, de beste pastasauzen en nog veel meer heimwee-naar-Italië-producten vindt. Op nummer 40 zit Serendipity, de eerste in een lange reeks antiek, brocante en vintage winkels. De Piet Heinstraat is namelijk een echte woonstraat en het leuke is dat er zowel fancy conceptstores zitten als een kringloopwinkel, en alles wat daar tussen zit. Engelien (nr.87), De Doofpot (nr. 96) en Present Living (nr. 99) zijn voor de liefhebbers van 2e hands en brocante. Terwijl je bij Edwin Pelser (nr. 123) en The Fine Store (nr. 64) meer eigentijdse woonaccessoires en meubels vindt.

Een echte ontdekking is Wauw op de hoek van de Piet Heinstraat en de Jacob van der Doesstraat. Het is een wonderkamer vol planten en curiosa (opgezette dieren, insecten, geknoopte plantenhangers, kleine tafeltjes, bijzondere kopjes). Echt een winkel om ideeën op te doen en om altijd te slagen als je op zoek bent naar cadeautjes. Recht tegenover Wauw zit Kattencafé Ditjes en Katjes (nr. 66). Eef Krol is horecaonderneemster, maar in de eerste plaats een groot kattenliefhebber. Haar eigen kat Famke was de grote inspirator voor het café. Want in een wereld waarin we altijd maar druk zijn, is het heerlijk om een kop koffie te drinken met een kat op schoot. Wat dat betreft kunnen mensen nog een hoop leren van katten die meesters zijn in het niets doen. Samen met het Haags Dierenasiel heeft Eef zes superlieve katten uitgezocht die nu heer en meester zijn in haar gezellige café. Sinds de opening is het erg druk dus reserveren is een aanrader. En… slapende katten wakker maken is verboden; dat je het maar weet.

Als het vol is in het kattencafé kun je ook heerlijk zitten bij Bij Clarence (nr.60A) en Crunch (nr. 108A). Crunch is de huiskamer van het Zeeheldenkwartier. Ze serveren hippe koffie van branderij Boot in Baarn, home made taarten (zoals de weergaloze sinaasappel-amandelcake) en een perfecte tosti ham-kaas (lijkt simpel, maar kom er maar eens om bij het gemiddelde café). Op nummer 47 zit kookatelier Capo Cucina van de Italiaanse kok Romano Auteri. Hij geeft workshops en kookdemonstraties en er is een lange tafel voor vriendendiners. Meekoken mag, maar hoeft niet.

Terug naar Piet Hein. We zijn inmiddels aan het einde van zijn straat gekomen. Wij sluiten af bij patisserie Lavinia, waar de taartjes te mooi zijn om op te eten en geserveerd worden met heerlijke biologische thee en een fijn muziekje op de achtergrond. Wie er nog geen genoeg van heeft, loopt vooral nog even door naar de al even leuke Prins Hendrikstraat waar je einde dag kunt kiezen uit tal van leuke eetadressen. Piet Hein zijn naam is klein, maar zijn straat is groots!

Kijk voor meer leuke tips op anwb.nl/dagje-denhaag