De Veemarktstraat

Kampioen oktober/november 2017

De straat, Breda

Herenoverhemden op maat, een ode aan de Hollandse aardappel en een lingeriewinkel die voelt als een bonbondoos. Het is goed toeven aan de historische Veemarktstraat in hartje Breda, met een heerlijke mix van mode, ambachtelijke ateliers en fijne lunchplekken.

Tekst Stephanie Pander, illustratie Koen de Vreeze

De Veemarktstraat begint op de Grote Markt en loopt tot de Boschstraat. Halverwege is een pleintje, het Veemarktplein. Op dinsdagmorgen wordt hier een biologische markt gehouden. De oorspronkelijke naam van deze straat is de Gasthuisstraat, zo genoemd naar het gasthuis dat stond op de plaats van het latere Oudemannenhuis. De straat wordt voor het eerst vermeld in 1340 en is daarmee een van de oudste straten in Breda.

We beginnen met koffie en een stuk bananenbrood bij Puick (nr. 56). Voor de liefhebbers van mode is er de flagshipstore van het Brabantse modehuis Penn&Ink (nr. 66). De enorme loftachtige ruimte voelt alsof je in Brooklyn New York aan het shoppen bent. Op nummer 36 bij Michael & Giso worden overhemden op maat gemaakt. Binnen liggen grote rollen katoen, zodat klanten zelf hun stof en kleur kunnen uitkiezen. Liefhebbers van lingerie kunnen eindeloos passen en advies krijgen bij The Lingerie Store (nr. 26) en Palais (nr. 34). Als kers op de taart zit op nummer 28 nog een winkel van de stoute lingerie-ontwerpster Marlies Dekkers. Voor een puntzak oud-Hollands snoepgoed of een pijpkaneel is er Drogisterij Graafmans voorheen Lamers (nr. 39) en ouderwets genieten van thee met taart (of een Brabants worstenbroodje!) kan in de salon met de suikerzoete roze gevel, van tearoom van H. van Haaren (nr. 27). Op deze plek zit al sinds 1937 een banketbakkerij en de zaak is dan ook een begrip in Breda en omstreken. Op de hoek met de St. Annastraat in een prachtig pand zit De Vrije Boekhandel (nr. 40), waar de boekenplanken tot aan het plafond reiken. Zo’n prachtige boekwinkel dat wij er moeilijk aan voorbij kunnen lopen. Wandel vooral ook even de mooie St. Annastraat in, want op nummer 9 zit het leeratelier van tassenontwerpster Mirjam Zwolsman. Iets verderop op nummer 17 zit de ambachtelijke Edelsmederij Goudmerk waar ontwerper Erwin Borggreve zijn collectie verkoopt.

Goed bewaard geheim

Voor de lunch is het moeilijk kiezen. Wordt het In Kannen & Kruiken (nr. 45), waar je met mooi weer in de heerlijke stadstuin kunt zitten of ’s winters aan de gezellige leestafel? Of toch maar liever De jongens van Zand & Klei (nr. 76). In dit aardappelrestaurant doen horecaondernemers Tako Hoefsloot en Miranda Brouwers er samen met drie aardappelboeren uit Tilburg alles aan de ‘ordinaire knol in een sexy jasje stoppen’. Dat betekent aardappel-tapas, aardappeltosti’s en toe een wafel van zoete aardappel.

Een goed bewaard geheim: het mooie Begijnhof naast de Waalse Kerk aan de Catherinastraat. Het hofje is 750 jaar oud en wordt sinds jaar en dag bewoond door vrijgezelle vrouwen (ja, ook nu nog!). Sluit af met een rustgevende wandeling door het Stadspark Valkenberg. Thee drinken kan op het terras (of binnen) bij ’t T Huis. Bestel er een stuk ‘Piece of TaART’ bij, een stuk taart geïnspireerd op een hedendaags kunstwerk.

Omlooptip: aan de ook alsmaar leuker wordende Wilhelminastraat zit biologisch-vegetarisch restaurant Loff (nr. 15). Een échte omlooptip! Je kunt er geweldig en gezond lunchen van een buffet. Je mag zelf opscheppen en daarna wordt je bord gewogen.

Kijk op anwb.nl/dagje-breda voor nog meer leuke tips.