De leukste maritieme musea in Nederland

Bijna geen land ter wereld heeft zo’n grote maritieme geschiedenis als ons eigen waterrijke kikkerlandje. Getuige ook de enorme hoeveelheid musea met dit thema. Een overzicht van de leukste maritieme musea.

Droogdok Jan Blanken in Hellevoetsluis

Jan Blanken is al meer dan 200 jaar oud en is het oudste, werkende, stenen droogdok van Europa. Het gratis toegankelijke terrein biedt onder andere een bezoekerscentrum en de mogelijkheid tot het volgen van een rondleiding door de aquaducten.

Geopend: 1 april t/m 31 oktober, ma t/m vrij 10-17 uur, za en zo 13-17 uur
Adres: Dokweg 5, Hellevoetsluis (plan je route)
Meer informatie over Droogdok

Fries Scheepvaartmuseum in Sneek

In het Fries Scheepvaart Museum staat de geschiedenis van de Friese scheepvaart centraal. Maar ook die van de stad Sneek en omgeving komen in het museum ruimschoots aan bod. Het gaat dus niet alleen over skûtsjesilen, de Sneekweek en de Friese zeemacht, maar ook over de Elfstedentocht en over de Sneker Waterpoort.

Geopend: ma t/m za 10-17 uur, zo 12-17 uur
Adres: Kleinzand 16, Sneek (plan je route)
Meer informatie over het Fries Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam

In het Scheepvaartmuseum ontdek je hoe de zee in onze genen zit. Laat je verrassen door de tentoonstellingen en het bijzondere zeemagazijn.

Geopend: ma t/m zo 9-17 uur
Adres: Kattenburgerplein 1, Amsterdam (plan je route)

Met korting naar het Scheepvaartmuseum

Maritiem Museum in Rotterdam

Midden in het bruisende hart van Rotterdam ligt het Maritiem Museum, het oudste scheepvaartmuseum van Nederland. Al generaties lang toont het museum zijn bezoekers de imposante maritieme geschiedenis van Nederland, met daarin een bijzondere positie voor de wereldhaven Rotterdam.

Geopend: di t/m za 10-17 uur
Adres: Leuvehaven 1, Rotterdam (plan je route)

Naar het Maritiem Museum

Kaap Skil in Oudeschild (Texel)

Er spoelt van alles aan op Texel. Museum Kaap Skil heeft  een bonte verzameling van deze items. Van kunstbenen, computers, en gymschoenen tot nummerplaten, wandelstokken en autobanden. Er is ook een openluchtgedeelte.

Geopend: di t/m za 10-17 uur, zo van 12-17 uur
Adres: Heemskerckstraat 9, Oudeschild (plan je route)
Meer informatie over Kaap Skil

Museum Tromp’s Huys op Vlieland

Halverwege de Dorpsstraat staat het oudste pand van Vlieland. Sinds 1956 is hierin Museum Tromp's Huys gevestigd. Tromp's Huys was vanaf 1896 het woonhuis van Betzy Akersloot-Berg. Zij had een eigen atelier achterin de prachtige
tuin met een vrij uitzicht over de Zuiderzee. Veel van haar schilderijen en schetsen hangen in het museum.

Geopend: di t/m vrij 10-17 uur za, 13-17 uur, zo 14-16 uur
Adres: Dorpstraat 99, Vlieland (plan je route)
Meer informatie over het Tromp’s Huys

MuZEEum in Vlissingen

In het MuZEEum ontdek en ervaar je het maritieme heden en verleden van Zeeland in vier thema’s: Water, Werk, Glorie en Avontuur. Ook is er een uitgebreide collectie over Michiel de Ruyter.

Geopend: ma t/vrij 10-17 uur, za en zo 13-17 uur
Adres: Nieuwendijk 11, Vlissingen (plan je route)

Met korting naar het MuZEEum

Nationaal Sleepvaart Museum in Maassluis

Wanneer je nieuwsgierig bent naar de rijke maritieme historie van Nederland moet je in Maassluis zijn. In het hart van de oude stad aan de Nieuwe Waterweg ligt het Nationaal Sleepvaart Museum. Ook wordt aandacht besteed aan verwante werkzaamheden, zoals hulpverlening ter zee, berging, het duikbedrijf, offshore-werk en de uit de sleepvaart voortgekomen bedrijfstak "zwaar transport".

Geopend: di t/m zo 13.30-16.30 uur
Adres: Hoogstraat 1-3, Maassluis (plan je route)
Meer info over het Sleepvaart Museum

Noordelijk Scheepvaartmuseum in  Groningen

Naast een uitgebreide collectie voorwerpen, boeken, schilderijen en modelschepen vertoont het museum ook een spectaculaire film over Groningen in 1470. De virtuele film is een reconstructie van de laatmiddeleeuwse stad Groningen.

Geopend: di t/m za 10-17 uur, zo 13-17 uur
Adres: Brugstraat 24, Groningen (plan je route)
Meer informatie over het Noordelijk Scheepvaartmuseum

Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen brengt de verhalen tot leven van mensen die vroeger rond de Zuiderzee woonden. Zie het dagelijkse leven rond de Zuiderzee, voordat de Afsluitdijk in 1932 de Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer en Markermeer. De museumveerboot brengt je over het IJsselmeer naar het buitenmuseum waar je een wandeling door de geschiedenis maakt.

Geopend: t/m 26 oktober 10-17 uur
Adres: Wierdijk 12 - 22,  Enkhuizen (plan je route)

Met korting naar het Zuiderzeemuseum

Nationaal Baggermuseum

Dit museum bestaat uit drie delen. Het museumgebouw, het koetshuis en de Stoombaggermolen Friesland. Er is ook een mogelijkheid onder begeleiding ‘De Friesland’ bekijken. Een originele emmerbaggermolen uit 1936.

Geopend: di t/m vrij 14-17 uur, za 11-17 uur
Adres: Molendijk 204, Sliedrecht (plan je route)
Meer informatie over het Nationaal Baggermuseum

Marinemuseum

In het Marinemuseum ervaart u het verleden en het heden van de Nederlandse marine. Uniek zijn de drie museumschepen. Tijdens een tour door dit museum zult u veel leren, u krijgt namelijk aan boord prachtige verhalen van oud-bemanningsleden te horen.

Geopend: di t/m vrij 10-17 uur, za en zo 12-17 uur
Adres: Hoofdgracht 3, Den Helder (plan je route)

Naar het Marinemuseum

Reddingsmuseum

Het Nationaal Reddingsmuseum in Den Helder vertelt het verhaal over de geschiedenis van het Nederlandse reddingswezen op zee. U vindt hier o.a. de motorreddingboot Twente en roeireddingboot nr. 15.

Geopend: zo 10-17 uur
Adres: Willemsoord 60G, Den Helder (plan je route)
Meer informatie over het Reddingsmuseum