Gratis uitje: 11 tips

Meestal moet je diep in de buidel tasten als je een dagje uit gaat. Echter is dit niet overal zo. Want op veel plekken in Nederland heb je gratis een heel leuk dagje uit. En zo blijft er geld over voor een ijsje, ook fijn! Wij hebben 11 leuke, en vooral gratis, uitjes voor jou op een rijtje gezet.

1. FutureLand

Informatiecentrum FutureLand op de Maasvlakte laat je zien hoe de nieuwste havens van Rotterdam zijn opgespoten. In vijf jaar tijd is twintig vierkante kilometer zee omgetoverd tot een havengebied waar Nederland vele tientallen jaren mee vooruit kan. Het ontstaan wordt uitgelegd, maar er is ook van alles te doen. Zo kun je een rondrit met de FutureLand Express maken om de containerterminal te zien, containers op een schip laden, een rondvaart maken met de FutureLand Ferry en nog veel meer.
Meer informatie

2. De Paardenkamp

De Paardenkamp in Soest is dé plek voor paardenliefhebbers. Daar lopen op drie boerderijen ongeveer 120 paarden vanaf twintig jaar oud rond. Deze worden goed verzorgd. Boerderij Het Gagelgat is onderdeel van het kamp en werd in 2013 verkozen tot boerderij van het jaar. Naast het bekijken van paarden kun je daar ook een kijkje nemen in de expositieruimte, een moestuin en een winkeltje met streekproducten. Met de interactieve tentoonstelling beleef je de boerengeschiedenis.
Meer informatie

3. Kaas- en klompenboerderij Simonehoeve

Bij de Simonhoeve leer je alles over kaas en klompen. Neem een kijkje en zie hoe kaas wordt gemaakt en hoe de klompen worden gesneden. De rondleiding inclusief uitleg en het proeven van kaas, vruchtenwijn en koekjes is helemaal gratis! Natuurlijk zijn de producten ook te koop.
Meer informatie

4. Speeltuin Roeffen Mart

Deze speeltuin in de natuur heeft meer dan 40 mooie en veilige speeltoestellen. Deze grenst aan een bosgebied. Het gezin van Mart en Maria Roeffen had een huis met een groot lap grond. Hierop plaatste vader en opa Mart speeltoestellen en er liep vee rond. Dit was het begin van deze speeltuin. De Mart Roeffen stichting werd in 1974 opgericht. De toiletten, parkeerplaatsen en toegang zijn gratis. En dat allemaal dankzij vele vrijwilligers!
Meer informatie

5. Theepottenmuseum

In Limburg staan in één pand heel veel theepotten bij elkaar. De ruim 1650 exemplaren, die in alle soorten en maten aanwezig zijn, maken een bezoek aan het Theepottenmuseum indrukwekkend. De collectie is bijzonder bond: potten van dieren tot muziekinstrumenten en engeltjes. Je kijkt je ogen uit!
Meer informatie

6. Het Klimduin en de Schoorlse Duinen

Fietsen, wandelen, een terrasje pakken... het kan allemaal in Schoorl. Op het Klimduin, een 51 meter hoge zandberg, kan jong en oud zich prima vermaken. Met sneeuw is dit de ideale plek om te sleeën! In de Schoorlse Duinen kan prachtig gewandeld en gefietst worden. Kortom: genoeg mogelijkheden voor een leuk dagje uit.
Meer informatie

7. Houtzaagmolen de Ster

Houtzaagmolen de Ster zaagt iedere zaterdag bomen (afhankelijk van de wind). Op deze dag kun je de molen komen bekijken en het is mogelijk om een gratis rondleiding krijgen. In de buurt zijn ook een speeltuintje en een kinderboerderij aanwezig.
Meer informatie

8. De Beeldentuin

Kom vele beelden bekijken in de Beeldentuin in Garderen! Leuk om eens te zien en handig voor inspiratie. Sommige beelden zijn te koop. Binnen, in het nostalgische Showroomdorp, vind je de leukste woondecoraties van diverse merken. In de Lunchroom kun je lekker wat drinken of lunchen. Dit uitje is goed te combineren met het Zandsculpturenfestival (let op: niet het hele jaar door).
Meer informatie

9. Belevenissenbos

Hier kun je al struinend, klauterend en poedelend je eigen weg gaan. Het Belevenissenbos in Lelystad is veruit het grootste en meest uitdagende speelbos van Nederland. Het bestaat uit 40 hectare bos, weides en waterlopen met verspreid over het hele gebied meer dan 100 hindernissen. Je kunt er lekker struinen dwars door het bos, spelen in en om het water en op ontdekkingstocht naar de vrij levende kudde paarden. Het Belevenissenbos is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.
Meer informatie

10. Monumentendorp Orvelte

Ga in het dorpje Orvelte een dagje terug in de tijd! Het monumentale dorp bestaat uit historische panden en ambachtelijke bedrijvigheid. Je kunt er bijvoorbeeld de glasblazerij bezoeken, maar er ook wat eten of drinken bij één van de horecagelegenheden. Een ritje met de paardentram geeft je een goed beeld van het dorp. Je kunt er heel de week terecht.
Meer informatie

11. Amsterdamse bos - bloesems

ls die allemaal tegelijk hun witroze bloemen laten zien, weet je niet wat je ziet! Wanneer het precies zover is en hoe lang de bloeiperiode duurt, hangt af van de weersomstandigheden. De toegang tot het Amsterdamse Bos is gratis, een kleedje en wat lekkers kun je zelf meenemen.

Meer gratis uitjes?

Bekijk het overzicht op Het Land van ANWB