Waterschade in huis
Van oorzaak tot verzekering
Iedereen kent wel verhalen over waterschade in huis. Denk aan ondergelopen kelders of natte vloeren in de woonkamer. In onze cijfers zien we bij woonverzekeringen schade door water of neerslag het meest terugkomen in de claims (77%). Maar wat is dan precies de oorzaak en hoe kun je dit voorkomen? En, wat is verzekerd?
Oorzaken waterschade
Bij de ANWB zien we in de binnengekomen meldingen dat lekkage voornamelijk ontstaat in:
- het inbouwreservoir van toiletten
- de koppelingen in wateraanvoerleidingen
- flexibele waterslangen onder het aanrecht of de wastafel
- afvoerleidingen of sifons
- kit- en voegwerk
Schade door water voorkomen
Het liefste voorkom je lekkage natuurlijk. Om je hierbij te helpen, hebben we daarom een aantal tips voor je op een rij gezet.
- Check regelmatig of afvoerleidingen en sifons vies zijn of verstopt beginnen te raken en maak deze indien nodig schoon.
- Gooi geen vet in de gootsteen, deze kan hierdoor verstopt raken.
- Gebruik geen heftige chemische ontstoppingsmiddelen voor je leidingen, deze kunnen juist lekkages veroorzaken.
- Controleer regelmatig putjes en zwanenhalzen en gooi geen (frituur)vet door de gootsteen.
- Check ook af en toe de kwaliteit van kit- en voegwerk. Lekkage hierdoor is namelijk niet verzekerd.
- Ga je klussen? Controleer dan voor het boren waar de leidingen zitten.
- Laat jaarlijks de CV-ketel controleren en onderhouden door een gerenommeerd bedrijf.
- Schaf een waterstop aan voor je wasmachine of vaatwasser. Gebruik je het apparaat langere tijd niet? Draai dan de waterkraan dicht. Zo bescherm je de slangen tegen de continue druk.
- Doe de buitenkraan dicht in de winter en tap eventueel resterend water af. Zo voorkom je dat water in de leiding uitzet en voor beschadigingen zorgt.
- En tot slot: Zorg dat je de hoofdkraan weet te vinden. Zo kun je deze snel dichtdraaien mocht er een keer iets fout gaan. Draai hem ook dicht voordat je op vakantie gaat.
Wat te doen bij waterschade?
Krijg je onverhoopt toch een keer te maken met lekkage? Dan is het handig om te weten wat je moet doen.
Stap 1:
Ga zo snel mogelijk op zoek naar de oorzaak van de lekkage om deze te stoppen.
Stap 2:
Droog de spullen die beschadigd zijn op. Belangrijk is dat de (schade)expert moet kunnen zien wat de schadeoorzaak is. Repareer daarom zelf indien mogelijk nog niks.
Is het noodzakelijk direct iets te repareren of eventuele gevolgschade ook direct hersteld? Dit is geen probleem mits je foto’s van de oorzaak neemt en herstelnota’s aanlevert.
Stap 3:
Meld de schade aan je inboedel-/opstalverzekering via Mijn ANWB. Indien er een expert wordt ingeschakeld, neemt hij of zij contact met je op.
Verzekering bij waterschade
Stel, je krijg te maken met lekkage waardoor bijvoorbeeld meubels of vloeren beschadigd raken. Dan worden deze kosten vergoed in de ANWB Inboedel- of Opstalverzekering. Is er een spoedreparatie nodig? Dan regelen wij dit voor je.
Woonverzekering afsluiten
Met de ANWB Woonverzekeringen zijn je spullen en woning goed verzekerd. En bij schade kun je rekenen op een goede afhandeling. Bereken je premie eenvoudig en sluit online af.
Deel deze pagina