Schade voorkomen? Doe je zo!

 

Vakantie vieren is genieten. Toch is dat niet voor iedereen altijd zo. Een zware windhoos, verlies van bagage of ziekte kan roet in het eten gooien. Twintig procent van de vakantiegangers krijgt ermee te maken. Hoe kun je schade voorkomen?

Een zorgeloze vakantie begint al voordat je de koffers pakt. Op vakantie en onderweg wil je niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Ga gezond op reis. Controleer voor vertrek of de reisverzekering nog bij de vakantieplannen en de gezinssituatie past, haal tijdig vaccinaties en breng de auto naar de garage voor een onderhoudsbeurt. Dat voorkomt een heleboel narigheid.

Tips voor vertrek

Pech onderweg is een van de meest voorkomende schades op vakantie. Neem een gevarendriehoek, veiligheidsvest, verbanddoos en alcoholtest mee. Dat is in sommige landen verplicht. In Bulgarije, Oostenrijk, Tsjechië en Zwitserland moet je een vignet of tolpas aanvragen en in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk is het verplicht om een reservebril in de auto neer te leggen. Voor routes waarop tol wordt geheven, is het handig om cash geld of een creditcard op zak te hebben.

Onderweg met de auto

Moet je lang rijden, ga dan uitgerust op vakantie. Rust bijtijds en parkeer de auto op een zichtbare plaats. Laat geen waardevolle spullen achter in de auto en sluit de auto/caravan af tijdens de plas- en tankpauze. Laat de bagage niet achter op dak-, fiets- of bagagedrager. Ook bij een overnachting onderweg, is het verstandig bagage met je mee te nemen.

Onderweg met het vliegtuig

Voor vakantiegangers die met het vliegtuig reizen is de voornaamste tip om waardevolle spullen, documenten, en medicijnen in de handbagage te doen.

Tips bij aankomst

Om schade zoals diefstal te voorkomen, zul je ook tijdens de vakantie alert moeten blijven. Laat waardevolle spullen en documenten niet achter in hotelkamer, tent, caravan of auto. Maak gebruik van kluisjes of draag de spullen bij je. Maar pas op voor zakkenrollers! Wees daarom altijd alert op opvallend gedrag en draag je portemonnee dicht bij het lichaam. Gelegenheid maakt de dief.