Kortlopende of doorlopende reisverzekering: de cijfers op een rij

Ieder jaar doet NBTI-NIPO onderzoek naar het gedrag van vakantiegaand Nederland. De uitkomsten hiervan worden samengevat in het ContinuVakantieOnderzoek. Wij waren benieuwd welke trends er voor de kortlopende en doorlopende reisverzekering zichtbaar zijn en pakten daarom de resultaten van het onderzoek erbij (bron: CVO 2017).

Voordelen doorlopende reisverzekering

Aantal geboekte en verzekerde vakanties in het buitenland

Allereerst is het interessant om te kijken hoe vaak Nederlanders eigenlijk in het buitenland op vakantie gaan. In 2017 stond de teller op ongeveer 18,2 miljoen. Van deze vakanties was 87% - zo’n 15,8 miljoen – gedekt met een reisverzekering.

Lengte vakantie

De vakantieduur lijkt bij de afweging al dan niet een reisverzekering af te sluiten ook mee te spelen. Vakanties van 16 dagen of langer zijn in 92% van de gevallen verzekerd, terwijl dit voor een korte vakantie van 2 of 3 dagen maar bij 78% zo is.

Verhouding kortlopende vs. doorlopende reisverzekering

Bij het afsluiten van een reisverzekering heb je de keuze tussen een kortlopende en doorlopende reisverzekering. Doorlopend wordt veruit het meest gekozen. In 2017 ging men namelijk bij 14,4 van de 18,2 miljoen ondernomen vakanties (79%) op pad met een doorlopende reisverzekering. Bij 8% - oftewel 1,5 miljoen - was er sprake van de kortlopende variant. Het aantal personen waarvoor een verzekering wordt afgesloten is met 2 bij beiden gelijk.

Vakantiegedrag

Nederlanders met een doorlopende reisverzekering gingen gemiddeld 1,9 keer op buitenlandse vakantie. Mensen die een kortlopende reisverzekering hebben, sluiten dit veelal af voor een pakketreis. Ook valt op dat deze groep naar verhouding vaak kortlopend afsluit voor een vakantie van 8 tot 15 dagen.

Verschillen qua leeftijd

Kijkend naar de resultaten van het onderzoek zien we ook trends op basis van leeftijd. Zo valt op dat 55+’ers de meeste vakanties mét reisverzekering houden. Ook kiest deze groep vaker voor een doorlopende reisverzekering dan jongeren tot 24 jaar. Die nemen naar verhouding vaker een kortlopende reisverzekering.

Trends op basis van bestemming

Ook de reisbestemming lijkt een rol te spelen in de keuze voor een reisverzekering. In de top drie van meest verzekerde vakantiebestemmingen staan de Verenigde Staten (96%), Egypte (95%) en een gedeelde plek voor Portugal, Turkije en Oostenrijk (94%).

Kortlopend of doorlopend per bestemming

Kijkend naar de verhouding tussen kort- en doorlopend, waren er in 2017 een aantal landen waar naar verhouding vaak voor een doorlopende reisverzekering werd gekozen. Deze top drie bestond uit Portugal (90%), de Verenigde Staten (89%) en Oostenrijk (85%).

In de top drie met landen waar relatief vaak voor de kortlopende reisverzekering werd gekozen, zagen we Griekenland en Zweden (14%), Kroatië en Turkijke (13%) en Denemarken (12%).

Kortlopende of doorlopende reisverzekering

Dat waren de cijfers over de reisverzekering. Bij de ANWB sluit je online heel eenvoudig een Kortlopende Reisverzekering of Doorlopende Reisverzekering. Benieuwd welke het beste bij jouw plannen past? Maak dan gebruik van onze handige keuzehulp. Zo bereken je in één handomdraai hoeveel je betaalt.



Reisverzekering

Bereken je premie