Hoe zit het met privacy bij de Veilig Rijden Autoverzekering?

Sinds de lancering van de Veilig Rijden Autoverzekering krijgen we veel vragen over hoe het zit met de privacy van de gegevens van de verzekerden.  De ANWB doet er alles aan om jouw privacy te respecteren en veilig met je gegevens om te gaan.

Hoe zit het met privacy bij deze verzekering?

We leggen je hier kort uit wat wij er aan doen om jouw privacy te waarborgen. Uitgebreide informatie over privacy lees je in het privacy statement en op de volgende pagina.

Welke gegevens meten wij?

Met de stick die je krijgt bij de Veilig Rijden Autoverzekering meten wij je rijstijl op vier onderdelen: snelheid, remmen, optrekken en het nemen van bochten. Meerdere malen per seconde bepalen we de GPS-locatie en meten we de g-krachten. De stick meet geen andere gegevens uit jouw auto. De aansluiting in de OBD-poort wordt enkel gebruikt als stroomvoorziening. De stick is gekoppeld aan de auto die op de verzekering vermeld staat.

Wat doen wij met jouw gegevens?

De volgende drie soorten gegevens slaan wij op:

  • Persoonsgegevens, zoals naam, adres, woonplaats en leeftijd. Deze gegevens hebben wij nodig voor onze administratie. Bijvoorbeeld om in te zien welke verzekeringen je bij ons hebt afgesloten, om je berichten te sturen over je verzekering en om je premie automatisch af te schrijven.
  • Rijgegevens. Met de gegevens die afkomstig zijn van de stick bepalen wij jouw rijscore en uiteindelijk de korting die je ontvangt op je premie. Daarnaast geven wij je aan de hand van de rijgegevens feedback op je rijstijl en tips om je rijstijl te verbeteren. Als laatste worden de rijgegevens gebruikt voor statistische analyses.
  • Gegevens over de verzekering, zoals het kenteken van de verzekerde auto en de gegevens bij schade. Mocht er een ongeval zijn dan kunnen wij aan de hand van de gegevens zien wat er is gebeurd en wie er aansprakelijk is. Ook worden de gegevens gebuikt om fraude te voorkomen of te bestrijden en om jouw auto terug te vinden in het geval van diefstal.

Wat doen wij niet met jouw gegevens?

Jouw gegevens worden niet doorgegeven aan politie of justitie. In drie gevallen kunnen we hiervan afwijken: als we vermoeden dat je fraude wilt plegen, fraude pleegt of als wij hiertoe wettelijk verplicht zijn. Daarnaast gebruiken we jouw gegevens niet als snelheidscontrole en wijzen we schade niet af als je te snel rijdt. Als laatste verkopen wij jouw gegevens niet aan andere partijen voor commerciële doeleinden.   

Gegevens bekijken of wissen

Je kunt te allen tijde jouw gegevens inzien in jouw Mijn-omgeving en in de Veilige Rijders app. Op het moment dat de verzekering eindigt, ontkoppelen wij jouw rijgegevens van jouw persoonsgegevens. De anonieme rijgegevens kunnen we vervolgens gebruiken voor analyses. Wil je jouw rijgegevens ook wissen? Dat is mogelijk als de verzekering is beëindigd. Stuur dan een e-mail naar telematica@unigarant.nl met het verzoek om jouw gegevens te wissen.

Alle informatie over de privacy lees je in het privacy statement.