Brengt vrijdag de 13e ongeluk?

Heb je op vrijdag de 13e meer kans op schade?

Vrijdag de 13e geldt als ongeluksdag. Betekent dat ook dat er meer ongelukken plaatsvinden of is dat een fabel?

Kans op schade

Op vrijdag de 13e is het inderdaad goed opletten. Dat blijkt uit de database van ANWB Verzekeringen. Op vrijdag de 13e worden bijna 6% meer schades geclaimd op de auto-, motor- of bromfietsverzekering dan op een gewone vrijdag.

Ook zijn de schades groter in omvang. Op vrijdag de 13e is het totale bedrag dat aan schade uitgekeerd moet circa 10% hoger dan op een normale (vrij)dag.

Soort schade

Van alle geclaimde schades op vrijdag de 13e staat het vervangen van een ruit op positie 1, gevolgd door een parkeerschade veroorzaakt door een ander en ruitbreukreparatie.

De kans op parkeerschade is verhoudingsgewijs op vrijdag de 13e groter dan op een normale vrijdag of andere dag van de week. Op vrijdag de 13e blijkt dat ook vaker dan op andere (vrij)dagen schade ontstaat door een (zelf veroorzaakte) aanrijding of door een andere auto juist van achteren aan te rijden.

De kans op ruitbreuk reparatie, ruit vervanging en diefstal is op vrijdag de 13e kleiner, ondanks dat ruitbreuk reparatie en ruit vervangen wel in de top 3 staan van deze dag. Op andere dagen komt deze schade nog vaker voor.

Lees ook: tips om parkeerschade te voorkomen

Verzekering

Om je goed te beschermen tegen de financiële gevolgen van schade kun jij je goed verzekeren met de ANWB Autoverzekering, Motorverzekering of Bromfietsverzekering. Met een WA verzekering ben je alleen verzekerd voor schade aan anderen. Met een WA verzekering met casco dekking ben je ook verzekerd voor schade aan je eigen voertuig.

Speciaal voor jou geselecteerd