Letselschade

Eerder verschenen in Kampioen

Krijg waar je recht op hebt

Wat valt er onder letselschade en wanneer heb je er recht op? Laat je in ieder geval goed adviseren, zodat je krijgt waar je recht op hebt.

Ze fietste op haar racefiets over de dijk. Zoals makelaar Nelly Vollebregt (63) dat al jaren deed. Tot een auto op haar inreed en haar leven voorgoed veranderde. Met een traumahelikopter werd ze naar het ziekenhuis vervoerd. Zeven dagen lag Nelly in coma. Nu is ze drie jaar en ontelbaar veel operaties verder, en het herstelproces is nog lang niet klaar. ‘Ik hoop dat ik ooit weer een stukje kan lopen.’ Niet alleen lichamelijk en geestelijk heeft het verkeersongeval een enorme impact op haar leven, ook financieel. Het huis moest worden aangepast om rolstoelvriendelijk te worden. Daarbij komen nog de medische kosten, rechtsbijstand en allerlei overige kosten, zoals de reiskosten van en naar het ziekenhuis. Dit alles valt onder ‘letselschade’. In Nederland komt het 65.000 keer per jaar voor dat verzekeraars letselschade uitkeren. Dat aantal is al jaren redelijk stabiel, hoewel het bedrag per letsel wel steeds hoger wordt. Aldus Ernst Ogink, schade-expert van ANWB Verzekeringen. Veilig en verantwoord deelnemen aan het verkeer, goede verlichting en jezelf goed beschermen met airbags en het dragen van fietshelmen helpt zeker om de omvang van letselschade te beperken.

Meer tijd

Volgens Yda Matthijssen, jurist bij ANWB, is het verstandig om na een ongeval de juridische bijstand in te schakelen. Het toekennen van schadevergoeding wordt in de meeste gevallen met hulp van juridische bijstand met de verzekeraar van de aansprakelijke partij geregeld. Yda Matthijssen: 'Het uitgangspunt na een verkeersongeluk is dat ieder zijn eigen schade draagt. Alleen als kan worden vastgesteld dat iemand anders aansprakelijk is voor het ongeluk, kun je een schadevergoeding van die persoon eisen.’ Want, eigenaren van motorvoertuigen zijn verplicht hiervoor een WA verzekering af te sluiten. Zo had bij Nelly Vollebregt de automobilist 100 procent schuld, omdat hij op zijn smartphone zat te kijken tijdens het rijden. Yda Matthijssen: ‘Is de tegenpartij aansprakelijk, dan wordt de schade aan auto, fiets of kleding meestal snel vergoed door de WA-verzekeraar.’ Maar het afhandelen van de letselschade neemt meer tijd in beslag, omdat eerst het genezingsproces wordt afgewacht. Vaak wordt wel alvast een voorschot uitbetaald. Als slachtoffer kan je niet meer doen dan alles goed bijhouden. ‘Bewaarnota’s van uitgaven en noteer data van bezoeken aan artsen. Als je zelf alles goed bijhoudt dan kan de letselschadejurist je verder helpen met het verhalen van de schade.’ Dat is ook wat Nelly doet. ‘Ik heb een goede letselschadeadvocaat. Zoek vakkundigheid en een persoonlijke klik. Kies iemand die is aangesloten bij de Vereniging van Letselschade Advocaten.’ Nelly zet zich nu in als ervaringsdeskundige binnen het bestuur van www.verkeersslachtoffers.nl, die hun leden, lotgenoten en nabestaanden adviseert.

Aanrijding, en dan?

Wat moet je doen, wie moet je bellen als je betrokken bent bij een aanrijding? Kijk op anwb.nl/rechtshulp voor een handig stappenplan.

Checklist

Verplicht voor motorvoertuigen

Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) Dekt alleen schade van derden waarvoor jij aansprakelijkheid bent. Je kunt een aanvulling hierop nemen - volledig casco - waarbij ook je eigen materiële schade is gedekt.

Inzittendenverzekering of ongevallenverzekering

Biedt dekking bij blijvend letsel of overlijden van de bestuurder of inzittenden ongeacht de aansprakelijkheid voor het ongeval.

Rechtsbijstandsverzekering

Voor juridische bijstand, bijvoorbeeld om te helpen de schade te claimen. Kan meestal ook bij de autoverzekering worden meeverzekerd.

Persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering

Vergoed letselschade die door de verzekerde wordt veroorzaakt zonder dat er gebruik wordt gemaakt van een motorvoertuig. Bijvoorbeeld de schade als een fietser aansprakelijk is voor de letselschade van een voetganger.

Meer info?

Wil je meer weten over letselschade, hoe je letselschade kunt voorkomen of wil je een premie berekenen? Ga dan naar anwb.nl/verzekeren.

Speciaal voor jou geselecteerd