Autoschades worden steeds hoger

Belang goede autoverzekering steeds groter

Het aantal autoschades daalt, maar de kosten om deze schades te herstellen zijn fors gestegen. Zorg daarom dat je goed verzekerd bent zodat je deze kosten vergoed krijgt.

Minder autoschades

Dagelijks lopen bijna 3300 personenauto’s schade op. Dit aantal daalt elk jaar, maar is nog steeds aanzienlijk.

In 2015 zijn 1,2 miljoen schades geclaimd aan personenauto’s. In 2010 betrof dit nog 1,9 miljoen claims. Dit blijkt uit cijfers van CED.

De daling van het aantal autoschades komt onder meer doordat er minder verkeer is op de weg door de economische crisis, de investeringen in een veiliger wegennet en dat auto’s steeds veiliger zijn geworden door allerlei elektronica.

Hoger schadebedrag

Het gemiddelde schadebedrag is de afgelopen 5 jaar fors gestegen; bijna 40%. Een autoschade kostte je in 2015 bijna € 1900,-. In 2010 was dat nog € 1360,-.
Door de hogere schade worden veel meer auto’s total loss verklaard, omdat de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde van de auto.

Materiële schade

Om niet zelf (volledig) op te draaien voor de hoge(re) kosten door een aanrijding of andere schadeoorzaak is het belangrijk je auto goed te verzekeren met de juiste dekking.

Bij een WA verzekering krijg je schade aan je auto niet vergoed, alleen schade aan anderen.
Als je een autoverzekering met Beperkt Casco neemt, krijg je daarnaast ook de schade aan je eigen auto vergoed door brand of diefstal, maar niet als jijzelf een aanrijding hebt veroorzaakt. Bij total loss krijg je de dagwaarde + 10% extra conform de ANWB Bovag koerslijst.
Bij een allrisk verzekering krijg je alle schade vergoed en bij total loss de nieuwwaarde als de auto jonger is dan één jaar; of de aanschafwaarde als de auto ouder is dan één jaar en binnen 1 jaar na aanschaf total loss wordt verklaard. Deze aanschafwaarde kan tot 3 jaar verlengd worden via een aanvullende dekking. Daarna geldt de dagwaarde + 10% extra conform de ANWB Bovag koerslijst.

Letselschade

Behalve de materiële schade wordt ook het bedrag dat aan letselschade betaald moet worden steeds hoger. Bescherm jezelf en je passagiers goed voor persoonlijke schade. Hiervoor kun je je aanvullend verzekeren met de inzittendendekking. Je bent dan ook verzekerd als je meerijdt in een andere auto.

Als je toch betrokken raakt bij een aanrijding bekijk dan hoe je de schade afhandelt.

Bekijk welke autoverzekering bij je past.

Bereken je premie.

 

Speciaal voor jou geselecteerd