Wat kun je doen om fietsendiefstal te voorkomen?

‘Hier stond ’ie toch?’, denk je verbouwereerd, staand naast een leeg fietsenrek. Helaas is fietsdiefstal nooit helemaal te voorkomen, maar je kunt het de dieven wel zo lastig mogelijk maken.

Zet je fiets goed op slot

Natuurlijk zet je je fiets altijd op slot. Nog beter is het om twee sloten te gebruiken en dan het liefst verschillende types. Dieven willen zich nog weleens specialiseren in één type slot. Maak je fiets met een tweede slot vast aan de 'vaste wereld', bijvoorbeeld aan een fietsenrek, hek of brugleuning. Doe je dat niet, dan nemen ze je fiets met slot en al mee. Natuurlijk is een slot nooit een garantie, maar het levert wel vertraging op voor een dief. Zet jouw fiets ook altijd op slot als deze thuis in de schuur of garage staat. Als er dan wordt ingebroken is de kans groter dat de dief de fiets laat staan.

Let bij het op slot zetten van je fiets ook goed op de accessoires en haal deze er (voor zover het gaat) vanaf. Denk hierbij aan de accu van je e-bike of een kilometerteller.

Ventiel

Op veel fietsen zit een standaard ringslot. Als je dit slot tussen de spaken zet waar ook je ventiel zit, zullen de meeste dieven doorlopen. Het is namelijk erg moeilijk het ventiel heel te laten, als je probeert een slot open te breken. En lekke banden, daar houden dieven niet van. Wil je echt diefje pesten, neem dan je zadel mee.

ART goedgekeurde fietssloten

Alles over ART goedgekeurde fietssloten en tips over het goed op slot zetten van jouw fiets is te vinden op www.goedopslot.nl.

Ken je fiets

Voor het doen van aangifte bij de politie en ook voor je verzekering is het van belang de kenmerken van je fiets te kennen. Hierbij kan je denken aan merk, type en kleur van de fiets, framenummer en chipnummer. Op de website www.goedopslot.nl kan je een formulier downloaden waarop je alle gegevens kan invullen. Bewaar dit formulier bijvoorbeeld bij je verzekeringspapieren en je hebt alle belangrijke gegevens bij de hand.

Waar vind ik het framenummer en/of chipnummer van mijn fiets?

Op het aankoopbewijs van je fiets vind je het framenummer van de fiets. Als je niet (meer) in bezit bent van het aankoopbewijs van de fiets, dan kun je op het frame van de fiets het framenummer achterhalen. De plaats van het framenummer verschilt per fiets, maar meestal zit het in de buurt van de trapas. Sinds 2005 gebruiken Nederlandse fietsfabrikanten een standaard notatie voor een framenummer. Dat bestaat uit de eerste twee letters van het merk en daarna zeven cijfers (bijvoorbeeld BA1234567 voor een Batavus). Fietsen van vóór 2005 hebben per merk verschillende notaties. Meer informatie hierover kun je terugvinden op de website van je fietsfabrikant of fietshandelaar.

Wat is een Diefstal Preventie Chip?

In het jaar 2000 is de Diefstal Preventie Chip (DPC) geïntroduceerd door fabrikant Batavus. Sindsdien worden de meeste nieuwe fietsen van Nederlands fabrikaat met een chip uitgerust. Een chip is voorzien van een uniek nummer dat digitaal kan worden uitgelezen. De chip bevindt zich altijd binnen een straal van 30 cm rondom de zadelpen. Bijvoorbeeld in het slot of onzichtbaar in het frame.

Wat zijn de voordelen van een Diefstal Preventie Chip in uw fiets?

Een chip heeft verschillende voordelen. Als de fiets gestolen wordt, is deze (mits aangifte is gedaan!) door de politie bij een controle te herkennen aan het unieke chip-nummer. Mocht de gestolen fiets bij de vakhandel worden aangeboden, dan kunnen de handelaren de fiets checken in het fietsdiefstalregister en zal de dief of heler worden ontmaskerd.

Wist je dat: er 311 fietsen per dag worden gestolen in Nederland?

Gestolen of geruimd?

Misschien stond je fiets op een plek waar het niet was toegestaan (bijvoorbeeld op het plein voor het station) en heeft de gemeente je fiets weggehaald. Op www.verlorenengevonden.nl worden geruimde fietsen vermeld. Je kunt je fiets dan terugkrijgen via het gemeentelijke fietsdepot.

En als je fiets dan toch weg is …

Doe aangifte

Je aangifte doen op het bureau of digitaal op www.politie.nl. Je fiets komt dan in het fietsdiefstalregister. Zo kunnen de dief, de heler en de fiets worden opgespoord. Iedereen (politie, fietshandelaars en jij zelf) kan dit register raadplegen en zo achterhalen of een fiets, die bijvoorbeeld op Marktplaats staat, gestolen is.

Waarom is aangifte belangrijk?

Door aangifte te doen van fietsdiefstal maak je de fiets herkenbaar als een gestolen fiets in het fietsdiefstalregister. Dit helpt om de fiets terug te vinden en de dief en/of heler van de gestolen fiets op te sporen. Bovendien kan de fiets, als die wordt teruggevonden, bij je worden teruggebracht. Zonder aangifte is er geen kans om de fiets terug te krijgen via de politie.

Stichting ART

De Stichting ART is op initiatief van de ANWB opgericht om het beveiligingsniveau van anti-diefstalvoorzieningen te verhogen voor tweewielers. Dit gebeurt door goede informatie aan fietsers te geven, registratie en opsporing na diefstal te bevorderen en de aanleg van bewaakte stallingen te stimuleren.

Bovenal test en keurt Stichting ART sloten voor alle soorten tweewielers. Een goed slot is voorzien van het ART-keurmerk. Bovendien eisen veel verzekeringsmaatschappijen het gebruik van een dergelijk slot. Meer informatie vind je op www.goedopslot.nl.

Verzeker je fiets!

Ondanks bovenstaande tips is een goede fietsverzekering geen overbodige luxe. Wordt je fiets onverhoopt toch gestolen, dan rijd je in ieder geval snel weer op een nieuwe. Kijk op anwb.nl/fietsverzekering voor meer informatie.

Bereken direct je premie