Diefstal of schade melden, wat moet ik doen?

Blijven Fietsen Fietsverzekering

Heb je een Blijven Fietsen Fietsverzekering en is je fiets beschadigd geraakt of gestolen? Vervelend om te horen! Maar wat moet je nu verder doen? Wij hebben de belangrijkste stappen voor je op een rij gezet. 

Ik heb mijn Blijven Fietsen Fietsverzekering online afgesloten
Heb je de verzekering afgesloten via ANWB? Volg dan de stappen die van toepassing zijn in onderstaande infographic. We leggen uit hoe je diefstal moet melden en wat je moet doen als je schade hebt.

Ik heb mijn Blijven Fietsen Fietsverzekering afgesloten via een aangesloten fietsenwinkel
Als je de verzekering via een fietsenwinkel hebt afgesloten, volg dan de stappen voor diefstal of schade melden in onderstaande infographic.

Diefstal melden

Meld zo snel mogelijk via de ANWB Eropuit app of via het telefoonnummer 088 299 3000 dat je fiets gestolen is. Vervolgens gaat er een speciaal opsporingsteam op zoek naar jouw fiets. Doe daarnaast ook gelijk aangifte bij de politie. Meer informatie over diefstal melden via de app vind je op deze pagina.

Diefstal: wat is verzekerd?

Vanaf de melding van diefstal van de fiets wordt geprobeerd de fiets binnen 48 uur terug te vinden. Lukt dit niet, dan geldt de volgende regeling:

Als je jouw fiets of e-bike inclusief verzekering via een fietsenwinkel hebt gekocht, dan ontvang je de eerste vijf jaar een nieuwe fiets van hetzelfde merk en hetzelfde type. Vanaf het 6e jaar ontvang je 50% van het verzekerd bedrag.

Als je jouw fietsverzekering online hebt afgesloten, krijg je van ons de eerste vijf jaar het volledige aankoopbedrag vergoed. Vanaf het 6e jaar ontvang je 50% van het verzekerd bedrag.

Onder de dekking Diefstal valt ook de schade die is ontstaan bij een poging tot diefstal of die is ontstaan tijdens de periode van diefstal. Wij zorgen er dus voor dat eventuele schade aan je fiets wordt gerepareerd.

Diefstalvergoeding

Is je fiets gestolen en hebben wij hem niet kunnen terugvinden? Maak dan online melding van de diefstal en houd hierbij je polisnummer bij de hand.

Zorg ervoor dat je de volgende zaken bij de hand hebt om jouw melding goed en snel af te handelen:

  • Een afschrift van de aangifte bij de politie
  • De aankoopnota
  • Originele fietssleutels van het slot, waarvan minimaal één sleutel gebruikssporen moet vertonen. Let op: wij vergoeden alleen schade als je een fietsslot met het ART-keurmerk gebruikt.

De originele fietssleutels kan je o.v.v. je naam en polisnummer opsturen naar:
Unigarant t.a.v. afdeling Schade
Postbus 50000
7900 RP Hoogeveen

Als je jouw verzekering hebt afgesloten bij een aangesloten fietsenwinkel, dan kun je daar terecht voor het melden van de diefstal. Vergeet hierbij niet het aangiftebewijs, de originele sleutels en de aankoopnota mee te nemen. De fietsenhandelaar meldt de schade bij ons. Jij hoeft verder niets te doen.  

Als alles akkoord is, wordt jouw melding zo snel mogelijk afgehandeld. Vervolgens krijg je van de fietsenwinkel een nieuwe fiets of je krijgt van ons het aankoopbedrag terug, waarna je zelf een vergelijkbare nieuwe fiets kunt kopen. Zo ben je snel weer op weg en kun je lekker blijven fietsen.

Schade melden

Is je fiets beschadigd door bijvoorbeeld een aanrijding of een val? Meld zo snel mogelijk de schade bij jouw fietsspecialist als je de verzekering hier hebt afgesloten. Het telefoonnummer van jouw fietsenwinkel staat op het polisblad. Heb je jouw fietsverzekering online via anwb.nl afgesloten? Meld dan de schade bij ons. Laat in beide gevallen hierna de schade herstellen bij jouw fietsspecialist.

Schade: wat is verzekerd?

Onder beschadiging valt schade aan de fiets door een aanrijding, een val of een andere van buitenkomende schadeoorzaak. ANWB vergoedt bij beschadiging aan jouw fiets alle reparatiekosten. Als je fiets alleen cosmetische schade heeft opgelopen (dit noemen wij ook wel oppervlakkige schade), dan vergoedt ANWB het bedrag dat de fiets minder waard is geworden.

Schadevergoeding

Heb jij je fietsverzekering afgesloten via anwb.nl? Vraag dan bij het herstellen van de schade om een nota bij jouw fietsenwinkel. Je kunt hierna de schade online melden. Als wij alle informatie hebben ontvangen, betalen wij binnen tien werkdagen jou de schade terug.

Als je jouw fietsverzekering via een aangesloten fietsenwinkel hebt afgesloten, dan hoef jij niets te doen. Jouw fietsspecialist repareert namelijk de fiets en meldt de schade bij de ANWB.