Veelgestelde vragen premie aanpassing bromfietsverzekering

De ANWB wil jou en jouw bromfiets goed verzekeren voor een scherpe premie. Helaas stijgen in Nederland de kosten voor schade. Om schades van onze klanten te kunnen blijven vergoeden, is het nodig om de premie voor de ANWB Bromfietsverzekering te verhogen. Onderstaand vind je een overzicht van veelgestelde vragen over de premie aanpassing van de ANWB Bromfietsverzekering.

De wet- en regelgeving, waarin onder andere vergoeding voor nabestaanden en naasten van ernstig en blijvend gewonde slachtoffers wordt geregeld bij bijvoorbeeld zorgschade en smartengeld, is aangepast. Door hogere vergoedingen aan personen die bij een ernstig ongeluk betrokken zijn en hun nabestaanden stijgen de kosten voor letselschades. Dit betekent dat we hiervoor meer geld moeten reserveren om toekomstige schades te kunnen betalen. Een premieverhoging is daarom noodzakelijk.

Voor nieuwe klanten geldt de nieuwe premie per 1 november.
Voor bestaande klanten geldt de nieuwe premie per prolongatiedatum of per objectmutatie vanaf de december prolongatie. De laatste groep bestaande klanten prolongeert in november 2016.

De premieverhoging geldt alleen voor de basisdekkingen, niet voor Ongevallen en Rechtsbijstand.

De premieverhoging geldt voor bromfietsen, snorfietsen en brommobielen. Voor scootmobielen geldt de premieverhoging niet.

Bij een premiebepalende mutatie, die na 1 november wordt ingevoerd, geldt vanaf de mutatiedatum de nieuwe premie.

Klanten worden vanaf half november geïnformeerd door middel van de prolongatiebrief.

Hoeveel hoger de te betalen premie precies wordt, is afhankelijk van verschillende factoren. Onder andere de leeftijd van de hoofdbestuurder, het merk bromfiets en de regio leiden ertoe dat de netto premie-aanpassing per polis anders kan uitvallen. We verwachten dat het noemen van een percentage in de prolongatiebrief alleen maar vragen oproept.

Dat kan, een premie aanpassing is een reden om de verzekering per prolongatiedatum te beëindigen. Bovendien zijn onze verzekeringen dagelijks opzegbaar.

Nee, het nieuwe tarief geldt pas per prolongatiedatum of op het moment dat er een premiebepalende mutatie (zoals wijzigen object) plaats vindt.